četrtek, 19. marec 2009

Malinova Čokolada

Tokrat prijetna sladica, ki jo lahko pripravimo poleti ali pozimi. Razlika je le v svežini - medtem ko bomo poleti uporabili sveže maline, bodo pozimi prišle na vrsto zmrznjene. Torej, za Malinovo Čokolado rabimo:
- suhe sestavine: 1 3/4 skodelice (kamutove) moke, po 1/4 ž vinskega kamna (pecilnega praška), sode bikarbone in soli, 1/2 skodelice sladkorja in 1 skodelico (ali več, po želji, tokrat sem dala skoraj dve skodelici) malin.
- mokre sestavine: 1/4 skodelice trsnega sladkorja, 5 Ž stopljene margarine, 2 ž vanilije in 1/3 skodelice sojinega mleka.
- za preliv: 200g črne čokolade in 1/3 skodelice sojine smetane.

Ogrejemo pečico na 190 stopinj. Ločeno zmešamo suhe in mokre sestavine. Nato damo mokre sestavine v suhe in dobro premešamo. Vlijemo v namaščen pekač in pečemo 25 minut. Vmes razstopimo čokolado v sojini smetani in tako pripravljen preliv damo na vrh naših malin. Razrežemo in počakamo, da se ohladi. Odlično;)

sreda, 18. marec 2009

Indijski Brokoli

Današnji Indijski Brokoli ni dobil pridevnika indijski zaradi indijskih začimb, ampak zaradi indijskih oreščkov. Kaj potrebujemo? Pojdimo po vrsti:
1) Zapečen tofu: 250 g trdnega tofuja, 1 Ž sojine omaki (tamari ali shoju), 1,5 Ž vinskega kisa.
2) Omaka: 1/3 skodelice sojine omake, 1/4 skodelice vode, 3 Ž agavinega sirupa (namesto tega date lahko kakšen drug sirup ali sladkor), sok polovice limone, 1 Ž sezamovega olja, 1 ž melase, 5 sesekljanih strokov česna in košček naribanega ingverja.
3) Brokoli: 2 Ž olivnega/sezamovega olja, 1 brokoli, sol, 2 Ž vode 3/4 skodelice indijskih oreščkov in 2 mladi čebulici.

Ad 1: Tofu mariniramo. V skodelici zmešamo sojino omako in kis. Tofu narežemo na manjše kockice in ga položimo v omako. Tako naj bo vsaj 10 minut. Dalj časa, kot je mariniran, boljše je.
Nato ga na sezamovem olju popražimo (3-4 minute) in odstranimo.
Ad 2: Vse sestavine dobro premešamo.
Ad 3: V isti posodi, v kateri smo pražili tofu, nadaljujemo z brokolijem. Dodamo še 1 Ž sezamovega olja in nekaj minut pražimo narezan brokoli (postati mora hrustljav). Dodamo omako in kuhamo nadaljno minuto ali dve. Nato dodamo še tofu, indijske oreščke in narezano čebulo. Še malo pokuhamo in postrežemo. Če nimamo mlade čebulice, lahko uporabimo tudi "staro", s tem, da jo prepražimo pred brokolijem.

torek, 17. marec 2009

Kolerabina Juhica S Tremi Semeni

Ta mesec naju tare kronično pomanjkanje časa, zato predstavljava samo hitre recepte;) Kolerabina juhica S Tremi Semeni je pripravljena zelo hitro, če imate doma 1 čebulo, olivno olje, 1 kolerabo, 1 velik korenček, 1 - 2 lista stebelne zelene, pol litra zelenjavne osnove, začimbe (peteršilj, drobnjak ali drugo po okusu), sol, poper, po 1 ž semen: črnega sezama, konoplje in navadnega sezama. Čebulo sesekljamo in popražimo na olivnem olju. Kolerabo, korenček in stebelno zeleno narežemo na kockice. Vse skupaj dodamo popraženi čebuli. Čez nekaj minut zalijemo z zelenjavno osnovo in kuhamo, dokler zelenjava ni mehka. S paličnim mešalnikom spasiramo. Na koncu dodamo začimbe, solimo in popramo. Juho vlijemo na krožnike in posujemo s semeni. Zdravo in okusno;)

ponedeljek, 16. marec 2009

Zimski Shake

Zima ni ravno naklonjena svežemu sadju, zato si je treba pomagat z ozimnico, ki smo jo pripravili v toplih poletnih mesecih, ko je bilo vsega v izobilju. Za Zimski Shake pa vzemimo en breskov kompot, 200 g tofuja, 1 - 2 ž cimeta in 1 Ž javorjevega sirupa. V blender damo sadje iz kompota in vse ostale sestavine. Dobro zmešamo, vlijemo v skodelico ter postrežemo s sojino sladko smetano in čokolado. Hitra, okusna in zdrava sladica;)

nedelja, 15. marec 2009

Preprosta Blitva s Tofujem

Spet ponujava recept, ki zahteva dobrih 15 minut priprave, in sicer Preprosto Blitvo s Tofujem. Da bo res hitro in preprosto, poskrbite, da imate doma: 150 g prosene kaše, 1 čebulo, 2 stroka česna, (olivno) olje, 1 ž garamsale, 1 veliko blitvo, 100 g (dimljenega) tofuja, 1 Ž sojine omake in poper. Damo kuhat proseno kašo (cca 10-15 minut). Vmes na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen. Čez nekaj minut dodamo garam salo, zmešamo. Blitvo operemo in narežemo na manjše koščke, dodamo k čebuli in česnu. Čez nekaj minut primešamo še tofu in sojino omako. Ko je blitva kuhana, začinimo še s poprom; sol je odveč, ker je slana že sojina omaka. Dobro premešamo in potrežemo zraven skuhane prosene kaše, ki smo jo obogatili s žličko gostega (originalnega) balzamičnega kisa.

sobota, 14. marec 2009

Datljeva Solata s Popečenim Sirom

Bogata in nasitna Datljeva Solata s Popečenim Sirom je odlična za lahko kosilo ali krepko večerjo. Da nam bo uspela, sezimo po: 1 pomaranči, 1 limoni, 100 g datljev, 1 ž medu, pol ž čilija v prahu/kosmičih, nekaj zelene solate (lahko je radič, solata, regrat, kalčki... - kar nam je ljubše), balzamični kis, sol, pest pinjo, olivno olje in sir po želji (lahko je tofu, sojin sir, če jemo mlečne izdelke, pa npr. mlad kozji sir). Pomarančno in limono stisnemo, dodamo med in čili ter vse skupaj zavremo. Datlje razkoščičimo, narežemo na manjše podolgovate koščke ter jih dodamo soku. Pustimo, da se namočijo in da se sok ohladi. Vmes pripravimo solato na krožniku, potresemo s pinjolami, pokapamo z balzamičnim kisom in soljo. Sir namažemo z olivnim oljem in ga popečemo v ponvi ali na žaru, če imamo možnost. Popečen sir položimo na solatno posteljico in vse skupaj prelijemo s pripravljano polivko oziroma sokom. Odlično;)

petek, 13. marec 2009

Kraljevske Testenine

Tokratno jed odlikujejo samo izbrane, kraljevske sestavine: čemaževe testenin, jurčki in artičoke. Da nam bodo Kraljevske sestavine uspele, potrebujemo: 2 artičoki, sok polovice limone, 3 stroki česna, olivno olje, 100 g jurčkov, 2 dcl zelenjavne osnove, peteršilj (po možnosti svež), sol, poper in čemaževe testenine. Artičoki očistimo in razdelimo na lističe. Večje prerežemo na pol oziroma na manjše koščke. Namočimo jih v vodi, kateri smo dodali sok polovice limone. Vmes skuhamo testenine in pazimo, da jih ne prekuhamo (morajo biti al dente). Nato na olivnem popražimo sesekljan česen. Artičoke odcedimo, jurčke razrežemo. Oboje dodamo česnu in počasi zalivam z zelenjavno osnovo. Po približno 10 minutah dodamo skuhane testenine, začinomo s peteršiljem, poprom in soljo. Kuhamo še par minutk in postrežemo. Še boljši okus bomo dosegli, če na krožniku potresemo s svežim peteršiljem.

četrtek, 12. marec 2009

Rumena Špinača

Za pripravo Rumene Špinače potrebujemo: 1 čebulo, 2 stroka česna, sezamovo olje, 100 g rumene leče (lahko tudi rdeče, samo potem bo Rdeča Špinača;), 3 dcl zelenjavne osnove, pol kg špinače, 1 - 2 Ž koruze (iz pločevinke), 1 -2 Ž mletih mandljev, 2 Ž sojinega jogurta, koriander, čili ali olje pekoče paprike, sol in poper. Na segretem olju popražimo sesekljano čebulo in česen. Čez nekaj minut dodamo lečo, nato pa počasi dolivamo zelenjavno osnovo, da se leča počasi kuha. Vmes operemo špinačo in jo grobo sesekljamo. Damo jo v posodo, da počasi uplahne. Ko se to zgodi, damo še zadnje sestavine: koruzo, mandlje in jogurt. Premešamo, nekaj minut kuhamo. Na koncu še začinimo s koriandrom, soljo, poprom in čilijem oziroma oljem rdeče paprike. Pustimo še nekaj minut kuhati, da se vse dobro prepoji. Dober tek! ;)

sreda, 11. marec 2009

Pekoča Juha iz Belega Korena

Klasičen oranžen korenček je standardni spremljevalec našega jedilnika. Kaj pa bel koren? Malo spremembe ne škodi, ne?;) Zato tokrat predstavljava Pekočo Juho iz Belega Korena. Potrebujemo: dober liter zelenjavne osnove, olivno olje, 1 čeblo, 1 por, pol kg belega korena, 1 ž curry-ja v prahu, 1 ž kumine, pol ž čilija ali olje pekoče paprike, 1 dcl sojine smetane in 1 ž koriandra. Zelenjavno osnovo zavremo in pustimo nekaj minut vreti. Vmes na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo, por in koren. Pražimo pet minut, nato dodamo curry v prahu, kumino in čili. Pustimo še nekaj minut, nato dodamo zelenjavno osnovo. Kuhamo približno 10 minut oziroma dokler zelenjava ni mehka. S paličnim mešalnikom zmiksamo. Dodamo smetano in še enkrat zavremo. Po želji lahko v juhi skuhamo testenine. Na koncu začinimo s koriandrom, okrasimo s črnim sezamom in postrežemo.

torek, 10. marec 2009

Jagodno Čokoladne Sanje na Oreščkih

Jagodno Čokoladne Sanje na Oreščkih so preprostra sladica, ki jo ne rabimo niti peči. Kako? Najprej pripravimo "testo": 200 g orehov in/ali mandljev, 150 g izkoščičenih datljev in ščepec soli. Oreščke grobo sesekljamo (lahko ročno ali v manjšem mikserju). Dodamo nasekljane mandlje in sol (če uporabljamo mikser, jih seveda ne sekljamo na roke;). Vse skupaj pregnetemo, po potrebi dolijemo malo vode. Položimo na manjši namaščen pekač.
Za "kremo in nadev" potrebujemo: 1 banano, pol kg + 100g jagod, 5 datljev, sok polovice limone in 50-100 g črne čokolade (odvisno od stopnje "čokoliziranosti";). Datlje namočimo za 10 minut v vroči vodi. Nato v mikserju zmešamo banano, pol kg jabod, datlje in sok polovice limone. Tako dobljeno kremo prelijemo čez pripravljeno "testo". Za nadev narežemo ostale jagode na koščke, čokolado sesekljamo (ročno ali z miskerjem). Najprej potresemo čokolado, nato položimo jagodne koščke. Preden okusimo to jagodno dobroto, jo damo v hladilnik za vsaj eno uro.

ponedeljek, 9. marec 2009

Rumene palčke

Glavna sestavina rumenih palčk je rumeno korenje. Za dva kot prilogo rabimo 2 večja rumena korena (skupaj 200-250g), 1 dl belega vina, 1 Ž sladkorja, 1 Ž olja, 1 dl zelenjavne osnove (ali vode), 1 Ž gorčice.

Korenje razrežemo na paličice. Na olju jih pražimo nekaj minut, da začnejo porjavevat, zmanjšamo ogenj in posujemo s sladkorjem. Mešamo kako minuto, da se sladkor stopi, nato zalijemo z vinom in juho. Po kakih 10 minutah dodamo še gorčico in kuhamo še 5 minut. Če omaka ni dovolj gosta, lahko dodamo 1 ž moke.

Zraven se prileže tofu pleskavica.

nedelja, 8. marec 2009

Proseni Kvadratki

Ideja za Prosene Kvadratke ni najina, ampak sva jo posvojila od prijateljice. Sva pa recept toliko prilagodila, da ga lahko sedaj izdajava kot svojega;) Proseni Kvadratki so odličen nadomestek za kruh in/ali za popestritev kakšnega "finger-fooda". Za srednje velik pekač kvadratkov potrebujemo 150 g prosa, 50 g amaranta, 1 ž olivnega olja, baziliko ali druge začimbe, semena (npr. bučna, sončnična, sezamova, lanena ipd.). Najprej ogrejemo pečico na 200 stopinj. Posebej skuhamo proso in amarant. V skuhano proso damo olivno olje in baziliko. Dobro premešamo. Pekač obložimo s peki papirjem ali ga namastimo. Na dno pekača najprej damo pripravljeno proso, nato amarant, na koncu pa posujemo s semeni. Pečemo približno 45 minut. Večjo hrustljavost kvadratkov dosežemo z manjšo debelino, a pazimo, da jih ne prepečmo;)

sobota, 7. marec 2009

Lečina Štručka

Lečina Štručka ne zahteva veliko dela, a nekoliko več potrpljenja, saj je dolgo v pečici. To najprej segrejemo na 190 stopinj, nato nadaljujemo s sestavinami. Potrebujemo: olivno olje, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 por, 1 steblo stebelne zelene, 1 korenček, 110 g gob (uporabila sva jurčke), 210 g zelene leče, 60 g oreščkov (mandlji, lešniki, indijski oreščki... kar imate najraje;), 25 moke, 1 Ž sojine/čičerikine moke, 40 g naribanega (sojinega) sira, peteršilj, drobnjak, baziliko, poper in sol ali 1 Ž sojine omake.
Lečo skuhamo. Čebulo in česen sesekljamo in popražim na olivnem olju. Ostalo zelenjavo & gobe naražemo na manjše koščke in dodamo čebuli in česnu. Dušimo cca 10 minut. Vmes sesekljamo oreščke (lahko ročno ali si pomagamo z manjšim miskerjem) in naribamo sir. Nato dodamo zelenjavni mešanici tako pripravljene oreščke, sir, moko, začimbe, sol in poper. Premešamo in položimo v namaščen pekač za kruh. Pečemo 50 minut. Da bo še bolje teknilo, postrežemo s paradižnikovo omako. Mjami;)

petek, 6. marec 2009

Blitvini Svedrčki

Za odlične in hitro pripravljeno kosilo, ki nosi ime Blitvini Svedrčki, si pripravite: 1 manjšo ali pol večje blitve, 100 g mehkega tofuja, 3 Ž mletih mandljev, 1 Ž sojine omake, cca 200 g svedrčkov, sol. Blitvo očistimo in narežemo na relativno majhne koščke. Skuhamo (na pari). V drugi posodi skuhamo svedrčke al dente. Tofu v mikserju ali z vilico zdrobimo, da dobimo čim bolj tekočo maso. Zmešamo z mandlji in sojino omako. Ko so svedrčki skuhani, jih zmešamo s pripravljeno omako in blitvo. Solimo po potrebi (sojina omaka je že sama dovolj slana, zato običajno ni treba še dodatno soliti). Pojemo;)

četrtek, 5. marec 2009

Borovničevo Limonini Mafini

Sezona mafinov še traja! Tokrat posebna kombinacija borovnic in limon v Borovničevo Limoninih Mafinih! Kot je običajno pri mafinih, potrebujemo suhe in mokre sestavine, pa seveda borovnice. Torej, sezimo po:
- suhih sestavinah: 250 g polnozrnate/pirine moke, 1,5 ž sode bikarbone, pol ž soli, nastrgana limonina lupina 2 limon (ali 1 Ž suhe limonine lupine)
- mokrih sestavinah: od 150 do 200 trsnega sladkorja (odvisno od sladokusnosti jedcev;), 240 ml sojinega mleka, 80 ml sončničnega olja, sok 1 limone, 1 Ž (belega) vinskega kisa
- 220 g borovnic.
Ogrejemo pečico na 200 stopinjah. Zmešamo ločeno suhe in mokre sestavine, nato damo mokre k suhim in premešamo. Dodamo še borovnice, zmešamo, vlijemo v modelčke za mafine in pečemo 20 minut. Privoščite si;)

sreda, 4. marec 2009

Balzamični Avokado

Pri nas doma velja, da je avokado hrana bogov, zato ga skušava jesti čim več na čim bolj različne načine. Tokrat prijazne testenine z Balzamičnim Avokadom. Da se nam bodo topile brbončice, rabimo: 1 zrel avokado, cca 200 g testenin, 1 Ž balzamičnega kisa, 5 Ž (ali več, po okusu) paradižnikove mezge (poleti bo še boljše, ko bomo lahko uporabili sveže paradižnike), 3 Ž naribanega (sojinega) sira (sicer se obnese dobro kombinacija parmezana in fete) in sol. Testenine skuhamo al dente. Vmes narežemo avokado. Ko so skuhane, jih odcedimo, dodamo paradižnikovo mezgo in še enkrat segrejemo. Na koncu dodamo še avokado, balzamični kis, sir, po potrebi solimo, premešamo in ... se predajamo užitkovm;)

torek, 3. marec 2009

Zeleni golaž


Za zeleni golaž rabimo 300g brstičnega ohrovta, 200g sejtana, 1 čebulo, 2Ž olivnega olja, 1Ž gorčice, 1 dl smetane in 1 ž moke (ali uporabimo bešamel), sol in poper.

Sejtran narežemo na kockice in ocvremo na olju, da porjavi. Vzamemo iz ponve in damo na stran. Čebulo drobno sesekljamo in popražimo na istem olju, da postekleni. Sodamo opran in razpolovljen brstični ohrovt, pražimo 5-7 minut. Zalijemo s smetano, dodamo moko, gorčico ter sol in poper. Kuhamo 5 minut, nato vmešamo še sejtan.

ponedeljek, 2. marec 2009

Gobov Krompir

Za gobov krompir rabimo 4 srednje velike krompirje, pol čebule, 2 Ž olja, 50g suhih gob (jurčkov), 1 dl (sojinega) mleka, sol in poper.

Gome namočimo v vodi vsaj eno uro pred uporabo. Krompir skuhamo v olupku (30-40 minut). Kuhanega malo ohladimo, nato ga olupimo in razrežemo na rezine. Solimo in popramo. Na olivnem olju popražimo na rezine narezano čebulo, dodamo še gobe in pražimo 5 minut, nato dodamo narezan krompir in zalijemo z mlekom. Zmešamo in pražimo še nekaj minut.

nedelja, 1. marec 2009

Cvetača KKK

Ste kdaj pomislili na kombinacijo Cvetače, Kaper in Kislih Kumaric? Ne? Torej je tukaj prva priložnost, ki jo predstavljava v Cvetači KKK;) Najprej ogrejemo pečico na 180 stopinj. Potrebujemo 1 cvetačo, olje ali drugo maščobo (tokrat smo za spremembo uporabili "ta dobro" margarino), 40 g kruhovih drobtin, 3 Ž kaper, cca 5 kislih kumaric, 2 Ž drobnjaka, 100g sojine smetane (lahko damo tudi bešamel, če ga imamo pripravljenega), 4 Ž sojinega sira, sol in poper. Cvetačo razrežemo na cvetke in jo skuhamo (v vodi ali na pari) tako, da ni čisto mehka. Medtem na maščobi prepražimo kruhove drobtine. Damo v drugo posodo. V isti posodi segrejemo malo maščobe, na kateri par minut pražimo skuhano cvetačo. Vmes sesekljamo kapre in kisle kumarice, ki jih nato skupaj s smetano dodamo cvetači. Solimo in popramo. Sir naribamo. V namaščeno posodo damo tako pripravljeno cvetačo, posujemo z drobtinicami in sirom. Pečemo v pečici 20 - 25 minut.

sobota, 28. februar 2009

Zelje Zeljasto

Za dva do sitega rabimo dva krompirja, 300 g kislega zelja, 1 čebulo, 2 Ž olja, 250 ml belega vina (ali penine, če želite bolj luksuz), 1 Ž sladkorja, 100g (dimljenega) tofuja, 100 ml sladke smetane (ali redkega bešamela), pest rozin, 1 manjše jabolko, 100g sira, sol in poper.

Kromir v olupku kuhamo 20 minut. Zelje medtem vzamemo iz posode in pustimo, da se odcedi. Tofu narežemo na kocke, čebulo drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo tofu ter ga damo na stran. V isti ponvi popražimo čebulo, da postekleni. Čebuli dodamo zelje in pol vina ter sladkor. Kuhamo, dokler tekočina ne povre, nakar dodamo še četrt vina. Dušimo 10 minut, nato dodamo rozine, na koščke narezano jabolko in tofu. Solimo in popramo.

Krompir olupimo in narežemo na rezine, s katerimi obložimo dno namaščene ognjevarne posode. Na krompir stresemo zeljno mešanico. Smetano (oz. bešamel) in vino smešamo, dodamo sol in poper. Z mešanico prelijemo zelje, rahlo pomešamo in pečemo na 200 stopinjah 20 minut. Po 20 minutah posujemo z naribanim sirom, znižamo temperaturo na 180 stopinj in pežemo še 20 minut, da sir svetlo porjavi.

petek, 27. februar 2009

Cankarjeva Rezina

Se spomnite Cankarjeve skodelice kave? Tokrat sva jo tudi midva uporabila, ampak ne v tekočem stanju, temveč pravo mleto kavo. Zato je najina današnja sladica dobila ime Cankarjeva Rezina;) Da bo priprava lažje stekla ogrejte pečico na 180 stopinj, najdite srednje velik pekač in si pripravite:
- suhe sestavine: dobre 2 skodelici moke (polnozrnate, pirine... po 1 ž vinskega kamna (pecilnega praška) in soli;
- mokre sestavine: po 1/2 skodelice trsnega sladkorja in fino zmlete kave, po 1 skodelic sončničnega olja in javorjevega sirupa, 1/2 skodelice sojinega mleka in 2 ž vanilijevega sladkorja;
- sestavine "za na konec": 2 Ž mletih sezamovih semen ali tahinija (sezamov namaz), 1 Ž arašidovega masla in 1 skodelico narezane črne čokolade.
Priprava je sila enostavna: najprej ločeno zmešamo suhe in mokre sestavine. Nato mokre dodamo suhim, premešamo in dodamo še sestavine "za na konec". Preden vlijemo v namaščen pekač, dobro premešamo. Pečemo 25 minut. Ker je kave v rezini dovolj, nam je tisti dan ni treba kuhati;)

četrtek, 26. februar 2009

Veganska PannaCota

Končno si lahko privoščimo panna coto brez živalskih sestavin (če niste vedeli: želatino, ki jo uporabljamo v kuhinji in ki se znajde v panni coti, ni nič drugega kot kravji hrustanec). Priprava Veganske PanneCote je zelo enostavna. Za 4 manjše skodelice rabimo: 250 ml sojine smetane, 250 ml sojinega mleka, agavin ali javorjev sirup (za normalno sladkost 2 Ž, sladkosnedi količine povečajte;), 1 ž agar-agarja in pol žličke vanilijevega sladkorja. Vse sestavine zmešamo in zavremo. Še vrelo maso vlijemo v skodelico in počakamo, da se ohladi. Ponudimo s priljubljenim prelivom, tokrat razdredčena figova marmelada.

sreda, 25. februar 2009

Brokolijeva Terina

Da se lotimo slastne Brokolijeve Terine, potrebujemo: 1 manjši brokoli, 100g indijskih oreščkov, 25 g drobtin, 2 Ž sojinega jogurta ali smetane, 2 Ž naribanega sira (lahko sojinega ali parmezana), 1 Ž čičerikine ali sojine moke, muškatni orešček, sol in poper. Najprej ogrejemo pečico na 180 stopinj. Nato ločeno skuhamo indijske oreščke in brokoli (boljše je, če brokoli pripravimo na pari). Skuhane indijske oreščke sesekljamo, nato jih v posodobi zmešamo z drobtinami, sojinim jogurtom, sirom, muškatnim oreščkom, soljo in poprom. Skuhan brokoli ravno tako sesekljamo, pustimo pa nekaj cvetk celih. Tako pripravljen brokoli dodamo masi skupaj z moko. Vse skupaj dobro premešamo, damo v namaščeno terino in pečemo približno pol ure. Postrežemo s paradižnikovo omako in drobnjakom.

torek, 24. februar 2009

Mandljev Pire

Osnova za Mandljev Pire so seveda (mleti) mandlji, a druga glavna sestavina je buča. Tudi te je v času zime obilo, zato si jo kar privoščimo. Za dva lačna potrebujemo: 300 g buče, 2 Ž sojine smetane, 50 - 100 g mletih mandljev (količino prilagodite okusu, več mandljev kot je, močnejši je okus), muškatni orešček in sol. Na pari ali v vodi skuhamo bučo, ki je pred tem olupimo, razen če imamo bučo hokaido. Te ni treba lupiti. Ko je buča skuhana, jo pretlačimo in dodamo vse ostale sestavine. Dobro premešamo, posujemo s črnim sezamom in si zaželimo dober tek;)

ponedeljek, 23. februar 2009

Rdeče Zelje s Pinjolami

V zimskem času je zelja na pretek, zato ni nič neobičajnega, če smo ga naveličani. To je še toliko bolj prisotno, če ga pripravljamo vedno na isti način. Zato bova danes predstavila nekaj drugačnega, in sicer Rdeče Zelje s Pinjolami. Poleg polovice glave rdečega zelja (za 2 osebi) si priskrbimo še: 1 čebulo, sezamovo olje, 1 ž kumine, 1 Ž ali več (po okusu;) pinjol in 2 Ž sojine omake (tamari). Če uporabljamo sojino omako, soli ne potrebujemo, saj je ta običajno že dovolj slana. Najprej naribano zelje in sesekljamo čebulo. Nato na olju popečemo kumino in pinjole. Dodamo sesekljano čebulo in počakamo, da porjavi. Preden položimo pokrovko na posodo, dodamo še naribano zelje in tamari. Tako dušimo približno 15 minut oziroma dokler zelje na postane mehko. Preden serviramo lahko posujemo s semeni.

nedelja, 22. februar 2009

Hrustljavi Špageti

Danes pa en hiter recept, za tiste, ki se pritožujete, da nimate časa kuhati;) V dobrih 15 minutah bodo vaše Hrustljavi Špageti pred vami, pod predpostavko, da imate v shrambi: sezamovo olje, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 pest indijskih oreščkov, pol brokolija, 1 velik korenček, garam salo, sojino omako, sol in cca 200g špagetov. Pristavimo vodo za špagete. Nato na olju prepražimo indijske oreščke (boljše je, če jih pred tem razpolovimo), nato dodamo sesekljano čebulo in česen. Vmes narežemo brokoli in korenček na manjše koščke (korenček se zelo dobro obnese v lističih, ki jih naredimo z lupilcem za krompir;) Čez par minut dodamo zelenjavo, premešamo in pustimo, da se kuha. Vmes skuhamo testenine. Ko je zelenjava že skoraj kuhana, dodamo še 2-3 Ž sojine omake in garam-salo. Solimo po okusu. Špagete dodamo zelenjavi, dobro premešamo in postrežemo.

sobota, 21. februar 2009

Paradižnikova Lečka

Paradižnikova Lečka je lahko primerna kot samostojna jed ali kot priloga. Da nam bo jed uspela, sezimo po 1 čebuli, olivnem olju, 100 g (rjave) leče, 100g paradižnikove omake, 3 lovorjevih listih, pesti suhih paradižnikov, baziliki in soli. Čebulo sesekljamo in popražimo na olivnem olju. Dodamo lečo, premešamo, dokler ne dobi oljnatega leska. Dodamo paradižnikovo omako, lovorjeve liste in sesekljane suhe paradižnike. Po potrebi dolivamo vodo, da se lečka počasi kuha. Proti koncu dodamo še baziliko in sol. Po želji lahko dodate še druge začimbe, ki so vam pri srcu;)

petek, 20. februar 2009

Zapečen Por

Por je odlična zimska zelenjava, ki pa je v naši kuhinji obravnavana zgolj kot priloga ali kot osnova za kakšno omako. Tokrat pa vam jo predstavljamo v obliki glavne jedi, tj. kot Zapečen Por. Da se boste dva nekoliko nasitila rabimo: 4 pore, 80 g sira (lahko sojinega, skute ali kozjega - po želji;), 80 g (sojinega) jogurta, 50 g parmezana (če ne jemo navadnega sira, izpustimo ali nadomestimo s čim drugim), 3 Ž sojinega mleka, 20 g kruhovih drobtinic, sol in poper. Najprej ogrejemo pečico na 180 stopinj. Pore očistimo in jih skuhamo (na pari ali v vodi). Medtem v posodi zmešamo nariban sir, jogur, pol naribanega parmezana, sojino mleko, sol in poper. Ločeno pa zmešamo še drugo polovico naribanega parmezana in drobtinice. Ko so pori kuhani, namastimo pekač in jih položimo enega ob drugem. Najprej namažemo s "sirnim" namazom, na koncu pa posujemo z drobtinicami in parmezanom. Pečemo pol ure. Neverjetno, kako je lahko por dober;)

četrtek, 19. februar 2009

Gorčično Krompirjeva Solata

Gorčično Krompirjeva Solata je odlična za večerjo, saj dobro nasiti, a hkrati ne obleži pred spanjem;) Osnova je preprosta: 6 srednje velikih krompirjev skuhamo in počakamo, da se ohladijo. Za omako pa sezite po: 1 Ž gorčice, 1,5 Ž drobnjaka (če imate svežega, je sploh super), 2 ž rjavega sladkorja, 60 ml balzamičnega kisa in 2 Ž olivnega olja. Vse sestavine dobro zmešajte in polijte po narezanem krompirju. Po želji potresite s semeni, npr. s črnim sezamom in konopljinimi semenni, kakor je na sliki.

sreda, 18. februar 2009

Tofuorta


Za Tofutorto rabimo 450 g tofuja, lupino in sok dveh limon, 120g in 2 Ž (rjavega) sladkorja, strok vanilije (ali vanilin sladkor), 2 ž agar-agar-ja, 1 ž pecilnega praška, 30g margarine, 100g žitnih kosmičev, 2 Ž kokosove moke, 1 ž cimeta.

V mešalniku zmešamo tofu, sladkor, limonino lupinico in sok, vanilijo, agar agar in pecilni prašek v gladko maso.

Margarino stopimo in vanjo vmešamo zdrobljene žitne kosmiče. Tako priravljeno maso potlačimo na dno pekača (vzamemo okrogel pekač premera 20 cm), da dobimo "testo". Čez to prelijemo tofujevo maso. Zmešamo kokos, cimet in preostali sladkor ter s to maso posujemo torto. Pežemo na 140 stopinjah uro in pol. Preden postrežemo temeljito ohladimo.

torek, 17. februar 2009

Zlati Kroketi

Za zlate krokete potrebujemo pol kilograma rumenega (svinjskega) korenja, 120 g (celih) orehov, sol, poper, 1 ž koriandra, 1 strok česna, pol skodelice krušnih drobtin, olje za cvretje.

Korenje narežemo na koščke in skuhamo v vodi - 15-20 minut, tokiko, da se zmehča. Orehe damo v ponev in prelijemo z vodo, kuhamo 8-10 minut. Ko je oboje kuhano, damo v mešalnik, dodamo česen, koriander, sol in poper in zmešamo, da dobimo gladko maso. Oblikujemo krokete in jih povaljamo v drobtinah (po želji lahko povaljamo tudi v jajcu). Ocvremo v vročem olju, 3-5 minut, obračamo, da enakomerno porjavi. Posrežemo toplo ali hladno.

ponedeljek, 16. februar 2009

Zimska Zelenjava

Za Zimsko zelenjavo rabimo pol kilograma zelenjave (na primer blitve), eno čebulo, košček ingverja, sok pol limone, 2 Ž sojine omake, ščepec čilija, 1 Ž olja, 1 ž moke in 1 Ž marmelade.

Čebulo narežemo na lističe, ingver drobno sesekljamo in oboje skupaj na hitro preprežimo. Zelenjavo narežemo na koščke in dodamo k čebuli. Dodamo še sok limone in sojino omako ter nekaj minut dušimo. Dodamo še ostale sestavine, pokuhamo nekaj minut, da se zgosti, nato postrežemo.

nedelja, 15. februar 2009

Jurčkov Bolognese

Ozimnica je še bogata, zato sva si danes ponovno postregla z jurčki iz domačega zmrzovalnika. Uporabila pa sva jih pri klasični omaki bolognese tako, da je nastal Jurčkov Bolognese;) Pripravimo si cca pol kg jurčkov, olivno olje, 1 čebulo, 2 stroka česna, 400 g paradižnikove omake (poleti nadomestimo s svežimi paradižniki), 3 ž origana, sol in poper. Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen. Čez nekaj minut dodamo nasekljane jurčke, po nekaj minutah pa dodamo še paradižnikovo omako in origano. Kuhamo približno 10 minut oziroma dokler jurčki niso mehki. Vmes skuhamo testenine (količine prilagodite lakoti;); ko so skuhane, jih dodamo omaki, solimo in popramo. Na krožniku potresemo z drobnjakom ali peteršiljem; za ljubitelje sira je alternativa parmezan. To je EHO - enostavno, hitro in okusno;)

sobota, 14. februar 2009

Hrustljav Jabolčni Mousse

Jabolka so zelo prikladno sadje, saj ga lahko uživamo kot samostojni prigrizek ali ga uporabimo pri sladicah. Tokrat predstavljava nekaj sladko-lahkotnega, in sicer mousse, ki je zaradi indijskih oreščkov nekoliko hrustljav, zato tudi Hrustljav Jabolčni Mousse. Potrebujemo: 100 g indijskih oreščkov, pol kg jabolk, 100 g trsnega sladkorja, 300 ml vode, po 1 ž agar-agar-ja in cimeta in sok ene limone. Jabolka narežemo na rezine; če uporabljam ekološka ali domača, nam jih ni treba lupiti. Skupaj s sladkorjem in vodo zavremo in kuhamo, dokler niso jabolka mehka. Vmes sesekljamo indijske oreščke (lahko ročno, če imamo čas, sicer pa uporabimo manjši mikser). V blender damo jabolčno zmes in ga aktiviramo. Dodamo še indijske oreščke, limonin sok in cimet. Vse še enkrat dobro premešamo, vlijemo v posodice in pustimo, da se ohladi. Postrežemo lahko s smetano in/ali čokoladnim prelivom.

petek, 13. februar 2009

PoJuLi Rižota

POr, JUrčki in LImona so zaznamovali današnjo rižoto, zato imamo PoJuLi Rižoto.
Za dva lačna si pripravimo: cca 220 g jurčkov (dobila sva jih iz domačega zamrzovlanika;), 1 velik por, olivno olje, 2 stroka česna, 1 čebula, 200 g riža, 6 dcl zelenjavne osnove, 50 g naribanega sira, peteršilj, baziliko, drobnjak, 1 limono, poper in sol. Najprej na olivnem olju popražimo sesekljan česen. Dodamo na majhne koščke narezane jurčke in por. Vse skupaj premešamo s peteršiljem, drobnjakom in baziliko. Kuhamo dokler se zelenjava ne zmehča (cca 10 minut). Odstranimo zelenjavo iz posode. Nato na olivnem olju popražimo čebulo (cca 5 minut), nato dodamo riž. Pražimo eno minuto, zatem začnemo zalivati z zelenjavno osnovo, ki jo dodajamo počasi, dokler se riž ne skuha. Ko je skoraj kuhan, dodamo zelenjavo, nariban sir, nastrgano limonino lupinici in sok limone. Še nekaj minut kuhamo oziroma dokler ni riž popolnoma skuhan. Posujemo s peteršiljem in postrežemo.

četrtek, 12. februar 2009

Obogatena Ajdova Kaša

Ajdova kaša z jurčki je stalnica na slovenskih krožnikih. Tokrat smo dodali nekaj lastne kreativnosti in nastala je Obogatena Ajdova Kaša. Potrebujemo: pest suhih jurčkov, olje (tokrat sem uporabila kokosovo maščobo, ker nima izrazitega okusa in ne prevlada nad jurčki), 150 g ajdove kaže, 1 por, 1 Ž sojine smetane, 1 Ž sojine omake, drobnjak in sol. Suhe jurčke namočimo v vodi vsaj pol ure. Nato v vodi, v kateri so se namakali jurčki, skuhamo ajdovo kašo. Vmes na olju oziroma maščobi popražimo narezan por in jurčke. Dodamo sojino omako. Ko je ajda skuhana, jo zmešamo skupaj z zelenjavo, dodamo smetano in sol. Potresemo z drobnjakom in uživamo;)

sreda, 11. februar 2009

Zapečena Cvetačna Torta

Tudi danes sva jedla torto, a ne sladke;) Kot že samo ime pove, je osnova za Zapečeno Cvetačno Torto preprosto cvetača, seveda z dodatki;) Poleg 1 cvetače potrebujemo še 150 g tofuja, 1-2 Ž sojine smetane, 1 Ž sojine omake (tamari), 1 ž miso-ja (sojina pasta; če nimate, izpustite), sok polovice limone in bučna semena. Cvetačo skuhamo (najboljše na pari). V manjšem mikserju zmešamo vse ostale sestavine, razen bučnih semen. Mešamo tako dolgo, dokler ne dobimo gladke mase. Skuhano cvetačo pomešamo s tako dobljeno gladko maso, položimo v manjši pekač in potresemo z bučnimi semeni. Pečemo na 200 stopinjah 20 minut.

torek, 10. februar 2009

Torta DO

Torta DO je dobila ime po dveh lastnostih - je Dobra in Okusna, pa tudi po Datljih in Orehih, ki sta glavni sestavine. Pa še brez sladkorja je;) Potrebujemo pa 230 g datljev, 60 g orehov, 85 g dobre margarine, 3 dcl vode, 120 g rozin, 1 ž cimeta, sol, muškatni orešček, 230 g polnozrnate moke ter po 1 ž vinskega kamna in sode bikarbone. Pečico ogrejemo na 190 stpinj. Datlje in orehe sesekljamo na majhne koščke (lahko ročno ali z manjšim mikserjem). Skupaj z margarino in vodo damo v posodo in zavremo. Vremo nekaj minut. Vmes zmešamo vse suhe sestavine: cimet, sol, nariban muškatni orešček, moko, vinski kamen in sodo bikarbono. Nato združimo z vrelo zmesjo, dobro premešamo in damo v pekač. Pečemo 40 minut na 190 stopinjah. Ponudim s smetano in/ali javorjevim sirupom, če nam je premalo sladko;)

ponedeljek, 9. februar 2009

Oranžno-rdeča poezija


Prav posebna juha, ki smo jo poimenovali oranžno-rdeča poezija zaradi harmonije okusov, ki se zlijejo v njej. Sestavljena je iz oranžnega in rdežega dela, postrežemo pa seveda skupaj. Za oranžni del rabimo 1 srednje veliko bučo (1,5 kg), 1.2 litra zelenjavne osnove, 2 glavici česna, 3 Ž olivnega olja, 1 čebulo, 1 ž koriandra, 1 ž timjana, 1 ž origana, 1 ž majarona, sol in poper. Za rdeči del pa rabimo 1 Ž olivnega olja, pol skodelice sesekljanih pistacij, 1 Ž balzamičnega kisa in skodelico paradižnikove mezge.

Začnemo z oranžnim delom. Bučo razpolovimo in izkoščičimo, notranji del premažemo z olivnim oljem in damo na pekač. Glavicama česna odstranimo zunanjo lupino, ju damo na aluminjasto folijo, prelijemo z 1 Ž olja in posujemo s timjanom ter zavijemo v foljo in damo poleg buče. Vse skupaj pečemo eno uro na 180 stopinjah.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Skupaj s koriandrom pražimo 10 minut na srednjem ognju. Česen iztisnemo iz lupinic in damo k čebuli. Bučo z žlico postrgamo iz lupine in damo k čebuli. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo origano, majaron in česen. Zavremo in kuhamo kakih 10 minut.

Za rdeči del juhe pistacije sesekljamo in pražimo nekaj minut na 1 Ž olivnega olja. Dodamo balzamični kis in paradižnikovo mezgo, malce solimo in na hitro pokuhamo.

Juho (oranžni del) pretlačimo s paličnim mešalnikom. Postrečemo tako, da damo malo rdečega dela na sredino oranžnega, po želji lahko dodamo še malo balzamičnega kisa.

nedelja, 8. februar 2009

Hrčkova kitajska ponev

Za hrčkovo kitajsko ponev pripravi četrt kile trdega tofuja, 4 Ž sojine omake, za oreh ingverja, 3 skodelice mešane zelenjave (na primer ohrovt, korenček, por, blitvo), 1 čebulo, ščepec čilija, 1 Ž javorjevega sirupa (ali česa podobnega), sol, 1 Ž moke, olje.

Najprej narežemo tofu na manjše kocke in za mariniramo najmanj eno uro z mešanici 1 Ž moke in 2 Ž sojine omake. Medtem ko se marinira, narežemo zelenjavo na rezance ali koščke, čebulo na lističe, ingver pa drobno sesekljamo.

V voku segrejemo slab deci olja in na vročem olju ocvremo (5 min) mariniran tofu. Tofu vzamemo ven in damo na stran. V istem olju popražimo ingver in čili, dodamo čebulo in pražimo nekaj minut. Dodamo zelenjavo in pražimo do 10 minut, po potrebi dodamo malo vode. Proti koncu vrnemo tofu v lonec, dodamo javorjev sirup in preostalo sojino omako, po potrebi dosolimo. Če je jed suha, lahko dodamo še nekaj žlic vode.

sobota, 7. februar 2009

Rosti

Rosti je precej tradicionalna hrana severne Evrope. Zanj potrebujemo pol kilograma krompirja, 1 manjšo čebulo, peteršil, sol, poper in 2 Ž olja.

Krompir olupimo in kuhamo 15 minut v nesoljeni vodi, tako da se začne mehčati, a je še vedno čvrst. Krompir naribamo v skledo, zraven dodamo drobno sesekljano čebulo in začimbe. Zmešamo v kompaktno maso. V ponvi segrejemo olje in damo maso nanj - malce oblikujemo v nekakšno debelo omleto. Pečemo na srednjem ognju 10 minut na eni strani, obrnemo in pečemo še 6 minut na drugi strani. Postrežemo toplo ali hladno kot prilogo.

petek, 6. februar 2009

Bel Brokoli

Brokoli seveda ni bel, vendar če zraven dodamo bel sir, potem dobimo Bel Brokoli;) Enostaven in hiter recept za vse tiste dni, ko nimamo časa kuhat. Da bo vse skupaj še hitrejše, se mora v shrambi nahajati: 1 velik brokoli, 200 - 250 g pašte (količina odvisna od lakote;), olivno olje, 1/2 ž čilijevih lističi ali pekoče paprike v prahu in dobrih 100 g belega sira (sojinega ali kakšnega drugega po želji, tudi skuta je ok). Najprej skuhamo brokoli (lahko v vodi ali na pari). Pazimo, da ga ne prekuhamo. Ločeno skuhamo testenine. Ko je oboje kuhano, na olivnem olju popražimo čili oziroma papriko ter brokoli (cca 5 minut). Nato dodamo še testenine in sir. Dobro premešamo, da se sir stopi. Po želji lahko dodamo še sol (odvisno, koliko je slan sir). To je to;)

četrtek, 5. februar 2009

Trinadstropni Mafini Presenečenja

Včasih se kakšne stvari ne iztečejo tako, kot smo načrtovali. Tako je bilo tudi z današnjimi mafini, od tod tudi del imena (presenečenje), drugi del imena (trinadstropni) pa temelji na izgledu. Torej, za 12 Trinadstropnih Mafinov Presenečenja potrebujemo: 2,5 ž suheha kvasa, 2 dcl sojinega mleka, 400 g pirine moke, 200g koruzne moke, 1 ž kurkume, 1 ž zeliščne soli, 2 dcl sojine smetane, 1 Ž sončničnega olja, 300g blitve in 50 g sojinega sira. Najperj narežemo blitvo in jo damo kuhati (lahko v vodi ali še bolje na pari). Vmes zmšamo kvas z mlekom in pustimo vzhajati. Zmešamo obe vrsti moke s kurkumo in soljo. V moko stresemo vzhajan kvas, smetano in olje. Dobro premešamo in pustim nekaj časa vzhajati. Naribamo sir, ga zmešamo z blitvo in sesekljamo v mikserju. Model za mafine namastimo. Najprej na dno položimo en del mase testa, vmes damo zelenjavno zmes, na vrh še enkrat testo. V pečici, ki smo jo segreli na 180 stopinj, pečemo 25 minut.

sreda, 4. februar 2009

Lečina Snežna Juha

V snežnih dnevih se prileže krepka juha. Tokrat je sneg obarval tudi najino kuhinjo, zato sva "izumila" Lečino Snežno Juho. Da nam bo uspela, si moramo priskrbeti: olivno olje, 1 čebulo, 2 stebli zelene, 2 korenčka, 8 strokov česna, 1 krompir, 250 g rdeče leče, 1 liter zelenjavne osnove, 2 lovorjeva lista, 1 limona, mleta komina, kajenski poper, olje pekoče paprike in sol.
Čebulo sesekljamo in jo popražimo na olivnem olju. Čez nekaj minut dodamo narezano zelenjavo: zeleno, korenčka, pol česna in krompir. Po nekaj minutah praženja dodamo leče in zelenjavno osnovo, zavremo in počasi kuhamo 20 minut. Dodamo lovorjeva lista, preostali česen in sok polovice limone. Kuham nadaljnjih 10 minut, nato dodamo še sok druge polovice limone. Odstravnimo lovorjeva lista in zmiksamo s paličnim mešalnikom. Na koncu še začinimo z mleto kumino, poprom, oljem pekoče paprike (če ga nimamo, ga zamenjamo s klasično mleto papriko) in soljo, Premešamo in postrežemo.

torek, 3. februar 2009

Nacho Torta

Recept za Nacho Torto zgleda nekoliko kompleksno, v resnici pa gre za dokaj preprost in hiter recept - v dobre pol ure bo na mizi. Naprej pripravi: za testo 200 g (ponozrnate) moke, 1 ž pecilnega praška, 1 ž suhe jušne začimbe. sol, slab deci sojinega mleka, 50 ml olja; za nadev 1 Ž olivnega olja, pol glave (manjše) cvetače, večjo glavico brokolija, 1 večja čebula, 50 g gob (šitak), 1 dl kuhane koruza (zmečkane), 1 dl olja, sok 1 limone, 2 Ž ovsenih kosmičev, 2 Ž paradižnikove mezge, 1 Ž gorčice, sol, poper.

Segrejemo pečico na 180 stopinj. Zmešamo moko in pecilni prašek, dodamo mleko, olje in sol. Zamesimo testo in z njim obložimo srednje velik (24 cm) pekač za torte oz pite - obložimo dno in rob. Pečemo na 180 stopinj 12-15 minut.

Medtem na pari skuhamo brokoli in cvetačo, oboje ločeno na posamezne cvetove. Po kuhanju mor ostati čvrsto.

Na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo, dodamo na rezine narezane gobice in pražimo nekaj minut. Dodamo koruzni "pire" in mešamo, da se segreje.

Sojino mleko segrejemo do toplega, a ne vrelega. Damo v mešalnik, dodamo olje in poper ter dobro mešamo. Dodamo še limonin sok med mešanjem. Ustavimo, dodamo paradižnik, kosmiče, sol in gorčico. Dobro premešamo.

Del mešanice iz mešalnika namažemo po pol-pečenem testu. Nadaljujemo z gobicami, nanje damo večino brokolija in cvetače - nekaj lepših koškov prihranimo za na vrh. Prelijemo s preostalo omako iz mešalnika in zaključimo s cvetačo in brokolijem. Pečemo še 20-25 minut na 180 stopinj.

ponedeljek, 2. februar 2009

Pomarančni Koromač

Za Pomorančni Koromač rabimo 2 koromača, 1 čebulo, 2 stroka česna, timjan, 2 manjši neškropljeni pomaranči, 2 Ž olivnega olja, 1 ž janeževih semen, sol, poper.

Koromač očistimo, izrežemo stržen in odrežemo zelene dele. Razžemeo ju na 8 delov po dolžini. Čebulo in česen olupimo in ju tanko narežemo. Eno pomorančo tanko olupimo in lupinico narežemo na drobne rezance, obe pomaranči ožamemo.

Na olju najprej popražimo koromač in janeževa semena - pražimo približno 5 minut. Dodamo čebulo, česen, pomarančno lupinico in timjan in pražimo še nekaj časa. Prilijemo pomaračni sok, solimo in popramo. Počasi kuhamo 6-10 minut - koromač mora ostati čvrst.

nedelja, 1. februar 2009

Čokoladna Torta Sprave

Današnje življenje je res pestro, zato ni nič čudnega, če se kdaj med sabo spremo. Pozitivna stran tega je, da se nazaj pobotamo. K temu lahko primore tudi kakšen priboljšek (ljubezen gre pač skozi želodec;); tokrat je k temu prispevala tako imenovana Čokoladna Torta Sprave.
Za bisvkit potrebujemo: 1) Suhe sestavine: 180 g (pirine/polnozrnate) moke, 150 g trsnega sladkorja, 1/2 ž soli, 1 ž sode bikarbone, 30 g nesladkanega kakava; 2) Mokre sestavine: 2 ž vanilije, 80 ml sončničnega olja, 1 Ž jabolčnega kisa, 230 ml vode.
Pečico ogrejemo na 180 stopinj. Dobro zmešamo suhe sestavine, v sredini posode naredimo luknjo, v katero damo vse mokre sestavine. Vse skupaj dobro premešamo in vlijemo na namaščen pekač. Pečemo pol ure. Vmes pripravimo kremo, za katero potrebujemo 110 g dobre margarine, 150 g trsnega sladkorja (sladkosnedi količino poljubno povečajte;), 40 g nesladkanega kakava 1 ž vanilije in 3-4 Ž (sojinega) mleka. Najprej z metlicami stepemo margarino (cca 2 minuti). Dodamo ostale sestavine in stepamo, dokler se ne premešajo dobro med sabo. Če je masa presuha, dodamo še malo mleka. Tako pripravljena krema naj počaka v hladilniku.
Če nam uspe kremo namažemo med dvema plastema biskvita, če pa nismo tako spretni, pa jo namažemo kar po vrhu torte (najin primer;). Okrasimo s smetano in se začnemo sladkati;)

torek, 27. januar 2009

Brokolijevi Mandlji

Po dolgem času se spet oglašava. Včasih je potreben tudi kakšen premor, da se zbistrijo kuharske misli;) Tokrat je na vrsti jed Brokolijevi Mandlji, ki je zelo hitro pripravljena. Potrebujemo: 1 brokoli, olivno olje, 1 čebulo, 2 stroka česna, 50 g mandljevih lističev in 1 Ž sojine omake tamari. Brokoli razrežemo na cvetke in ga skuhamo (na pari ali v vodi); pazimo, da ga ne prekuhamo. V ponvi na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen. Čez nekaj minut dodamo mandljeve lističe. Zmanjšamo ogenj. Čez par minut dodamo še skuhan brokoli in sojino omako ter še nekaj minut obdržimo na ognju. Zraven postrežemo kakšno žito, na primer ajdo. Dober tek;)

nedelja, 11. januar 2009

Pečene palačinke z gobicami


Za pečene palačinke z gobicami potrebujemo 300 g svežih ali zmrznjenih gob (najbolje jurčkov), 250 g moke, 1 čebulo, 1,5 dl (sojine) smetane, 1 Ž olivnega olja, maščoba za peko palačink in namastitev pekača, sol, poper, muškat, meta, drobnjak.

Najprej naredimo maso za palačinke. Moko zmešamo s približno enako količino vode (zmes mora biti tako gosta, da se v tanki plasti prime česarkoli, kar pomočimo vanjo) in pustimo najmanj pol ure. Preden začnemo delati palačinke, zmešamo v zmes še 1 ž pecilnega praška. Na malo maščobe vlijemo približno 1/6 pripravljene zmesi, ko vsa zmes spremeni barvo, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pripravljene palačinke damo na stran.

Čebulo drobno sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo drobno narezane gobe in dušimo 10-15 minut. Vmes dodamo sol, poper, meto in malo muškata. Ko voda večinoma izpari, je nadev pripravljen. Nadevamo vsako palačinko posebej, jo zvijemo in položimo v namaščen pekač.

Pripravimo zi preliv. V smetano zmešamo sol, poper, drobnjak in muškatni orešček. S tem prelijemo palačinke v pekaču. Pečemo 30 minut na 170 stopinj.

sobota, 10. januar 2009

Zeleno-bela pita

Zeleno-bela pita je pita iz cvetače in brokolija. Zanjo rabimo 250 g tofuja, po 3 Ž svežega limoninega soka in olivnega olja, po 250 g cvetače in brokolija, 250g moke, 150g margarine, 1 Ž bazilike, muškatni orešček, sol, poper.

Najprej naredimo krhko testo. Moko in margarino zmešamo, dodamo sol in dovolj vode, da zamesimo v gladko testo. Naredimo kepo in damo v hladilnik najmanj pol ure.

Brokoli in cvetačo razrežemo na majhne koščke in skuhamo na pari "al dente". Medtem v mešalniku zmešamo tofu, limono, olivno olje, baziliko in muškat. Damo v skledo in vmešamo kuhana brokoli in cvetačo.

Testo razvaljamo, del ga razrežemo na trakove, s katerimi bomo pokrili pito, z drugim delom pa obložimo pekač. V obložen pekač stresemo pripravljen nadev in ga pokrijemo s trakovi. Pečemo 30 minut na 180 stopinj.

petek, 9. januar 2009

Smučarska Jabolčna Torta

Čeprav avstrijska kuhinja v povprečju ne izstopa toliko kot italijanska, so se nama sline ob pogledu na jabolčne torte/kolače v kočah na avstrijskih smučiščih kar cedile. Zato sva se takoj po prihodu domov takoj lotila dela in nastala je Smučarska Jabolčna Torta.
1) 3 večja jabolka narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in jih podušimo na malo vode. Segrejemo pečico na 180 stopinj.
2) Za pripravo testa vzamemo: 110 g dobre margarine, 100g trsnega sladkorja, 120 ml jabolčnega sirupa, 2 Ž sojinega mleka, 200 g moke (tokrat sva uporabila 100g pirine moke in 100 g riževe moke) in 2,5 Ž vinskega kamna (pecilni prašek). Margarino razstopimo in jo zmešamo s sladkorjem. Nato dodamo jabolčni sirup in mleko. Zmešamo. Na koncu v posodi najdeta svoj prostor še moka in vinski kamen. Vse dobro premešamo in vlijemo v namaščen pekač.
3) Testo najprej 10 minut pečemo v pečici. Vmes zmešamo posip: cimet in ingver (količine prilagodimo okusu, razmerje naj bo 3:1; npr. 3 ž cimeta in 1 ž ingverja).
4) Po 10 minutah vzamemo testo ven in nanj v krogu položimo dušene jabolčne rezine ter posujemo s posipom. Pečemo še 30 minut.
5) Ohladimo in postrežemo. Zagotovo je boljša kot na smučišču;)

četrtek, 8. januar 2009

Sejtanov Satay

Satay izvira iz azijske kuhinje, midva pa sva ga danes oblekla v najino domišljijo.... in nastal je Sejtanov Satay. Da bomo nasitili štiri jedce, moramo imeti pri sebi: lesene palčke za nabadanje, 400 g sejtana v kosu, 2 Ž suheha drobnjaka ali pest svežega, 2 Ž olivnega olja, 1 Ž agavinega ali riževega sirupa, 1 Ž limoninega soka, sol in črn poper. V sekljalniku pripravimo marinado tako, da zmešamo vse sestavine razen sejtana. Tega narežemo na manjše koščke - kocke. Narezan sejtan damo v marinado in ga pustimo tako najmanj kakšno uro. Nato ga nabodeno na koščke. Tako pripravljena nabodala spečemo na žaru oziroma v žar ponvi. Ponudimo z raznimi omakami (npr. liptaversko) in/ali solato.