sobota, 28. februar 2009

Zelje Zeljasto

Za dva do sitega rabimo dva krompirja, 300 g kislega zelja, 1 čebulo, 2 Ž olja, 250 ml belega vina (ali penine, če želite bolj luksuz), 1 Ž sladkorja, 100g (dimljenega) tofuja, 100 ml sladke smetane (ali redkega bešamela), pest rozin, 1 manjše jabolko, 100g sira, sol in poper.

Kromir v olupku kuhamo 20 minut. Zelje medtem vzamemo iz posode in pustimo, da se odcedi. Tofu narežemo na kocke, čebulo drobno sesekljamo. V ponvi segrejemo olje in na njem popražimo tofu ter ga damo na stran. V isti ponvi popražimo čebulo, da postekleni. Čebuli dodamo zelje in pol vina ter sladkor. Kuhamo, dokler tekočina ne povre, nakar dodamo še četrt vina. Dušimo 10 minut, nato dodamo rozine, na koščke narezano jabolko in tofu. Solimo in popramo.

Krompir olupimo in narežemo na rezine, s katerimi obložimo dno namaščene ognjevarne posode. Na krompir stresemo zeljno mešanico. Smetano (oz. bešamel) in vino smešamo, dodamo sol in poper. Z mešanico prelijemo zelje, rahlo pomešamo in pečemo na 200 stopinjah 20 minut. Po 20 minutah posujemo z naribanim sirom, znižamo temperaturo na 180 stopinj in pežemo še 20 minut, da sir svetlo porjavi.

Ni komentarjev: