ponedeljek, 9. februar 2009

Oranžno-rdeča poezija


Prav posebna juha, ki smo jo poimenovali oranžno-rdeča poezija zaradi harmonije okusov, ki se zlijejo v njej. Sestavljena je iz oranžnega in rdežega dela, postrežemo pa seveda skupaj. Za oranžni del rabimo 1 srednje veliko bučo (1,5 kg), 1.2 litra zelenjavne osnove, 2 glavici česna, 3 Ž olivnega olja, 1 čebulo, 1 ž koriandra, 1 ž timjana, 1 ž origana, 1 ž majarona, sol in poper. Za rdeči del pa rabimo 1 Ž olivnega olja, pol skodelice sesekljanih pistacij, 1 Ž balzamičnega kisa in skodelico paradižnikove mezge.

Začnemo z oranžnim delom. Bučo razpolovimo in izkoščičimo, notranji del premažemo z olivnim oljem in damo na pekač. Glavicama česna odstranimo zunanjo lupino, ju damo na aluminjasto folijo, prelijemo z 1 Ž olja in posujemo s timjanom ter zavijemo v foljo in damo poleg buče. Vse skupaj pečemo eno uro na 180 stopinjah.

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Skupaj s koriandrom pražimo 10 minut na srednjem ognju. Česen iztisnemo iz lupinic in damo k čebuli. Bučo z žlico postrgamo iz lupine in damo k čebuli. Zalijemo z jušno osnovo, dodamo origano, majaron in česen. Zavremo in kuhamo kakih 10 minut.

Za rdeči del juhe pistacije sesekljamo in pražimo nekaj minut na 1 Ž olivnega olja. Dodamo balzamični kis in paradižnikovo mezgo, malce solimo in na hitro pokuhamo.

Juho (oranžni del) pretlačimo s paličnim mešalnikom. Postrečemo tako, da damo malo rdečega dela na sredino oranžnega, po želji lahko dodamo še malo balzamičnega kisa.

Ni komentarjev: