petek, 31. oktober 2008

Oktobrske ohrovtove sarmice

Oktobrske ohrovtove sarmice so v ohrovtove liste zavit pražen krompir s prav posebnimi dodatki, vse skupaj postreženo z rožnato omako. Zanje rabiš 8 velikih listov ohrovta, za nadev 3 velike krompirje, 100 g dimljenega seitana, pol čebule, 1 dcl (sojinega) mleka, skodelico jurčkov (najbolje suhih in namočenih), 1 Ž olivnega olja, sol in poper. Za omako rabimo še pol čebule, 2 dcl paradižnikove omake in 1 dcl smetane (sojine za kuhanje ali navadne kisle).

Liste ohrovta previdno ločimo od glave (pazimo, da ostanejo celi) in jih skuhamo na pari (20 minut). Medtem ko se kuha ohrovt, damo kuhati še krompir, kuhamo v olupku do mehkega. Sesekljamo čebulo in jo pražimo na dveh žlicah olivnega olja, pražene pol jo porabimo za omako, pol za nadev.

Za nadev k praženi čebuli dodamo gobe in na koščke narezan seitan, malo pražimo. Kuhan krompir malo ohladimo, nato ga olupimo in narežemo na rezine, dodamo k ostalim sestavinam. Solimo in popramo ter zalijemo z mlekom. Za omako k polovici pražene čebule damo paradižnik in smetano, malo pokuhamo, po potrebi dosolimo.

Ohlajenim ohrovtovim listom z nožem ali žlico zmečkamo steblo, nanje damo žlico (zvrhano) nadeva in zavijemo. Zvitke zlagamo v globljo ponev, ko porabimo ves ohrovt in/ali nadev, vse skupaj prelijemo z omako in pokuhamo še kake 20 minut.

sreda, 29. oktober 2008

Sredozemski namaz

Sredozemski namaz je namaz na osnovi soje z izrazitim sredozemskim okusom. Za namaz potrebuješ: 150 g soje, 2 Ž olivnega olja, 3 Ž sojine omake, 2 Ž balzamičnega kisa, 3 dag oliv, 3 dag suhih paradižnikov, 2 Ž paradižnikove mezge, bazilika.

Sojo namočimo čez noč, naslednji dan jo odcedimo, operemo in skuhamo do mehkega. Ohladimo in damo v multipraktik. Zraven damo vse ostale sestavine in mežamo, dokler ne dobimo gladke mase. Damo vsaj eno uro v hladilnik preden postrežemo.

torek, 28. oktober 2008

Borovničevi žličniki

Svoje ime Borovničevi žličniki dobijo po svoji glavni sestavini in dejstvu, da jih oblikujemo kar z žlico. Precej preprosta sladica, čeprav je seznam sestavin kar dolg. Vse mere so v skodelicah, ena skodelica je 2,35 dl. Za žličnike pripravi: 3 skodelice moke, 1 ž soli, 1 Ž pecilnega pračka, pol ž sode bikarbone, pol skodelice mletih orehov, 2 skodelici borovnic, tričetrt skodelice olja (takega s čim manj vonja in okusa), lupino in soke 1 limone, četrt skodelice in 2 Ž rjavega sladkorja, četrt skodelice javorjevega sirupa, tričetrt skodelice (sojinega) mleka, 1 ž jabolčnega kisa, strok vanilije (ali vrečka valnilinega sladkorja).

Pečico segrejemo na 190 stopinj (ventilatorsko na 170). Posebej zmešamo vse suhe sestavine (moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, orehe, sol, vanilin sladkor) in v ločeni posodi vse mokre sestavine (limona, olje, vanilija, (sojino) mleko, kis, javorjev sirup in borovnice). Mokre sestavine previdno vmešamo v suhe, toliko da dobimo enotno zmes. Pazimo, da ne mešamo preveč, vsekakor se vzdržimo gnetenja. Z žlico na pekač odmerimo žličnike, po eno zvrhano žlico vsak. Zložimo jih kake 3 cm narazen, saj med peko narastejo. Iz recepta bi moralo nastati 15-20 žličnikov. Pečemo 20 minut.

ponedeljek, 27. oktober 2008

Jesenski ragu s polento

Jesenski plodovi, združeni v raguju delajo družbo tradicionalni primorski polenti: Jesenski ragu s polento. Za ragu pripravi: 2 Ž olivnega olja, 1 veliko čebulo, 3 srednje paradižnike, pol kg buče, 150 g gob (šitak), 1 dl belega vina, 70 g soje, baziliko, 1 Ž balzamičnega kisa, rožmarin, timjan, peteršilj, poper in sol. Za polento pa rabiš 200 g koruznega zdroba, 2 dl (sojinega mleka), vodo in sol.

V lonec daš pol litra vode in 2 dl sojinega mleka, soliš in zavreš. V to vmešaš koruzni zdrob in počasi skuhaš polento. Medtem na olivnem olju prepražiš drobno sesekljano čebulo. Po nekaj minutah dodaš na koščke narezan paradižnik in dušiš 5-10 minut. Dodaš na kocke (1 cm) narezano bučo in kuhaš nadalnjih 15 min, da se zmehča. Dodaš začimbe, zaliješ z vinom in 1-2 dl vode, kuhaš še 5 minut. Medtem posebej skuhaš sojo (fino je, če prej zrna namočiš). V ragu dodaš sojo, na kocke narezane gobe, balzamični kis in soli po potrebi. Kuhaš še 10-15 minut. Postrežeš skupaj ragu in polento.

nedelja, 26. oktober 2008

Trans-Evrazija Expres

Jed, ki kombinira evropske in azijske (indijske) okuse in jo pripravimo hitro (v pol ure je na mizi) - Trans-Evrazija Express. Zanjo potrebujemo vzamememo pol ž gorčičnih semen, po 1 ž cimeta in kurkume, pol ž mletega koriandra, za konico prsta naribanega ingverja, pekočo papriko in poper po okusu ter malo koriandra (ali pa, za manj vešče, namesto vsega tega dve zvrhani žlički curry mešanice), 2 Ž sezamovega olja (če tega ni, je vsako drugo dobro, razen bučnega), 1 veliko čebulo, dober deci jogurta (sojinega) in 2 skodelici na kocke narezanih malancan (jajčevcev), pa sol po potrebi. Zraven pašejo riževi rezanci (kot na sliki) ali riž.

Na vročem olju prepražimo vse začimbe (2-4 minute), dodamo nasekljano čebulo in malo zmanjšamo temperaturo. Pražimo 5 minut, nato dodamo malancan in pražimo vse skupaj nekako 15 minut. jogurt in malo pokuhamo (5 min). Medtem po receptu skuhamo riž ali rezance, posrežemo skupaj.

sobota, 25. oktober 2008

Bučni Zrezki Z Rdečim Prosojem

Bučni Zrezki so sila preprosti: poljubno količino buče narežemo na centimeter debele "zrezke", pokapamo z olivnim oljem in posujemo z rožmarinom. V pečici pečemo pol ure.
Tudi Rdečo Proso ni zahtevno. Potrebujemo: 100g prosa, olivno olje, 1 rdečo čebulo, 3 manjše rdeče paprike, olje pekoče in sladke paprike in sol. Proso skuhamo v dvakratni količini vode; potrebujemo približno 10 minut. Na olivnem olju popražimo nasekljano rdečo čebulo, ki ji dodamo na koščke narezano papriko. Ko je paprika še čvrsta na ugriz, dodamo proso, začinimo z olji paprike in posolimo. Dobro premešamo in postrežemo skupaj s pripravljenimi zrezki.

petek, 24. oktober 2008

Klasični Čokoladni Mafini

Klasični Čokoladni Mafini so najpogostejši posladek pri nas doma. Preprosti za pripravo in božansko dobri;) Za 12 mafinov najprej zmešamo suhe sestavine: 220 g (pirine) moke in 3 ž vinskega kamna ali pecilnega praška. Za mokri del pa potrebujemo: 125 g margarine, 4 banane, 150 - 200 g črne čokolade (odvisno koliko ste čokoladnosnedi;), 65 g melase, 2 Ž čičerikine ali rožičeve moke. Margarino raztopimo na majhnem ognju, čokolado sesekljamo in vse skupaj zmešamo. Dodamo suhe sestavine in dobro premešamo. Če je masa preveč gosta, dodamo malo vode ali čaja; če pa je preredka, pa še malo moke. Maso razporedimo v pekač za mafine in na vsakega položimo še olupljen mandelj. Mafini se odlično podajo s (sojino) smetano in kakavom.

četrtek, 23. oktober 2008

Drobna Omaka

Tokrat sva si Drobno Omako privoščila z že pripravljenimi tortelini, ki zahtevajo samo sedem minutno kuhanje v vreli vodi. Drugič bova pa jih bova pripravila sama - obljubiva;). Omako lahko sicer pripravite z njoki, testeninami, krompirjem ipd. Potrebujete pa (kokosovo) maščobo, 1 por, 1 dcl (kokosovega) mleka, (svež in suh) drobnjak, 1- 2 Ž mletih mandljev in sol. Na (kokosovi) maščobi popražimo na drobn narezan por. Dodamo (kokosovo) mleko in na drobno narezan drobnjak (običajno uporabiva kombinacijo svežega in posušenega). Dobro premešamo. Sledijo še mleti mandlji (količino mandljev priladobimo želeni gostoti in okusu) in sol.

sreda, 22. oktober 2008

BuJuŠi

Buče, zlasti hokaido buče, se odlično obnesejo v kombinaciji z gobami, zlasti če jim dodamo še meto. Za Bu(čno)Ju(ho)Ši(take) potrebujemo kos (hokaido) buče, 1 liter zelenjavne osnove, 1 ž mletega janeža, (kokosovo ali drugo) maščobo, 200 g šitak, 1 Ž (posušene) mete, in sol. Bučo narežemo na koščke in jo skupaj z janežem kuhamo v zelenjavni osnovi, dokler se ne zmehča. Vmes na kokosovi maščobi popražimo šitake. Ko je bučamehka, dodamo šitake, meto in sol ter dobro premešamo... po postrežemo;)

torek, 21. oktober 2008

Fižoleti Po Orientalsko

Za fižolete po orientalsko potrebuješ pol kilograma fižolet (stročjega fižola za celince), 3 stroke česna (lahko ingver, če ne marate česna), 3 Ž mletih orehov, 2 Ž sojine omake, sok pol limone, poper, olje.

Fižolete skuhamo do mehkega v vodi ali še bolje na pari. V voku ali ponvi na par žlicah olja popražimo drobno česen (oz. ingver), dodamo orehe in pražimo še par minut. Zalijemo z mešanico sojine omake in limoninega soka. Dodamo kuhane fižolete, dušimo še 2-3 minute in postrežemo.

ponedeljek, 20. oktober 2008

Klasična Ajdova Kaša

Jesen je čas za gobe, midva še prav posebej častviva jurčke, ki so glavna sestavina (poleg ajde seveda) za klasično ajdovo kašo. Zanjo potrebuješ 150 g ajdove kaše (oluščena ajda), 400 g jurčkov (ali kakšnih drugih gob), eno čebulo, po želji strok ali dva česna, dve žlici olivnega olja, peteršilj, mento, timjan in sol.

V slani vodi skuhamo kašo - potrebovala bo kakih 15 minut vretja. Medtem ko se kuha kaša, sesekljamo čebulo in jo prepražimo na olivnem olju. Jurčke operemo in razrežemo na kockice, dodamo čebuli in pražimo, dokler gobe ne izpustijo tekočine, večina te tekočine pa povre. Dodamo začimbe in ajdovo kašo, kuhamo še 5-10 minut, da se okusi premešajo.

nedelja, 19. oktober 2008

ŠpinaPinol

ŠpinaPinol je odlična špinačna pita s pinjolami. Za pripravo potrebujemo 250 g listnatega testa, 1 Ž moke, 1/2 kg špinače, 2 stroka česna, olivno olje, 1 Ž pinjol, 1-2 Ž naribanega (sojinega) sira, sol, poper in muškatni orešček. Najprej skuhamo špinačo (najboljše na pari). V drugi posodi na olivnem olju popražimo sesekljan česen. Dodamo pinjole, da zarumenijo, nato pa še skuhano in narezano špinačo. Po nekaj minutah dodamo še sir, dobro premešamo, da se sir v celoti stopi. Na koncu začinimo z muškatnim oreščkom, po želji dodamo še sol in poper. Medtem razvaljamo listnato testo, pri čemer si pomagamo z moko. Na sredino testa položimo špinačno zmes in oblikujemo v krog. Pečemo na 180 stopinjah 35 minut.

sobota, 18. oktober 2008

Tofu pleskavica

Zraven včeraj objavljenega prebranca sede Tofu pleskavica, tale je v brezmesni izvedbi. Za izdelavo pleskavice si pripravi (za dva): 200-250g čvrstega tofuja (mora se dati drobiti, ne mazati), lonček žitnih kosmičev, pol čebule, strok česna, po 1 ž kečapa in gorčice, 1 Ž sojine omake, sol, peteršilj, baziliko in timjan, pa še par Ž olja za pečenje.

Tofu nadrobite v skledo. Drobno sesekljajte čebulo in jo dajte k tofuju. V mešalniku "zmeljite" kosmiče na željeno velikost (celi kosmiči so po moje preveliki, ne sme biti pa moka. Dodajke k tofuju, dodajte še vse ostale sestavine in zmešajte. Pustite 15-20 minut, da se kosmiči malo napijejo. Če je presuho, dodajte malo vode, če je preveč packasto, dodajte še malo kosmičev. Mokro mora biti tako, da ko oblikujete stoji skupaj, a ne ostaja na rokah. Iz mase oblikujte pleskavice in jih pecite v ponvi na ne srednjem ognju 5-7 minut na vsaki strani.

petek, 17. oktober 2008

Prebranec

Enostavna jed s poreklom iz juga - za tiste, ki ne poznate: Prebranec. Za dva do sitega (kot priloga) rabite: lonček suhega fižola, 2 manjši čebuli, rdečo papriko, nekaj maščobe, sol in poper.

Najprej skuhate fižol, pazite, da ga ne razkuhate. Najboljši rezultat dosežete, če ga večer prej namočite, zjutraj temeljito operate, zalijete s svežo vodo toliko, da gre kak centimeter čez in kuhate dobro uro v navadnem loncu (nekoliko manj, če delate to v kakem "ekonom" loncu). Vodo lahko malo osolite, po želji lahko dodate zraven kak lovorov list ali čebulo. Malo preden je fižol kuhan narežete čebulo na lističe in jo popražite, da postekleni, a ne porjavi. Na koncu praženja čebuli dodajte papriko po okusu. V namaščen pekač (manjši in bolj globok, menda je najboljši glinen) zlagate plast fižola, plast čebule, vsako plast solite in poprajte. Končajte s fižolom in vse skupaj prelite z malo vode, ki je ostala od kuhanja fižola toliko da pokrije. Pecite na 180 stopinj približno eno uro, vsa tekočina na vrhu mora povreti.

četrtek, 16. oktober 2008

Pisano Pekoči Krompir

Danes pa nekaj enostavnega in narejenega v manj kot pol ure! Za Pisano Pekoči Krompir rabimo seveda krompir, 4-5 paprik različnih barv, 1 čebulo, (sezamovo) olje, olje pekoče paprike, (sojin) jogurt, semena (tokrat sva uporabila konopljina semena in črni sezam) in sol. Skuhamo krompir. V drugi posodi pa na olju popražimo čebulo, nato dodamo na kocke narezane paprike. Ko so še hrustljave, dodamo na kocke narezan (že kuhan) krompir, dobro premešamo, začinimo z oljem pekoče paprike (če ga nimamo, pride prav tudi čili ali paprika v prahu), dodamo jogurt in sol. Premešamo, pogrejemo, postrežemo.

sreda, 15. oktober 2008

Pisana Kvinojina Luknja

Kot že samo ime pove, je tokratna jed pisana in ima luknjo. Vzbuja pa nostalgijo po krajih in popotniških spominih, od koder izvira kvinoja.
Za dve lačni osebi potrebujemo 200 g kvinoje, 1-2 Ž čemaža, vloženega v olju, olivno olje, 3-4 zrele paradižnike, čebulo, peteršilj in baziliko (alternativa zadnjim 5 sestavinam je paradižnikova omaka), drobnjak, 1 paprika, košček (sojinega) sira, sol. Kvinojo dobro operemo in jo skuhamo (običajno potrebuje 10 do 5 minut). V drugi posodi na olivnem olju dobro popražimo sesekljano čebulo, nato dodamo na koščke narezan paradižnik. Po 10-15 minutah dodamo še začimbe in solimo. Vmes naribamo sir in narežemo papriko. Ko je kvinoja kuhana, odcedimo in zmešamo s čemažem. Na krožnik jo postavimo tako, da naredimo v sredini luknjo (midva to narediva s posebnim modelčkom, ki sva ga kupila v domovini kvinoje). Okrog luknje pa razporedimo nariban sir, sesekljan drobnjak, paradižnikovo omako in narezano papriko. Tako dobimo Pisano Kvinojino Luknjo, ki nam ob vsakem grižljaju omogoča uživanje druge barve in seveda pristnih okusov;)

torek, 14. oktober 2008

Bučno Sirova Pita

Za Bučno Sirovo Pito potrebujemo 250 g listnatega testa (pol klasičnega paketa zmrznjenega listnatega testa), 4 stroke česna, (olivno) olje, 1 veliko (rdečo) čebulo, po 1 Ž balzamičnega kisa in trsnega sladkorja, 100g (sojinega) sira (lahko tudi feto), rožmarin, sol, poper. Najprej narežemo bučo na manjše koščke (cca 2 cm) in jih skupaj s česnovimi stroki pečemo v pečici na 180 stopinjah 40 minut oziroma dokler ni buča mehka. Ohladimo.
Medtem sesekljamo čebulo in jo 10 minut pražimo na olju. Dodamo sladkor in kis ter pražimo nadaljnjih 15 minut, dokler ni čebula popolnoma karamelizirana. Pustimo, da se ohladi.
Sir naribamo. Med čakanjem, da se zelenjava ohladi, razvaljamo testo. Nato buči dodamo stisnjem česen, karamelizirano čebulo, sir, rožmarin, sol in poper. Dobro premešamo in damo na sredino testa. Zadnji korak je "zapiranje" pite, kar pomeni, da zavihamo zunanje robove tako, da preprečimo uhajanje zelenjave in oblikujemo v okroglo obliko.

ponedeljek, 13. oktober 2008

Buča Po Indijsko

No, pravzaprav je to bučni curry, ampak curry je indijska zadeva, ne? Torej začnimo z Bučo po Indijsko: vzamememo pol ž gorčičnih semen, po 1 ž cimeta in kurkume, pol ž mletega koriandra, za konico prsta naribanega ingverja, pekočo papriko in poper po okusu ter malo koriandra (ali pa, za manj vešče, namesto vsega tega dve zvrhani žlički curry mešanice), 2 Ž sezamovega olja (če tega ni, je vsako drugo dobro, razen bučnega), 1 veliko čebulo, dober deci kokosove kreme in 2 skodelici na kocke narezane buče, pa sol po potrebi.
Na vročem olju prepražimo vse začimbe (2-4 minute), dodamo nasekljano čebulo in malo zmanjšamo temperaturo. Pražimo 5 minut, nato dodamo bučo in pražimo vse skupaj nekako 10 minut. Vlijemo kokosovo mleko in malo pokuhamo (5 min). Postrežemo s polnozrnatim basmati rižem, kuhanim krompirjem, kruhom...

nedelja, 12. oktober 2008

ČČ

ČČ ali Čebulna Čabata. Kruh pravzaprav. S čebulo.Torej, pripravi pol kilograma moke (najbolje mešanice polnozrnate in krušne bele, pol pol), kocko kvasa, žličko sladkorja, žličko soli, dve žlici olivnega olja in pol srednje velike čebule (drobno sesekljane).
Najprej raztopimo kvas in sladkor v dveh žlicah mlačne vode. Moko presejemo, dodamo sol in naredimo jamico, v katero vlijemo kvasno mešanico. Dodamo olja in nato med mešanjem postopoma dodajamo mlačno vodo, da dobimo dokaj mehko testo. Na koncu vmešamo še sesekljano čebulo. Pustimo vzhajati, dokler ne naraste na dvojno višino. Nato vklopimo pečico na maksimalno temperaturo. Iz testa oblikujemo čabate in jih zložimo na pekač. Pustimo vzhajati, medtem ko se pečica greje. Ko je pečica ogreta, damo čabate vanjo in pečemo 5 minut na maksimalni temperaturi, nato zmanjšamo na 180 in pečemo še približno 20 minut.

sobota, 11. oktober 2008

NeMorešVerjetiDaNiJajce

Tole je en recept, za katerega v klasični izvedbi NUJNO rabiš jajca (dobesedno, ne v prenesenem pomenu;), tu pa je zadeva narejena brez jajc. Od tod tudi ime NemorešVerjetiDaNiJajce. Vzemi: eno papriko (poljubne barve, najlepše pride z zeleno), dva srednja paradižnika (lahko tudi paradižnikovo omako, če je pomanjkanje paradižnikov), manjšo čebulo, 120g tofuja, dve žlici sojine smetane, žlico olivnega olja, žlico sojine omake, timjan, sol in poper.
Čebulo sesekljamo in popražimo na žlici olivnega olja. Dodamo na kocke narezano papriko, čez nekaj časa pa še na kocke narezan paradižnik. Pražimo 5-7 minut. Medtem (v mikserju) zmešamo tofu, sojino smetano in začimbe. Zmes vlijemo k zelenjavi in pražimo še mar minut. Postrežemo s kruhom, krompirjem, rižem... kar nam tisti trenutek najbolj zadiši;)

petek, 10. oktober 2008

Evergreen Ričota

Recept je dobil ime po dveh značilnosti: Evergreen, ker jo lahko naredimo praktično kadar koli med letom; Ričota, ker je glavna sestavina ječmen, ki je najbolj znan po ričetu.
Za dva res lačna rabimo cca 200 g ječmena, 250 g gob (odlično se obnesejo jurčki ali šitake; lahko zmrznjeni, sveži ali suhi), 3 šalotke, 2 stroka česna, 2 korenčka, kokosovo maščobo (ali drugo olje), 3 žlice sojine smetane in začimbe: baziliko, timjan, peteršilj in malo mente , sol in poper. Ječmen damo močit večer preden ga skuhamo. Zjutraj odcedimo, operemo in kuhamo v 2,5 kratni količini vode (pol litra za ta recept). Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, korenček narežemo na trakove, gobe na lističe. Na maščobi prepražimo čebulo in česen (3 min), dodamo korenček. Na majhnem ognju pražimo 5 min, nato dodamo gobe in pražimo še 5 min. Dodamo začimbe, malo zalijemo (lahko z juho, vinom ali kar vodo) in dušimo še 5 minut. Dodamo odcejen ječmen in smetano, solimo in popramo. Dušimo še 5 minut in postrežemo.

četrtek, 9. oktober 2008

BuŽa

BuŽa v primorskem narečju pomeni luknja, v našem primeru pa je to okrajšava za jed, ki je sestavljena iz Buče in Žajblja. Da jo naredimo potrebujemo: 1 kos buče (za dva lačna slab kg), 2 Ž čičerikine moke, 5 ž (polnozrnate/pirine) moke, sol, poper, muškatni orešček, žajbelj, olje, belo vino ali zelenjavno osnovo, (sojino) smetano in (sojin) sir (lahko tudi parmezan). Ko še nismo lačni in še ni čas kosila/večerje, segrejemo pečico na 180 stopinj, narežemo bučo (pred tem jo seveda očistimo) in jo na pekaču damo v pečico za 45 minut oziroma dokler ni mehka. Nekaj časa pustimo, da se ohladi. Nato jo olupimo in v mikserju zmečkamo v pire.
Bučni pire zmešamo s čičerikino in navadno moko, soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Do vrelišča pripeljemo velik lonec vode, nato pa oblikujemo žličnike in jih kuhamo 10 minut na nekoliko nižji temperaturi. Ko so kuhani, jih nežno damo na krožnik. Vmes lahko naredimo omako: na olju popražimo sesekljan žajbelj in česen. Nato vse skupaj zalijemo z vinom ali zelenjavno osnovo in smetano. Zmanjšamo ogenj in še nekaj časa pokuhavamo, vmes pa mešamo. Omako odstavimo in dodamo še sir, dobro premešamo, da se stopi. Popramo, solimo ter ponudimo z žličniki. Dober tek!;)

sreda, 8. oktober 2008

Avokadovi Metuljčki

Avokadovi Metuljčki so odličen recept za dneve, ko nimamo časa kuhati, saj so pripravljeni v 20 minutah. Seveda ob predpostavki, da imamo vse sestavine doma: testenine (Metuljčke), 1 čebulo, 2 stroka česna, malo belega vina, 1 Ž kaper, peteršil, zelena, (sojin) jogurt/smetana, čili (odlična alternativna je olje pekoče paprike), sol, poper in zrel avokado.
1)Najprej postavimo na ogenj posodo z vodo, v kateri skuhamo testenine.
2) Na (olivnem) olju popražimo sesekljano čebulo in česen; nato zalijemo z belim vinom in pražimo 2-3 minute. Odstavimo.
3) Med kuhanjem testenin pripravimo omako: 1 Ž kaper, peteršilj in zeleno sesekljamo. Nato vse skupaj zmešamo s (sojinim) jogurtom/smetano, dodamo čili (olje pekoče paprike), solimo in popramo.
4) Zrel avokado narežemo na koščke. Po želji ga lahko pokapamo z limoninim sokom.
5) Ko so testenine skuhane, jih odcedimo, dodamo čebulno mešanico, nato omako in na koncu še narezan avokado. Dobro premešamo, potresemo s črnim sezamom in postrežemo.

torek, 7. oktober 2008

Rjavi Dressing

Tudi klasična solata (zelena solata, fižol, korenček, koruza) si zasluži kakšno popestritev. Tokrat je za to poskrbel Rjavi Dressing. Za veliko skledo solate v manjši posodici zmešamo 1 Ž gorčice, 2 - 3 Ž (olivnega) olja, 1 - 2 Ž vinskega kisa in 2 Ž javorjevega sirupa. Dobro premešamo in prelijemo po solati. Naj vas barva ne odvrne od priprave... je odličen! Tudi gostje tako pravijo;)

ponedeljek, 6. oktober 2008

Ovseno Marelični Mafini

Jesen in zima sta pri nas zaznamovani z mafini, ki jih pripravljava na različne načine - tako v sladki kot v slani izvedbi. Tokrat se je tehtnica prevesila v prid sladke različice oziroma Ovsenih Mareličnih Mafinov.
Za 16 mafinov potrebujemo: 2 Ž lanenih semen, 6 Ž vode, 200g ovsenih kosmičev ali otrobov, 125 g polnozrnate (pirine) moke, 115 g trsnega sladkorja, 4 ž pecilnega praška (boljše je vinski kamen), 1 ž cimeta (ljubitelji cimeta kar podvojite dozo;), sol, 200 ml (sojinega ali ovsenega) mleka, 80 ml olja (repičnega), 150 g drobljenih lešnikov in nekaj Ž marelične (ali druge) marmelade.
(1) V manjšem mikserju zdrobimo lanena semena in jih zmešamo z vodo, da dobimo kremasto zmes. (2) V veliko posodo damo ovsene kosmiče, otrobe, sladkor, pecilni prašek, cimet in sol. Dobro premešamo. (3) V manjši posodi pa zmešamo mleko, olje in lešnike. (4) Mokre sestavine dodamo suhim in vse skupaj dobro premešamo. (5) Pekač za mafine namastimo ali damo papirnate modelčke. V vsako luknjo damo žlico mase, nato pa še žlico/žličko (odvisno od okusa) marmelade ter zapremo s še eno žlico mase. (6) Pečemo 15 - 20 minut na 220 stopinjah.

nedelja, 5. oktober 2008

Pečena Oranžna Juha

Pečena juha? A se nama je čisto zmešalo? Ne, ne brez skrbi;) Tokratna Pečena Oranžna Juha je res malce neobičajna. Za začetek potrebujemo manjšo bučo (ali del večje buče;), 3 korenčke, 1 krompir, 1 por, 1 beli koren, olivno olje, timijan in rožmarin. Zelenjavo narežemo na manjše koščke in jo zložimo na pekač (podložimo s peki papirjem). Nato pokapamo z olivnim oljem in začimbami. Dobro premešamo, da so vsi koščki premazani z oljem in začimbami. Na 200 stopinjah pečemo približno tri četrt ure oziroma dokler zelenjava ni mehka. Vmes pripravimo liter zelenjavne osnove (najhitrejša pot je, da kupite bio zelenjavno mešanico in date 1 Ž na liter vode, nato naj nekaj minut vre). Ko je zelenjava pečena, jo stresemo v lonec, dodamo zelenjavno osnovo in segrejemo do vrelišča. Pustimo nekaj minut vreti, nato zmiksamo z ročnim mešalnikom. Postrežemo z žličko (sojine) smetane in svežim drobnjakom.

sobota, 4. oktober 2008

Vrtoglava špinačna lazanja

Z lazanjo je vedno veliko dela, zlasti če sam pripravljaš tudi testo - testenine. Zato sva tokratni lazanji dala ime Vrtoglava Špinačna Lazanja. S spodnjim receptom zlahka nahraniš 6-8 ljudi (ker je delovno intenzivna, se lazanje ne splača delati le za dva). Razdeljena na porcije lazanja odlično prenese zamerzovanje in kasnejše pogrevanje.

Testenine

250g polnozrnate moke
250g moke iz trde pšenice (durum)
sol
1 žlica olja
cca 1 dl vode

Lahko uporabimo tudi kupljeno testenino, priporočam tako, ki je ni potrebno kuhati.

"Fila"
en in pol recept skute iz indijskih oreščkov
600 g špinače (sveže ali zmrznjene v lističih)
3-4 dl paradižnikove omake:
- paradižnik
- čebula
- česen
- bazilika
- timjan
- sol

Moko, vodo, olje in sol zamesimo v trdo a gladko testo za rezence. Pustimo pol ure. Medtem pripravimo skuto in paradižnikovo omako, če je nimamo že pripravljene. Svežo špinačo skuhamo na pari, zmrznjeno odtajamo; nato jo grobo sesekljamo.

Prižgemo pečico na 200 stopinj (ventilatorsko na 180)

Testo potem razvaljamo (če valjamo na strojček za rezance, pazimo, da ni pretanko - recimo 4 pri nastavitvah od 1 do 6). Testa mora biti dovolj, da z njim štirikrat prekrijemo pekač. Če uporabljamo kupljeno (trdo) testenino, naj je bo malo manj kot je pekača, ker se nekoliko razleze, ko se skuha.

Začnemo zlagati v namaščen pekač - najprej plast rezancev, nanje namažemo približno tretjino skute in nadrobimo tretjino špinače ter prelijemo s četrtino paradižnikove omake. To ponovimo še dvakrat (testo, skuta, špinača paradižnik), končamo s plastjo testa, ki ga prelijemo s paradižnikovo omako.

Pekač prekrijemo z alufolijo in pečemo na 200 stopinj 40 minut, nato odkrijemo in pečemo še 20 minut.

petek, 3. oktober 2008

Gobji Bis

Za izvirni petkov Gobji Bis ne potrebujemo veliko, če imamo pripravljene bučne rezance in/ali bučne njoke. Za omako pa rabimo suhe jurčke (če imate sveže, toliko boljše), (sojino) smetano, kokosovo maščobo (ali katero drugo) velik por, meto, timijan in sol. Kakšno uro pred kuhanjem namočimo suhe jurčke v vodi. Resna kuha pa se začne, ko na segreto kokosovo maščobo damo narezan por ter pražimo nekaj minut. Nato dodamo suhe jurčke (če so večjih dimenzij, jih narežemo na manjše koščke), pomešamo. Na koncu dodamo še malo (sojine) smetane ter začinimo s timijanom, meto in soljo. Za vse skupaj ne porabimo več kot 15 minut. Medtem seveda skuhamo njoke in/ali testenine.

sreda, 1. oktober 2008

Veličastna Čokoladna Torta

Danes sva imela na večerji dve požeruhinji (tak vzdevek sta si dali sami;), zato sva se dodatno potrudila pri pripravi slastnih dobrot. Ena od teh je Veličastna čokoladna Torta.
Testo
Najprej pripravimo tanko plasta "črnega" testa. V posodi zmešamo 65 g (polnorznate) moke, 1/4 ž pecilnega praška, 1/4 skodelice trsnega sladkorja in 35 g nesladkanega kakava. V drugi posodi pa zmešamo 60 ml olja oljne repice, 85 g javorjevega sirupa, 30 ml (sojinega) mleka, 1 ž vanilijevega sladkorja in malo soli. Nato "suhe" sestavine dodamo "mokrim" in vse skupaj dobro premešamo. Maso vlijemo v namaščen model in pečemo cca 1o minut na 180 stopinjah. Testo ohladimo.
Krema
Najprej 350 g črne čokolade narežemo na majhne koščke. Nato v manjši posodi zmešamo 235 ml vode z 1 Ž agar-agarja in 16 g nesladkanega kakava. Segrevamo dokler ne zavre, nato zmanjšamo in naj počasi vre še 10 do 15 minut. Narezano čokolado vmešamo v to zmes, odstavimo in pustimo, da se malo ohladi (nekaj minut, a ne preveč). Medtem pa v mikserju zmešamo 340 g (svilenega) tofuja, 150 g trsnega sladkorja, 1 ž vanilijevega sladkorja in malo soli. Tofujevi zmesi dodamo še čokoladno in miksamo, dokler ne dobimo gladke mase. Tako dobljeno maso vlijemo na "črno" testo in posujemo z mandljevimi lističi.
Preliv
220g svežih ali 310 g zmrznjenih malin in 50 g trsnega sladkorja zmiksamo v blenderju. Postrežemo skupaj z Veličastno Čokoladno Torto. Bi poskusili?;)