petek, 17. oktober 2008

Prebranec

Enostavna jed s poreklom iz juga - za tiste, ki ne poznate: Prebranec. Za dva do sitega (kot priloga) rabite: lonček suhega fižola, 2 manjši čebuli, rdečo papriko, nekaj maščobe, sol in poper.

Najprej skuhate fižol, pazite, da ga ne razkuhate. Najboljši rezultat dosežete, če ga večer prej namočite, zjutraj temeljito operate, zalijete s svežo vodo toliko, da gre kak centimeter čez in kuhate dobro uro v navadnem loncu (nekoliko manj, če delate to v kakem "ekonom" loncu). Vodo lahko malo osolite, po želji lahko dodate zraven kak lovorov list ali čebulo. Malo preden je fižol kuhan narežete čebulo na lističe in jo popražite, da postekleni, a ne porjavi. Na koncu praženja čebuli dodajte papriko po okusu. V namaščen pekač (manjši in bolj globok, menda je najboljši glinen) zlagate plast fižola, plast čebule, vsako plast solite in poprajte. Končajte s fižolom in vse skupaj prelite z malo vode, ki je ostala od kuhanja fižola toliko da pokrije. Pecite na 180 stopinj približno eno uro, vsa tekočina na vrhu mora povreti.

Ni komentarjev: