torek, 28. oktober 2008

Borovničevi žličniki

Svoje ime Borovničevi žličniki dobijo po svoji glavni sestavini in dejstvu, da jih oblikujemo kar z žlico. Precej preprosta sladica, čeprav je seznam sestavin kar dolg. Vse mere so v skodelicah, ena skodelica je 2,35 dl. Za žličnike pripravi: 3 skodelice moke, 1 ž soli, 1 Ž pecilnega pračka, pol ž sode bikarbone, pol skodelice mletih orehov, 2 skodelici borovnic, tričetrt skodelice olja (takega s čim manj vonja in okusa), lupino in soke 1 limone, četrt skodelice in 2 Ž rjavega sladkorja, četrt skodelice javorjevega sirupa, tričetrt skodelice (sojinega) mleka, 1 ž jabolčnega kisa, strok vanilije (ali vrečka valnilinega sladkorja).

Pečico segrejemo na 190 stopinj (ventilatorsko na 170). Posebej zmešamo vse suhe sestavine (moko, sladkor, pecilni prašek, sodo bikarbono, orehe, sol, vanilin sladkor) in v ločeni posodi vse mokre sestavine (limona, olje, vanilija, (sojino) mleko, kis, javorjev sirup in borovnice). Mokre sestavine previdno vmešamo v suhe, toliko da dobimo enotno zmes. Pazimo, da ne mešamo preveč, vsekakor se vzdržimo gnetenja. Z žlico na pekač odmerimo žličnike, po eno zvrhano žlico vsak. Zložimo jih kake 3 cm narazen, saj med peko narastejo. Iz recepta bi moralo nastati 15-20 žličnikov. Pečemo 20 minut.

Ni komentarjev: