petek, 10. oktober 2008

Evergreen Ričota

Recept je dobil ime po dveh značilnosti: Evergreen, ker jo lahko naredimo praktično kadar koli med letom; Ričota, ker je glavna sestavina ječmen, ki je najbolj znan po ričetu.
Za dva res lačna rabimo cca 200 g ječmena, 250 g gob (odlično se obnesejo jurčki ali šitake; lahko zmrznjeni, sveži ali suhi), 3 šalotke, 2 stroka česna, 2 korenčka, kokosovo maščobo (ali drugo olje), 3 žlice sojine smetane in začimbe: baziliko, timjan, peteršilj in malo mente , sol in poper. Ječmen damo močit večer preden ga skuhamo. Zjutraj odcedimo, operemo in kuhamo v 2,5 kratni količini vode (pol litra za ta recept). Čebulo in česen olupimo in sesekljamo, korenček narežemo na trakove, gobe na lističe. Na maščobi prepražimo čebulo in česen (3 min), dodamo korenček. Na majhnem ognju pražimo 5 min, nato dodamo gobe in pražimo še 5 min. Dodamo začimbe, malo zalijemo (lahko z juho, vinom ali kar vodo) in dušimo še 5 minut. Dodamo odcejen ječmen in smetano, solimo in popramo. Dušimo še 5 minut in postrežemo.

Ni komentarjev: