četrtek, 9. oktober 2008

BuŽa

BuŽa v primorskem narečju pomeni luknja, v našem primeru pa je to okrajšava za jed, ki je sestavljena iz Buče in Žajblja. Da jo naredimo potrebujemo: 1 kos buče (za dva lačna slab kg), 2 Ž čičerikine moke, 5 ž (polnozrnate/pirine) moke, sol, poper, muškatni orešček, žajbelj, olje, belo vino ali zelenjavno osnovo, (sojino) smetano in (sojin) sir (lahko tudi parmezan). Ko še nismo lačni in še ni čas kosila/večerje, segrejemo pečico na 180 stopinj, narežemo bučo (pred tem jo seveda očistimo) in jo na pekaču damo v pečico za 45 minut oziroma dokler ni mehka. Nekaj časa pustimo, da se ohladi. Nato jo olupimo in v mikserju zmečkamo v pire.
Bučni pire zmešamo s čičerikino in navadno moko, soljo, poprom in muškatnim oreščkom. Do vrelišča pripeljemo velik lonec vode, nato pa oblikujemo žličnike in jih kuhamo 10 minut na nekoliko nižji temperaturi. Ko so kuhani, jih nežno damo na krožnik. Vmes lahko naredimo omako: na olju popražimo sesekljan žajbelj in česen. Nato vse skupaj zalijemo z vinom ali zelenjavno osnovo in smetano. Zmanjšamo ogenj in še nekaj časa pokuhavamo, vmes pa mešamo. Omako odstavimo in dodamo še sir, dobro premešamo, da se stopi. Popramo, solimo ter ponudimo z žličniki. Dober tek!;)

Ni komentarjev: