sobota, 4. oktober 2008

Vrtoglava špinačna lazanja

Z lazanjo je vedno veliko dela, zlasti če sam pripravljaš tudi testo - testenine. Zato sva tokratni lazanji dala ime Vrtoglava Špinačna Lazanja. S spodnjim receptom zlahka nahraniš 6-8 ljudi (ker je delovno intenzivna, se lazanje ne splača delati le za dva). Razdeljena na porcije lazanja odlično prenese zamerzovanje in kasnejše pogrevanje.

Testenine

250g polnozrnate moke
250g moke iz trde pšenice (durum)
sol
1 žlica olja
cca 1 dl vode

Lahko uporabimo tudi kupljeno testenino, priporočam tako, ki je ni potrebno kuhati.

"Fila"
en in pol recept skute iz indijskih oreščkov
600 g špinače (sveže ali zmrznjene v lističih)
3-4 dl paradižnikove omake:
- paradižnik
- čebula
- česen
- bazilika
- timjan
- sol

Moko, vodo, olje in sol zamesimo v trdo a gladko testo za rezence. Pustimo pol ure. Medtem pripravimo skuto in paradižnikovo omako, če je nimamo že pripravljene. Svežo špinačo skuhamo na pari, zmrznjeno odtajamo; nato jo grobo sesekljamo.

Prižgemo pečico na 200 stopinj (ventilatorsko na 180)

Testo potem razvaljamo (če valjamo na strojček za rezance, pazimo, da ni pretanko - recimo 4 pri nastavitvah od 1 do 6). Testa mora biti dovolj, da z njim štirikrat prekrijemo pekač. Če uporabljamo kupljeno (trdo) testenino, naj je bo malo manj kot je pekača, ker se nekoliko razleze, ko se skuha.

Začnemo zlagati v namaščen pekač - najprej plast rezancev, nanje namažemo približno tretjino skute in nadrobimo tretjino špinače ter prelijemo s četrtino paradižnikove omake. To ponovimo še dvakrat (testo, skuta, špinača paradižnik), končamo s plastjo testa, ki ga prelijemo s paradižnikovo omako.

Pekač prekrijemo z alufolijo in pečemo na 200 stopinj 40 minut, nato odkrijemo in pečemo še 20 minut.

Ni komentarjev: