sobota, 22. november 2008

Proseno-Brokolijeve Polpetke

Tokrat sva ustvarjala Prosene-Brokolijeve Polpetke. Čeprav ne marava cvreti, naju je tokrat ideja o kombinacija prosa, brokolija in olivnega olja premamila;)

Zanje potrebuješ: 2 dl prosa, pol litra zelenjavne osnove (ali kar vode), 4 glavice (cca liter) brokolija, 1 ž soli, 1 ž majarona, 1/2 ž čilija, 1/2 ž popra, 2 stroka česna, 1 Ž olivnega olja + navadno olje za cvretje

Na olivnem olju hitro popražimo strt česen, dodamo ostale začimbe in pražimo še kako minuto. Dodamo proso in popraćimo 2-3 minute, tako da rahlo potemni, nato zalijemo z zelenavno osnovo (ali vodo). Kuhamo pokrito 10 minut, nato dodamo drobno narezan (na velikost graha) brokoli (cvet in steblo). Kuhamo še 7-8 minut pokrito, nato odkrijemo in kuhamo, dokler vsa tekočina ne izgine, vse ostalo pa dobi precej "pocasto" konsistenco polente. Pustimo, da se dodobra ohladi (najmanj eno uro, od tega pol ure v hladilniku). Iz hladne mase oblikujemo polpetke in jih na hitro ocvremo v ponvi.

Zraven pa se prileže Ohrovt s Čemažem. Na 1ž olivnega olja popražimo narezan ohrovt cca 10 minut. Dodamo 1 - 2 ž čemaža, vloženega v olju, 1 Ž (sojine) smetane in sol. Premešamo in postrežemo zraven polpet. Vse skupaj potresemo s črnim sezamom in konopljinimi semeni.

Ni komentarjev: