četrtek, 20. november 2008

Pizza po naše

Ni posebej inovativno ime, ni posebej inovativna hrana, ampak tale blog je zdržal skoraj tri mesece, preden smo objavili recept za eno najbolj razširjenih jedi po svetu. No, za pizzo po naše potrebuješ za testo: 200 g polnozrnate moke, 1/2 ž soli, 12g svežega (ali 3 g suhega) kvasa, 1/2 Ž sladkorja, 1 dl vode; za nadev: 1 dl paradižnikove omake, 70 g sira, zelenjavo na žaru po želji (na sliki z 1 malancanom in 3 paprikami), 8 oliv, po želji do 100g sejtana, 1 Ž origana.

Najprej zamesimo testo. Naredimo kvasno omako tako da kvas zmešamo z malo vode in sladkorjem. Moko presejemo, vanjo vmešamo sol in vlijemo kvasno omako. Nato med mešanjem dodajamo vodo, dokler ne dobimo precej mehkega in lepljivega, a še vedno kompaktnega testa. Pustimo počivati do 1 uro, narasti mora najmanj na dvojno velikost.

Medtem naribamo sir, narežemo seitan na tanke rezine in spečemo zelenjavo na žaru. Testo nato še enkrat pregnetemo in (s pomočjo obilo moke) razvaljamo v željeno obliko - krog s premerom približno 30 cm. Testo namažemo s polovico paradižnika in obložimo z ostalimi sestavinami. Na vrh damo preostali paradižnik in posujemo z origanom. Pečemo na 220 stopinjah 20 minut, na spodnji polici.

Ni komentarjev: