torek, 4. november 2008

Pokrita Cvetačna Pita

Pokrita Cvetačna Pita je v svojem globokem bistvu zelenjavni narastek, kjer prevladuje cvetača, pokrita pa je s slanim pecivom z olivami. Za to jed pripravi: 1 majhno cvetačo, 1 majhen korenček, 1 por, 1 Ž balzamičnega kisa, 1 Ž olivnega olja, 2 Ž margarine, 2 Ž moke, skodelico (sojinega) mleka, 1 ž gorčice, 1 ž timjana, 1 ž majarona, sol in poper. Za streho na vrhu pa rabimo skodelico moke, 2 Ž margarine, 3 Ž vode, 1 ž soli, 1 1/2 ž peilnega praška, 1 ž origana, 1 ž majarona, 1/3 skodelice črnih oliv brez koščice.

V manjši posodi z debelim dnom razstopimo margarino in vanjo stresemo moko. Majce pražimo (3-5 minut), nato znižamo ogenj, zalijemo z mlekom, ki ga dolivamo počasi in vmes intenzivno mešamo. Dodamo majaron, timjan in gorčico, solimo in popramo. Kuhamo 8-10 minut, da dobimo gosto omako.

Medtem v drugi posodi segrejemo olivno olje in na njem popražimo tanko narezan por in na drobne kockice narezan korenček. Po par minutah dodamo balzamični kis, čez minutko pa še na posamezne cvetke narezano cvetačo. Dušimo do 10 minut, da cvetača začne postajati mehka. Zmešamo s prej pripravljeno omako in stresemo v manjši pekač.

V posodi zmešamo suhe sestavine za pecivo, dodamo margarino in mesimo, da se oblikujejo grudice. dodamo vodo in zamešamo testo, ki ne sme biti premehko. Vanj vmešamo še nasekljane olive. Na dobro pomokani površini razvaljamo testo, tako da je nekoliko večje od pekača, v katerem je cvetača. razrežemo in koščke polagamo na cvetačo kot strešnike. Pečemo pri 180 stopinjah 40 minut.

Ni komentarjev: