nedelja, 16. november 2008

Grško-Turške Dolme

Obujanje popotniških spominov je vedno prijetno. Še prijetneje je, če spomine obogatimo z jedjo, ki v nas prebudi tudi gurmanski spomin... Ker je letošnja jesen topla, na vrtu še vedno najdemo paprike, kar je bil zadnji klic za Grško-Turške Dolme.
Potrebujemo: 4-5 paprik, olivno olje, 1 čebulo, 100 g riža, paradižnikovo mezgo, po pol skodelice rozin in pinjol, peteršilj, sol, poper in če imamo, zelo prija posebna grško-turška začimba za dolme. Če je nimamo, pač spustimo. Na olivnem olju popražimo narezano čebulo, dokler ne postekleni. Dodamo nekaj žlic paradižnikove mezge in riž. Počasi prilivamo vodo in/ali paradižnikovo mezgo, dokler riž ni kuhan. Vmes očistimo paprike in segrejemo pečico na 180 stopinj. Nato dodamo rozine, pinjole in začimbe. S tako pripravljeno maso napolnimo paprike in jih pečemo v pečici 90 minut. Če želimo, lahko paprike okrasimo z morebitnimi ostanki mase, paradižnikovo omako in krompirjem.... in zdi se, kot bi hodil po grških obalah in turških bazarjih;)

Ni komentarjev: