petek, 21. november 2008

PalaČilike z ohrovtom

Ne, ni tipkarska napaka. PalaČilika je "enchilada", ki jo narediš kot palačinko (če pač nimaš ali nočeš kupljenih tortilj) s čili omako. Za PalaČilike z ohrovtom rabimo:
- za palačinke: 2,5 dl moke, 1 ž soli, 2 Ž olja, vodo (malo manj kot moke)
- za nadev: 2 krompirja, četrt glave ohrovta, 1 Ž olja, 1 stroka česna, 1 ž soli, 1 ž sladkorja, sok pol limone, 1/2 dl zdrobljenih praženih bučnih semen, 1/2 dl zelenjavne osnove
- za omako: 1 čebulo, 1 Ž olja, 2 papriki, 1/2 ž suhega čilija, 1/2 ž kumine, 1/2 ž majarona, 1/2 ž origana, 2 dl paradižnka

Najprej naredimo palačinke. Vse sestavine (1 Ž olja vmešamo, drugo rabimo za samo peko) dobro zmešamo in pustimo počivati vsaj pol ure. Povev močno segrejemo, vanjo kanemo par kapljic vode in vlijemo manjšo zajemalko mase. Maso še enkrat premešamo preden začnemo vlivati. Masa mora biti tako gosta, da se še lepo razlije, a v razmeroma tanko plast. Iz opisanih sestavin bi morali dobiti približno 6 28-centimeterskih palačink. Narejene palačinke pustimo ob strani.

Nato naredimo omako. Čebulo grobo sesekljamo in popražimo na olju, dodamo papriko in pražimo še 5-7 minut. Dodamo ostale sestavine in na manjšem ognju kuhamo 10-15 minut, nato ohladimo. Nekoliko ohlajeno pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

Krompirja olupimo in narežemo na kocke. Kuhamo 15-20 minut, do mehkega. Ohrovt narežemo na drobno. Na olju popračimo sesekljan česen in nanj stresemo ohrovt. Kuhamo pokrito 10-15 minut, da se ohrovt zmanjša. Nato dodamo ostale sestavine in kuhamo, dokler vsa tekočina ne izgine.

Pripravimo si manjši pekač in ga namastimo. Segrejemo pečico na 200 stopinj. Na palačinke namažemo čili omako (po eno žlico; z mazanjem bomo porabili približno tretjino omake), nato nadevamo na sredino pripravljen nadev (po 1/6 v vsako, če imamo 6 palačink), zavijemo in položimo v pekač. Ponavljamo, dokler ne zmanjka palačink. Na vrh polijemo preostalo omako. Pečemo na 200 stopinjah 20 minut.

Ni komentarjev: