nedelja, 30. november 2008

Zelo zelena paštica

Zelo zelena paštica so zeleni rezanci (s čemažem ali špinačo) z omako, v kateri so skoraj same zelene sestavine. Poleg 250g zelenih rezancev potrebujemo za omako še 250g brokolija, 6 strokov česna, 2 Ž olivnega olja, 1/2 ž feferonov, 1 ž limonine lupinice, 1/2 ž soli, 1 ž popra, 1/2 dl belega vina, 3 dl zelenjavne osnove (lahko tudi vode), sok manjše limone, 125 g rukole in en zrel (a čvrst) avokado.

Pristavimo vodo za rezance. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Brokoli ločimo na posamezne cvetke, steblo zavržemo. Avokado olupimo in narežemo na kocke (1,2-2 cm) - pokapamo z limono, da ne potemni. Rukolo operemo in zelo grobo nasekljamo (na 4-5 cm dolgo).

Na olivnem olju 2-3 minute pražimo skupaj česen, limonino lupinico in feferon. Zalijemo z vinom in malo pokuhamo, da polovica vina izpari. Dodamo zelenjavno osnovo, sol in poper in kuhamo par minut.

V vodo za rezance damo rezance. 3 minute, preden so ti kuhani, damo zraven še brokoli.

V omako dodamo še preostali limonin sok in damo noter rukolo. Pokrijemo in kuhamo nekaj minut, da se rukola zmehča.

Rezance in brokoli odcedimo, dodamo k omaki, zraven damo še avokado. Nežno mešamo in pustimo v loncu še 1-2 minuti, nato postrežemo.

sobota, 29. november 2008

Sejtanova Grmada Z Rdečo Omako

Za Sejtanovo grmado z rdečo omako rabiš: 500 g sejtana, 250 g stročjega fižola, eno srednje veliko rdečo čebulo, tri stroke česna, 1 Ž moke, 2 Ž olja, 4 dl jušne osnove, 0,5 dl belega vina, 1 ž timjana, 1/2 ž popra, 1 ž soli, 1 dl črnih oliv, 2 Ž kaper, 1 Ž peteršilja in sok pol limone.

Pripravi si jušno osnovo, čebulo in česen nareži na tanke rezine. Olive in kapre sesekljaj.

Sejtan narežite na dobre pol centimetra debele rezine, pomokaj na obeh straneh in speci na dveh žlicah olja, v zelo vroči ponvi, minuto na vsaki strani. Zloži na krožnik in shrani na toplo.

Pristavi lonec z vodo, v kateri boš pozneje skuhal stročji fižol.

V isti ponvi na istem olju praži česen in čebulo 5 min. Večkrat pomešaj, da se ne prismodi. Dolij vino in zavri, nato dolji jušno osnovo, dodaj še timjan, sol in poper. Kuhaj, dokler pol tekočine ne izhlapi, približno 10 minut.

V omako dodaj črne olive in kapre in kuhaj še 5 minut. V vodo, ki je medtem zavrela, vrzi očiščen stočji fižol in ga kuhaj 5 minut. Odcedi fižol, v omako pa dodaj peteršilj in limonin sok.

Predlog za serviranje: Na kup pire krompirja zloži sejtan, nanj zloži stročji fižol, nato pa vse skupaj prelij z omako.

petek, 28. november 2008

Jabolka s Sladkim Nadevom

Jabolke običajno pristanejo v jabolčnem štrudlu, tokrat pa v nekoliko drugačni inačici;) Za Jabolka s Sladkim Nadevom potrebujemo (količine prilagodite lačnim želodčkom;): 3 jabolke, 1,5 Ž rozin, 1 Ž tofuja, 1,5 Ž mletih mandljev, jabolčni sirup (nerazredčen; lahko damo tudi katero koli drugo tekoče sladilo, na primer agavin ali javorjev sirup) in kokosove kosmiče. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Jabolka razpolovimo in do polovice izdolbemo. Kar smo izdolbli, damo v multipraktik; jabolka pa kar v pekač na peki papir. V multipraktik dodamo še ostale sestavine in mešamo, dokler ne dobimo relativno gladke mase. Nadevamo jabolka, posipamo s kokosovimi kosmiči in pečemo 30 minut v pečici. Postrežemo z žlico (sojine) smetane in cimetom. Zraven se prileže tudi vroč sadni čaj;)

četrtek, 27. november 2008

Zimski Trikotniki

Zima ne ponuja take obilice sveže zelenjave in sadja kot pomlad in poletje, a to ne pomeni, da moramo jesti vse iz pločevinke;) Ena od rešitev je priprava Zimskih Trikotnikov, za katere potrebujemo zimsko zelenjavo (kitajsko zelje, korenček, posušene gobe ali kar koli imate doma), sezamovo olje, garam salo (ali druge začimbe po okusu), 200g tofuja, 2 Ž sojine omake in vlečeno testo. Pečico segrejemo na 200 stopinjah. Zelenjavo narežemo na relativno majhne koščke in jih prepražimo na olju. Čez par minutk dodamo garam salo. Medtem naribamo tofu in ga dodamo zelenjavni mešanici. Vmes razvaljamo vlečeno testo (lažja varianta je, da kupimo že tanko testo na glavni tržnici v Ljubljani ali na tržnici v BTC-ju) in ga narežemo na trakove. Ko je zelenjava pripravljena, začnemo oblikovati trikotnike. Na konec traka damo eno ali dve žlici tako pripravljene zelenjave in zvijemo v trikotnike (trikotnik na levo, nato na desno... tako do konca traka). Zadnji korak je 20-minutna priprava v pečici.
Za zraven lahko pripravite sezamovo-sojino omako: 1 Ž sezamovih semen prepražite, nato pa jih dodate 4 Ž sojine omake (najbolje se obnese tamari). Pomešate in pomakate pripravljene zelenjavne trikotnike;)

sreda, 26. november 2008

Koromačeva Rožica

Za Koromačevo Rožico (razlaga imena je razvidna iz slike;) potrebujemo 3 manjše koromače, 1 ž kurkume, 2 Ž tofuja, sol, poper, muškatni orešček, 3 - 4 Ž (sojine) smetane, 3 Ž naribanega (sojinega) sira in nekaj rezin sejtana. Pečica naj bo ogreta na 190 stopinjah. Naprej očistimo in narežamo koromač na paličice. Kurkumo razstopimo v žlički vrele vode (tako spusti aromo), dodamo tofu, sojino smetano, sol, poper in muškatni orešček. Ločeno naribamo sir in narežemo sejtan na rezinice. Koromač položimo na dno posode, zlijemo kurkumino mešanico in poskrbimo, da vsak košček koromača dobi nekaj mešanice. Posujemo s sirom in okrasimo s sejtanom. Pečemo v pečici na 190 stopinjah 45 minut.

torek, 25. november 2008

ČesnoBazilični Mafini

Resda mafine bolj poznamo kot sladek priboljšek, a to ne pomeni, da jih ne moremo pripraviti kot slano jed. Tipičen primer tega so tokratni ČesnoBazilični Mafini.
Najprej segrejemo pečico na 190 stopinjah in pripravimo "mokre sestavine": 1 Ž lanenih semen, 3 Ž vode, 1/3 skodelice olivnega olja in 1 skodelico (sojinega) mleka. Lanenasemena zmešamo z vodo in jih v multipraktiku zdrobimo (1 minuta). Če nimamo takega multipraktika, ki bi to omogočal, kupimo že zdrobljena lanena semena. Nato dodamo še mleko in mešamo pol minute, sledi še olivno olje in dobro premešamo.
Ločeno zmešamo "suhe sestavine": 1 in 3/4 skodelice (pirine, polnozrnate) moke, 1 Ž vinskega kamna (pecilni prašek), 1/2 ž soli, 1 Ž česna v prahu ali 4-5 strokov česna (v tem primeru ga zdrobimo), 2 Ž suhe bazilike in malo črnega popra. Vse suhe sestavine premešamo med sabo, dodamo mokre in nadaljujemo z mešanjem. Vlijemo v pekač za mafine in pečemo na 190 stopinjah 20-25 minut.

ponedeljek, 24. november 2008

Porižota

Porižota je preprosta rižota s porom. Potrebujemo 3 večje pore, olivno olje, 200g riža, 05. l zelenjavne osnove, čili, po (najmanj) 1 Ž sojine smetane in drobnjaka, sol in poper. Najprej sesekljamo por, ki ga nato popražimo na olivnem olju. Po nekaj minutah dodamo riž, dobro premešamo. Počasi dodajamo zelenjavno osnovo, da se riž počasi kuha (10 - 15 minut). Dodamo čili, sojino smetano in drobnjak. Pustimo še kakšno minuto, da se riž dobro prepoji. Na koncu pa še sol in poper. Hitro, preprosto in slastno;) Po želji posujemo s konopljinimi semeni.

sobota, 22. november 2008

Proseno-Brokolijeve Polpetke

Tokrat sva ustvarjala Prosene-Brokolijeve Polpetke. Čeprav ne marava cvreti, naju je tokrat ideja o kombinacija prosa, brokolija in olivnega olja premamila;)

Zanje potrebuješ: 2 dl prosa, pol litra zelenjavne osnove (ali kar vode), 4 glavice (cca liter) brokolija, 1 ž soli, 1 ž majarona, 1/2 ž čilija, 1/2 ž popra, 2 stroka česna, 1 Ž olivnega olja + navadno olje za cvretje

Na olivnem olju hitro popražimo strt česen, dodamo ostale začimbe in pražimo še kako minuto. Dodamo proso in popraćimo 2-3 minute, tako da rahlo potemni, nato zalijemo z zelenavno osnovo (ali vodo). Kuhamo pokrito 10 minut, nato dodamo drobno narezan (na velikost graha) brokoli (cvet in steblo). Kuhamo še 7-8 minut pokrito, nato odkrijemo in kuhamo, dokler vsa tekočina ne izgine, vse ostalo pa dobi precej "pocasto" konsistenco polente. Pustimo, da se dodobra ohladi (najmanj eno uro, od tega pol ure v hladilniku). Iz hladne mase oblikujemo polpetke in jih na hitro ocvremo v ponvi.

Zraven pa se prileže Ohrovt s Čemažem. Na 1ž olivnega olja popražimo narezan ohrovt cca 10 minut. Dodamo 1 - 2 ž čemaža, vloženega v olju, 1 Ž (sojine) smetane in sol. Premešamo in postrežemo zraven polpet. Vse skupaj potresemo s črnim sezamom in konopljinimi semeni.

petek, 21. november 2008

PalaČilike z ohrovtom

Ne, ni tipkarska napaka. PalaČilika je "enchilada", ki jo narediš kot palačinko (če pač nimaš ali nočeš kupljenih tortilj) s čili omako. Za PalaČilike z ohrovtom rabimo:
- za palačinke: 2,5 dl moke, 1 ž soli, 2 Ž olja, vodo (malo manj kot moke)
- za nadev: 2 krompirja, četrt glave ohrovta, 1 Ž olja, 1 stroka česna, 1 ž soli, 1 ž sladkorja, sok pol limone, 1/2 dl zdrobljenih praženih bučnih semen, 1/2 dl zelenjavne osnove
- za omako: 1 čebulo, 1 Ž olja, 2 papriki, 1/2 ž suhega čilija, 1/2 ž kumine, 1/2 ž majarona, 1/2 ž origana, 2 dl paradižnka

Najprej naredimo palačinke. Vse sestavine (1 Ž olja vmešamo, drugo rabimo za samo peko) dobro zmešamo in pustimo počivati vsaj pol ure. Povev močno segrejemo, vanjo kanemo par kapljic vode in vlijemo manjšo zajemalko mase. Maso še enkrat premešamo preden začnemo vlivati. Masa mora biti tako gosta, da se še lepo razlije, a v razmeroma tanko plast. Iz opisanih sestavin bi morali dobiti približno 6 28-centimeterskih palačink. Narejene palačinke pustimo ob strani.

Nato naredimo omako. Čebulo grobo sesekljamo in popražimo na olju, dodamo papriko in pražimo še 5-7 minut. Dodamo ostale sestavine in na manjšem ognju kuhamo 10-15 minut, nato ohladimo. Nekoliko ohlajeno pretlačimo s paličnim mešalnikom, da dobimo gladko zmes.

Krompirja olupimo in narežemo na kocke. Kuhamo 15-20 minut, do mehkega. Ohrovt narežemo na drobno. Na olju popračimo sesekljan česen in nanj stresemo ohrovt. Kuhamo pokrito 10-15 minut, da se ohrovt zmanjša. Nato dodamo ostale sestavine in kuhamo, dokler vsa tekočina ne izgine.

Pripravimo si manjši pekač in ga namastimo. Segrejemo pečico na 200 stopinj. Na palačinke namažemo čili omako (po eno žlico; z mazanjem bomo porabili približno tretjino omake), nato nadevamo na sredino pripravljen nadev (po 1/6 v vsako, če imamo 6 palačink), zavijemo in položimo v pekač. Ponavljamo, dokler ne zmanjka palačink. Na vrh polijemo preostalo omako. Pečemo na 200 stopinjah 20 minut.

četrtek, 20. november 2008

Pizza po naše

Ni posebej inovativno ime, ni posebej inovativna hrana, ampak tale blog je zdržal skoraj tri mesece, preden smo objavili recept za eno najbolj razširjenih jedi po svetu. No, za pizzo po naše potrebuješ za testo: 200 g polnozrnate moke, 1/2 ž soli, 12g svežega (ali 3 g suhega) kvasa, 1/2 Ž sladkorja, 1 dl vode; za nadev: 1 dl paradižnikove omake, 70 g sira, zelenjavo na žaru po želji (na sliki z 1 malancanom in 3 paprikami), 8 oliv, po želji do 100g sejtana, 1 Ž origana.

Najprej zamesimo testo. Naredimo kvasno omako tako da kvas zmešamo z malo vode in sladkorjem. Moko presejemo, vanjo vmešamo sol in vlijemo kvasno omako. Nato med mešanjem dodajamo vodo, dokler ne dobimo precej mehkega in lepljivega, a še vedno kompaktnega testa. Pustimo počivati do 1 uro, narasti mora najmanj na dvojno velikost.

Medtem naribamo sir, narežemo seitan na tanke rezine in spečemo zelenjavo na žaru. Testo nato še enkrat pregnetemo in (s pomočjo obilo moke) razvaljamo v željeno obliko - krog s premerom približno 30 cm. Testo namažemo s polovico paradižnika in obložimo z ostalimi sestavinami. Na vrh damo preostali paradižnik in posujemo z origanom. Pečemo na 220 stopinjah 20 minut, na spodnji polici.

sreda, 19. november 2008

Rjavi Melancani

Melancani resda niso rjavi, vendar če jim dodamo rjavo leče, "porjavijo". Zato jih imenujeva Rjavi Melancani;) Najprej skuhamo lečo. Potrebujemo olivno olje, 2-3 stroke česna, cca 100 g leče in 2-3 dcl zelenjavne osnove. Najprej na olivnem olju popražimo sesekljan česen, dodamo lečo, nato še zelenjavno osnovo, ki jo počasi prilivamo tako, da se leča počasi kuha. V drugi posodi pa na olivnem olju popražim na kocke narezane melancane (1 večji ali 2 manjša), čez 5 minut dodamo 1/2 ž mlete kumine in na kocke narezano čebulo. Kuhamo cca 10 minut. Dodamo skuhano lečo ter sveže sesekljan peteršilj ter 1 Ž vina. Po želji solimo, popramo. Pustimo še nekaj minut na ognju, da tekočina izpari. Nato postrežemo;)

torek, 18. november 2008

Oranžni Mafini

Ker je letošnja letina buč zelo obilna, bova morala biti zelo domiselna, kako jih bova porabila. Začela bova z inovativnimi Oranžnimi Mafini. Za 12 mafinov potrebujemo mokre sestavine (1/2 kg buče, po 1/2 skodelice javorjevega sirupa in olivnega olja, 2 ž vanilije, 1/2 skodelice pretlačenega trdnega tofuja), suhe sestavine (1,5 skodelice polnozrnate moke, 1,5 skodelice bele moke, 1,5 Ž pecilnega praška ali vinskega kamna, 1 ž cimeta, po 1/2 ž soli in klinčkov) in 1 skodelico malin (posušenih, svežih ali odmrznjenih).
Bučo narežemo, pečemo v pečici 30-40 minut na 200 stopinjah, pustimo da se ohladi. Olupimo in v mikserju naredimo bučni pire. Dodamo ostale mokre sestavine in dobro premešamo. Ločeno zmešamo vse suhe sestavine, dobro premešamo in dodamo mokrim sestavinam. Mokro in suho zmešamo, dodamo maline, še enkrat premešamo in damo v pekač za mafine. Pečemo 25 minut na 190 stopinjah.

ponedeljek, 17. november 2008

Sladko Kisli mix

Sladko kisli mix je varianta mešane zelenjave na kitajski sladko-kisli način. Zanjo rabiš 300 g različne zelenjave (na primer 2 papriki, majhen malancan, pol majhne glave ohrovta, kot na sliki), 1 por, 2 stroka česna, za konico prsta ingverja, 2 Ž sezamovega olja, 2 Ž sojine omake (tamari), 3 Ž (rjavega) sladkorja, 3 Ž jabolčnega kisa.

Na sezamovem olju na hitro popražimo drobno sesekljan ingver in česen. Dodamo na tanke kolutke narezan por in pražimo še kako minuto. Dodamo ostalo zelenjavo, očiščeno in narezano na koščke, velike približno 1,5 cm. Pražimo 5-7 minut brez dodadkov, nato dodamo sojino omako, sladkor in kis. Kuhamo, dokler se tekočina nekoliko ne zgosti (3-5 min). Postrežemo z dolgozrnatim rižem.

nedelja, 16. november 2008

Grško-Turške Dolme

Obujanje popotniških spominov je vedno prijetno. Še prijetneje je, če spomine obogatimo z jedjo, ki v nas prebudi tudi gurmanski spomin... Ker je letošnja jesen topla, na vrtu še vedno najdemo paprike, kar je bil zadnji klic za Grško-Turške Dolme.
Potrebujemo: 4-5 paprik, olivno olje, 1 čebulo, 100 g riža, paradižnikovo mezgo, po pol skodelice rozin in pinjol, peteršilj, sol, poper in če imamo, zelo prija posebna grško-turška začimba za dolme. Če je nimamo, pač spustimo. Na olivnem olju popražimo narezano čebulo, dokler ne postekleni. Dodamo nekaj žlic paradižnikove mezge in riž. Počasi prilivamo vodo in/ali paradižnikovo mezgo, dokler riž ni kuhan. Vmes očistimo paprike in segrejemo pečico na 180 stopinj. Nato dodamo rozine, pinjole in začimbe. S tako pripravljeno maso napolnimo paprike in jih pečemo v pečici 90 minut. Če želimo, lahko paprike okrasimo z morebitnimi ostanki mase, paradižnikovo omako in krompirjem.... in zdi se, kot bi hodil po grških obalah in turških bazarjih;)

sobota, 15. november 2008

Preprost Bučni Pire

Krompirjev pire je stalnica na slovenskih krožnikih... zakaj ga ne bi popestrili? Da bo zamenjal barvo in okus, mu dodajmo bučo in nastal bo Preprost Bučni Pire. Količina buče in krompirja naj bo približno 1:1. Oboje skupaj skuhajte v vodi ali na pari. Ko dosežemo zadostno stopnjo mehkosti, pretlačimo, dodamo 1-2 Ž (sojine) smetane, muškatni orešček, poper in sol. Dobro premešamo in postrežemo na vseh krožnikih, kjer je prej sameval zgolj klasičen krompirjev pire;)

petek, 14. november 2008

Balzamični Jurčki

Podnaslov današnje jedi - Balzamični Jurčki - bi lahko bil jurčki v balzamični omaki. Pol kg svežih jurčkov narežemo in 5 minut pražimo na žlici olivnega olja. Dodamo 2 strta stroka česna, 2 Ž črnega sladkorja, 50 ml balzamičnega kisa in 1 Ž vode. Solimo in popramo. Vse skupaj vremo 5 minut, nato zmanjšamo ogenj in pustimo, da izpari približno tretjina tekočine. Gobe vzamemo ven, tekočimo pa gostimo še nadaljnjih 10 minut. Tako zgoščeno jo dodamo gobam, vse skupaj pa začinimo s timijanom. Zraven se prileže (bučni) pire, riž... oziroma kar vam v tistem trenutko najbolj zadiši;)

četrtek, 13. november 2008

SkorajVseJeRdeče

V tem receptu samo izjemoma kakšna sestavina ni rdeča, zato ime te jedi SkorajVseJeRdeče. Za pripravo tega rabiš 150 g rdečega riža, 1 rdečo čebulo, 2 Ž olivnega olja, 1 Ž mlete suhe rdeče paprike (sladke ali pekoče, po okusu), 2 sveži rdeči papriki, 1,5 dl paradižnikove omake, 2 stroka česna, žafran, lupinico ene limone in sok pol limone, 8 črnih oliv brez koščice, sol in poper.

Zavremo 600 ml zelenjavne osnove (ali kar navadne vode) in v njej 20 minut kuhamo riž. Medtem ko se riž kuha drobno sesekljamo čebulo in jo pražimo na olivnem olju 3 min. Dodamo papriko v prahu, žafran in česen in pražimo še kako minuto. Nato dodamo na tanke rezine narezano očiščeno in izdobljeno svežo papriko. Pražimo 5 min, nato dodamo limonino lupinico, limonin sok in paradižnik. Kuhamo 10 minut. Ko je riž kuhan, ga odcedimo in dodamo k papriki; dodamo še izkoščičene črne olive in zmešamo. Ponudimo posuto s peteršiljem.

sreda, 12. november 2008

Čokoladne sanje

Sanjska sladica, v kateri čokolada nastopa kar dvakrat, to so čokoladne sanje. Za testo rabimo 1 dl (sončničnega) olja, 1 dl javorjevega sirupa, 0,5 dl (sojinega) mleka, strok vanilije (ali vrečko vanilijevega sladkorja), 2 dl poljubne moke, 1 dl kakava v prahu (nesladkanega), 1 dl (rjavega) sladkorja, 1 ž pecilnega praška, 1/2 ž soli in 1 dl sesekljane temne čokolade. Za kremo pa potrebujemo 150 g temne čokolade, 250 g trdega svilnatega tofuja, 1 dl (rjavega) sladkorja, ščepec soli, 2 Ž masla (paste) iz poljubnih oreščkov (npr. mandljev).

Pečico ogrejemo na 190 stopinj in namastimo pekač (tak, kateremu stranice se odprejo, premer 24 cm). Posebej zmešamo mokre sestavine za testo (javorjev sirup, olje, mleko in vanilijo) in suhe sestavine (moko, kakav, sladkor, pecilni prašek, sol). Mokre sestavine nežno vmešamo v suhe, dodamo še koščke čokolade. Damo v pekač, pečemo 15-20 minut.

Ko je pečeno, vzamemo iz pečice in damo malo na stran, da se rahlo ohladi.

Medtem ko se hladi, pripravimo kremo. Čokolado stopimo, v mešalnik damo vse ostale sestavine in mešamo, dokler ne dobimo gladke mase. Mešalnika ne ustavimo, medtom ko v maso vlijemo še stopljeno čokolado. Kremo polijemo prek testa (za boljši rezultat lahko še enkrat namastimo stranice) in pečemo še 15 minut; krema praviloma odstopi od sten pekača, ko je pečena.

Ohladimo in samo v hladilnik. Pred serviranjem naj bo vsaj 2 uri v hladilniku.

torek, 11. november 2008

Veglonjska omaka

Kaj dobiš, če cepiš čisto navadno bolonjsko omako na vegansko prehrano? Veglonjsko omako! Zanjo rabiš: 150 g seitana; manjšo čebulo, 1 Ž olivnega olja, skodelico (2 dl) paradižnikove omake, 1 ž bazilike, 1 ž timjana, sol in poper.

Čebulo drobno sesekljamo in jo 5 min pražimo na žlici olivnega olja. Dodamo drobno sesekljan seitan in pražimo še kake 3 minute. Dodamo paradižnik in začimbe in kuhamo kakih 10 minut, da se zgosti. Postrežemo k poljubni testenini, v večjih količinah je uporabna kot omaka za lazanjo.

ponedeljek, 10. november 2008

Ohrovtov golaž


Prihaja sezona ohrovta in zelja in z njo vprašanje, kam s tem. No, tu je ena ideja: Ohrovtov golaž! Zanj potrebujemo eno res majhno glavo ohrovta, dve srednji čebuli, 1 Ž olivnega olja, 200 g seitana, 8 suhih paradižnikov, 1 ž timjana, 1 ž bazilike, sol, poper, 1 dl zelenjavne osnove, 0,5 dl belega vina.

Čebulo drobno sesekljamo in pražimo na žlici olivnega olja. Seitan narežemo na koščke, približno 2 cm velike in o,5 cm debele. Ko čebula postekleni, ji dodamo koščke seitana. Pražimo nekaj minut, nato dodamo začimbe in nasekljan paradižnik ter zalijemo z zelenjavno osnovo in vinom. Ohrovt narežemo na tanke rezance. Ko tekočina skoraj povre, dodamo ohrovt. Kuhamo, dokler se ohrovt povsem ne zmehča.

nedelja, 9. november 2008

Črna polenta

Polenta tokrat malo drugače, obarvana s črnim sezamom postane črna polenta. Zanjo potrebuješ 200 g polente, liter zelenjavne osnove (ali vode), 1 Ž črnega sezama in sol.

Pripravi zelenjavno osnovo, soli in segrej do vrelišča. Vanjo strezi žlico črnega sezama, nato pa med stalnim mešanjem z metlico počasi vmešaj polento. Kuhaj vsaj 20 minut na majhnem ognju, večkrat pomešaj.

sobota, 8. november 2008

Lečni Ragu z Metino Omakico

Lečni Ragu z Metino Omakico je evergreen. Pripravimo ga lahko kadar koli med letom, saj potrebujemo take sestavine, ki so vse skozi dostopne. To so (za 2 lačni osebi): 1 (rdeča) čebula, olivno olje, 100 g (zelene) leče, 0.5 l zelenjavne osnove (če je nimamo, damo vodo), 3 velike paradižnike ali 4 Ž paradižnikove mezge, čili, 1 ž medu in sol. Čebulico narežemo na kolobarčke in popražimo na olju. Čez nekaj minut dodamo lečo, mešamo, da dobi oljnat lesk. Prilijemo zelenjavno osnovo, dodamo narezan paradižnik ali mezgo, čili in med. Pomešamo in kuhamo, dokler leča ni skuhana. Na koncu po potrebi solimo.
Vmes pripravimo Metino Omakico: v manjšo posodico nasekljamo svežo meto ali pa pod prsti podrobimo posušeno. Stremo 2 stroka česna in dodamo še 3 Ž navadnega (sojinega) jogurta. Dobro premešamo in to je to.
Lečni ragu lahko postrežemo s testeninami (kot je na sliki) in z odlično metino omakico.

petek, 7. november 2008

Prisrčna Solata

Prisrčna Solata je zelo individualizirana: sestavljajo jo vse tisto, kar vam je pri srcu. Pri nama so tokrat na krožnik oziroma bolje v skledo priromali: 3 korenčki, 4 v olju vložene artičoke, nekaj oliv in četrtina avokada. Korenček naribamo, artičoke narežemo na četrtine, olive na kolobarčke, avokado pa na tanjše rezine. Začinimo z oljem, v katerem so bile vložene artičoke, sok pol limone in zeliščno soljo. Za okras posujemo s črnim sezamom. Količine seveda prilagodite lakoti;)

četrtek, 6. november 2008

Čemaževi Rezanci

Čeprav ni sezona svežega čemaža, to ne pomeni, da si ga ne moremo privoščiti. Pogoj za to pa je, da smo bili v času sezone pridni in smo ga skrbno vložili v olivno olje in sol. Za pristne domače Čemaževe Rezance potrebujemo 0,5 kg polznornate (pirine) moke, 0,5 kg zdroba iz trde pšenice durum, cca 220 g vloženega čemaža, 3 - 4 dcl in sol. Vse sestavine združimo in pregnetemo. Tako dobljeno maso pustimo počivati na hladnem dobre pol ure. Nato pa v akcijo: s strojčkom (če pa nimamo, pač brez) razvaljamo na tanko in razrežemo na rezance. Ena porcijo bo jutri za kosilo, ostalo pa je romalo v zmrzovalnik za hude čase;)

sreda, 5. november 2008

ToCmoKa

Kaj je lepšega, kot če vam dan popestrijo TO(fujevi) CMO(čki) s KA(prami)? Prav nič, zato kar začnimo! Najprej pripravimo tofujeve cmočke. Za dva srednje lačna vzamemo 200g tofuja, peteršilj, limonino lupinico, sol, 2 Ž čičerikine moke, 1 Ž drobtin in poper. Tofu zmiksamo, nato dodamo vse ostale sestavine in dobro premešamo. Oblikejmo v cmočke. Pristavimo lonec vode, v kateri bomo skuhali cmočke, in se lotimo priprave omake.
Za omako pa rabimo 1 por, olivno olje, 1 Ž moke, 3 dcl zelenjavne osnove, 2 Ž belega vina, 1 Ž limoninega soka, 2 Ž (sojine) smetane, 1 Ž sesekljanih kaper, sol in poper. Por narežemo na manjše koščke in ga popražimo na olivnem olju. Dodamo moko, premešamo. Pridruži se jim zelenjavna osnova (medtem ko vlivamo, uporabimo metlico, da ne nastanejo grudice) in vino. Čez 5 minut sledi še limonin sok, sojina smetana in kapre. Po želji pa še sol in poper. Še malo pokuhamo.
Vmes pa je naša voda zagotovo zavrela. Počasi in previdno položimo cmočke v vodo in opazujemo dogajanje: če prvi cmoček razpade, to pomeni, da moramo dodati še malo čičerikine moke in drobtin. Če pa ne razpade, naj v vodo poskočijo vse ostale. Ko priplavajo na vrh, jih polovimo s penovko in postrežemo s pripravljeno omako.

torek, 4. november 2008

Pokrita Cvetačna Pita

Pokrita Cvetačna Pita je v svojem globokem bistvu zelenjavni narastek, kjer prevladuje cvetača, pokrita pa je s slanim pecivom z olivami. Za to jed pripravi: 1 majhno cvetačo, 1 majhen korenček, 1 por, 1 Ž balzamičnega kisa, 1 Ž olivnega olja, 2 Ž margarine, 2 Ž moke, skodelico (sojinega) mleka, 1 ž gorčice, 1 ž timjana, 1 ž majarona, sol in poper. Za streho na vrhu pa rabimo skodelico moke, 2 Ž margarine, 3 Ž vode, 1 ž soli, 1 1/2 ž peilnega praška, 1 ž origana, 1 ž majarona, 1/3 skodelice črnih oliv brez koščice.

V manjši posodi z debelim dnom razstopimo margarino in vanjo stresemo moko. Majce pražimo (3-5 minut), nato znižamo ogenj, zalijemo z mlekom, ki ga dolivamo počasi in vmes intenzivno mešamo. Dodamo majaron, timjan in gorčico, solimo in popramo. Kuhamo 8-10 minut, da dobimo gosto omako.

Medtem v drugi posodi segrejemo olivno olje in na njem popražimo tanko narezan por in na drobne kockice narezan korenček. Po par minutah dodamo balzamični kis, čez minutko pa še na posamezne cvetke narezano cvetačo. Dušimo do 10 minut, da cvetača začne postajati mehka. Zmešamo s prej pripravljeno omako in stresemo v manjši pekač.

V posodi zmešamo suhe sestavine za pecivo, dodamo margarino in mesimo, da se oblikujejo grudice. dodamo vodo in zamešamo testo, ki ne sme biti premehko. Vanj vmešamo še nasekljane olive. Na dobro pomokani površini razvaljamo testo, tako da je nekoliko večje od pekača, v katerem je cvetača. razrežemo in koščke polagamo na cvetačo kot strešnike. Pečemo pri 180 stopinjah 40 minut.

ponedeljek, 3. november 2008

Bananina Preproga

Bananina Preproga ni namenjena mehki hoji, temveč je to udobna podlaga za vse okusne sestavine, ki sodijo nanjo. Prvi korak je namastitev pekača. Drugi korak je, da 4 banane narežemo na okrogle koščke in jih zmešamo z 80 g trsnega sladkorja (sladkosnedi lahko količino poljubno povečajo) ter vse skupaj razporedimo na pekač. Tretji korak: 110 g dobre margarine (midva uporabljava Vitaquell; sicer lahko tudi masla) segrejemo, da se stopi. Vmes pa zmešamo: 40 g kokosovih kosmičev, 112 g trsnega sladkorja, 70 g moke in 40 g zmletih (ovsenih) kosmičev. Dodamo stopljeno margarino, dobro premešamo in z rokami položimo na pripravljeno bananino preprogo. V pečici pečemo na 180 stopinjah 20 minut.

nedelja, 2. november 2008

Rjavčki na hladno

Rjavčki so prosti slovenski prevod za "brownies", ker pa so tile pripravljeni brez kuhanja, so to torej rjavčki na hladno. Zanje potrebujemo dobro skodelico (oluščenih) mandljev (skodelica je slabe četrt litra), skodelico izkoščičenih suhih datljev, deci kakava v prahu, deci rožičeve moke, deci (blagega, cvetličnega ali akacijevega) medu.

Najprej naredimo mandljevo maslo. V multipraktiku toliko časa maltretiramo mandlje, da nastane gosta pasta. Ničesar ne dodajamo! Lahko pa zadeva traja 10 minut in več. Damo na stran, podobn postopek ponovimo z datlji, le da gre tu hitreje. Ko je datljeva pasta pripravljena, damo zraven ostale sestavine in dobro zmešamo (kar v istem multipraktiku). Svetujem, da med segrejete, da bo bolj tekoč. Vse skupaj damo v manjši pekač in ohladimo, da se dobro strdi. Postrežemo narezano na majhne koščke, ker je zelo nasitno. Uporabno tudi kot "energijska ploščica" pri športu.

sobota, 1. november 2008

Pirine štručke

Za pirine štručke rabimo 1 kg polnozrnate pirine moke, 1,5 kocke kvasa, 1 ž sladkorja, sol in vodo.

Najprej pripravimo kvasno omako, tako da nadrobimo kvas, dodamo sladkor in mlačno vodo ter zmešamo. Moko presejemo, naredimo jamico in vanjo vlijemo kvasno omako. Od sredine začnemo mesiti kruh in postopoma dodajamo mlačno vodo (za 1 kg moke nekako slabe pol litra). Mesimo, dokler ne dobimo gladke in precej leplive zmesi. Pustimo na toplem da vzhaja na dvakratno velikost (vsaj pol ure), nato še enkrat premesimo. Namastimo pekač, testo oblikujemo v štručke, ki jih drugo poleg druge položimo v pekač. Počakamo, da štručke dodobra napolnijo pekač, nato jih 45 minut pečemo na 200 stopinjah.