sobota, 13. september 2008

Kardinalska juha

Juha si svoje ime zasluži predvsem zaradi kardinalsko škrlatne barve, čeprav je tudi po okusu taka, da se je noben član zbora kardinalov ne bi prav zares branil.

Kaj potrebujemo? Za dve osebi bo dovolj:
1 velika čebula
za majhno slivo ingverja
za oreh margarine ali žlica olja
1 kg rdeče pese oz. pol litra pesinega soka in ena sveža pesa
1 jabolko
100 ml (sojine) smetane
50g parmezana
1,5 dl zelenjavne osnove
sol, poper

Kako pripravimo?
Sesekljamo čebulo in jo pražimo na maščobi. Dodamo sesekljan ingver in pražimo še kako minuto.
Eno rdečo peso olupimo in narežemo na kockice. Ostalo peso porabimo za sok (če nimamo sokovnika, kupimo sok rdeče pese). Jabolko olupimo, izkoščičimo in narežemo na kockice. Peso, pesin sok, jabolko, večino smetane, sir in zelenjavno osnovo dodamo k čebuli in ingverju. Zavremo in kuhamo 15 minut na majhnem ognju.
Po želji lahko juho tudi zmiksamo s paličnim mešalnikom. Na koncu dodamo sol in poper, preostanek smetane uporabimo za dekoracijo na krožniku.

Ni komentarjev: