torek, 2. september 2008

Jesenska solata s figovim prelivom in Zakrinkan melancan

Čeprav se oba trudiva delati s polno paro, se pravi delovni ritem še ni začel, kar pomeni, da imava nekoliko več časa za kuhinjsko "eksperimentiranje". Pa še jesen je tako radodarna, saj se ne manjka zelenjave z domačega vrta. Tokrat sva se odločila, da pripraviva nekoliko bolj obilno solato in manjšo glavno jed. Vse količine so običajno prilagojene dvem jedcem, včasih pa tudi kaj ostane za drugi obrok;)

Torej za okusno Jesensko solato s figovim prelivom potrebujete 3 manjše rdeče pese, 5 manjših krompirjev, olivno olje in eno glavo solate. Za preliv pa 1 Ž olivnega olja, 2 stroka česna in 2 šalotki, 10 suhih fig, pol dcl belega vina, 1 dcl vode, po 2 Ž javorjevega sirupa in balzamičnega kisa, 1 Ž gorčice ter sol. Kako se lotimo dela? Najprej očistimo peso, jo zavijemo v alufolijo ter pečemo v pečici na 220 stopinjah 75-80 minut. Ko se ohladi, jo olupimo, narežemo na centimeter debele rezine in dam v hladilnik (op.: dobro je, da to naredimo vsaj par ur pred obrokom, da bo fajn hladna. Ravno tako olupimo krompir, razrežemo na rezine (kot za domač pomfri) in kuhamo 10 minut v slani vodi. Vzamemo ven, ohladimo, prelijemo z malo olivnega olja in tako kot rdečo peso damo v hladilnik.
Preliv?
Sesekljamo čebulo in česen, pražimo 3 minute. Dodamo sesekljane fige in vino, kuhamo nadaljnje 3 minute. Dodamo sol, vodo in javorjev sirup in spet kuhamo 3 minute. Odstavimo, vmešamo še gorčico in kis, pustimo par minut ter vse skupaj damo v mikser, da dobimo kremo ("zblendamo"). Polovico preliva zmešamo s solato, damo to na krožnik, nato zložimo še krompir in peso ter damo preliv v sredino (za lažjo predstavo glej sliko).

Solata bi bila seveda premalo za največji obrok dneva, zato sva pripravila še Zakrinkan melancan. Da sva to naredila, sva porabila: 1 večji melancan, 2 Ž olivnega olja, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 manjšo zeleno papriko, 1 srednje velik zrel paradižnik (ali 2 dcl šalše = paradižnikove mezge), 1 Ž sladkorja, 1 ž mletega koriandra, poper in 2 Ž peteršilja.
Kako?
1. Melancan preprežemo po dolžini, ga na notranji strani večkrat zarežemo in posolimo. Pustimo pol ure, splaknemo in osušimo.
2. Melancan popražimo na olju do 5 minut. Damo v ognjevarno posodo (npr. keramičen pekač).
3. V isti ponvi prepražimo na rezine narezano čebulo, česen in papriko. To pražimo 10 minut, dokler se ne zmehča. Dodamo sesekljan paradižnik, sladkor, koriander in kuhamo še pet minut. Po želji solimo. Na koncu vmešamo še peteršilj.
4. Melancan prekrijemo z narejeno mešanico, damo v pečico ogreto na 190 stopinj in pečemo 30 minut. Postrežemo toplo ali hladno.

Če je bilo dobro? ... še sprašujete???;)

Ni komentarjev: