torek, 30. september 2008

Klasičen Sojin Golaž

Klasičen Sojin Golaž pripravimo tako kot običajnega. Bistvena razlika je samo v tem, da običajno sestavino za golaž zamenjamo s sojinimi koščki. Zadeva uspe tudi s tofujem ali sejtanom. Najprej pripravimo 100g suhih sojinih koščkov, 0,5 l zelenjavne osnove, 1 veliko čebulo, olivno olje, 1 kozarček/pločevinko (200 ml) paradižnikove omake (šalše) ter začimbe: baziliko, rožmarin, sladko papriko (v prahu), feferon, žajbelj, brinove jagode, peteršilj, lovor, sol.
Čebulo drobno sesekljamo in pražimo na olivnem olju čim dlje (najmanj eno uro) na majhnem ognju. Po potrebi vsake toliko dolijemo malo vode, da se ne zažge. Medtem pripravimo zelenjavno osnovo in v njej 15 min kuhamo sojine koščke. Ko je čebula narejena (ali ti zmanjka časa jo pražit;), damo zraven kuhane sojine koščke, paradižnik in začimbe po okusu. Kuhajmo na majhnem ognju še 30-45 minut. Lahko jih postrežemo s Sončnimi Bučnimi Njoki, kjer je tudi slika Klasičnega Sojinega Golaža.

Sončni Bučni Njoki

Za Sončne Bučne Njoke (4 porcije) potrebuješ: 350 g olupljene buče, 120-150 g moke, 2 Ž čičerikine moke, muškatni orešček in sol.
Bučo narežemo na dober centimeter debele rezine in pečemo na 200 stopinjah, dokler buča ni povsem mehka (kakih 45 minut). Damo v posodo, zmečkamo ter dodamo večino moke (nekaj shranimo za kasneje). Če je zadeva še precej vodena (odvisno od buče), lahko to še nekaj časa "kuhamo" na majhnem ognju, da voda izhlapi. Ohladimo, vmešamo čičerikino moko, muškatni orešček in sol. Naredimo približno 2 cm dolg svaljek in ga razrežemo na 1,5 cm velike koščke. Kuhamo v slanem kropu, dokler naši slastni sončni njoki ne priplavajo na vrh. Zraven se prileže sojin golaž.

nedelja, 28. september 2008

Datljeva Poslastica

Kako pripraviti okusno sladico brez moke in maščobe? To ni noben problem, če imate radi datlje;)
Za slastno Datljevo Poslastico potrebujemo 2,5 skodelici datljev, 5 (4 +1) skodelic mletih lešnikov, sok in lupino limone (priporočava eko limone), breskov kompot, javorjev sirup, skodelico (ovsebnih) kosmičev in kokosovo moko in/ali lističe.
Prvi korak je predpriprava, v katerih datlje razkoščičimo, narežemo na koščke in jih namočimo za eno uro v mlačni vodi. Breskov kompot odcedimo in breskve zmiksamo v mešalniku, da dobimo gosto kašo. Kosmiče na hitro popražimo, jih zmešamo z breskvovo kašo, javorjevim sirupom in skodelico mletih mandljev. Pustimo stati eno uro, da se kosmiči dobro prepojijo z ostalimi sestavinami.
Po eni uri odcedimo datlje, jih zmiksamo v mešalniku, dokler ne dobimo goste mase. To zmešamo s 4 skodelicami mletih mandljev, sokom in nastrgano lupino limone. Dobro pregnetemo in položimo v pekač torte (brez dna, samo "obliko"). Nato razporedimo še zmes s kosmiči ter okrasimo s kokosovo moko in/ali lističi (okrasite lahko seveda tudi drugače, po želji; ravno tako lahko uporabite drugo sadje). Previdno odstranimo pekač in to je to! Zraven se odlično prileže sladka (sojina) smetana, ki jo potresemo s čokolado ali kakavom.

Bučno Testeninski Miks z Mandljevim Gratinom

Minuli teden je bil res pester... tako zelo, da ni bilo časa niti za kuhanje;( Sva pa imela možnost opazovati, da v restavracijah, kjer bi človek pričakoval dostojno (in denarja vredno) hrano, temu ni tako. Le kako bi si drugače razlagali juho iz vrečke v restavraciji hotela s štirimi ****? Da o zmrznjenih njokih in gnili solati niti ne govorimo... Zato je bilo treba konec tedna nekaj ukreniti. Prvi ukrep je bil izvirni Bučno Testeninski Miks z Mandljevim Gratinom.
Potrebujemo: bučo (količino prilagodite lakoti), testenine (midva kuhava cca 100g testenin za glavni obrok, 50-70g pa za predjed), rožmarin, (sojino) smetano, (sojin) sir, 1 Ž mehkega tofuja (najboljši je svileni), 1 ž kurkume, 1-2 Ž mletih mandljev, 1 Ž mandljev, sol in maščobo (za pekač).
Postopek:
1) Bučo skuhamo v pari skupaj z vejico rožmarina. Če nimamo posode, ki bi nam to omogočila, jo skuhajmo v vodi.
2) Medtem skuhamo testenine (al dente), segrejemo pečico na 180 stopinj in pripravimo mandljev gratin. Namastimo tudi pekač.
3) Za mandljev gratin v žlici tople vode raztopimo kurkumo. V manjši posodici zmešamo tofu, (sojino) smetano, tofu, mlete mandlje, malo soli in v vodi raztopljeno kurkumo.
4) Skuhano bučo pretlačimo kot za pire, začinimo z rožmarinom (odlično pašeta skupaj), (sojino) smetano in soljo. Dobro premešamo.
5) Ko so testenine skuhane, odlijemo vodo in jih premešamo z najmanj žlico naribanega (sojinega) sira. Nato dodamo še bučni pire in dobro premešamo.
6) V namaščen pekač damo pripravljen miks in ga prekrijemo z mandljevim gratinom. Po vrhu pa potresemo še nekaj (olupljenih in neolupljenih) mandljev. Pečemo 30 minut na 180 stopinjah.
7) Uživajte v slastni poslastici!;)

ponedeljek, 22. september 2008

Poslednji Paradiž(nik)

Sezona poletne zelenjave gre h koncu... zato sva danes verjetno naredila Poslednji Paradiž(nik). Na sezamovem olju sva prepražila čebulo in česen. Ko sta dobro porumenela, se jim je pridružil na koščke narezan poslednji paradižnik (cca 6 manjših) in na koščke narezan (svilnati) tofu. Dobro sva premešala in pustila, da se kuha kakšnih 10 minut. Nato sva dodala še na koščke narezano papriko. Medtem se je pridno kuhala zelena leča. Leče načeloma ni treba močiti pred kuhanjem, a midva jo vsaj nekaj ura, saj se tako skrajša čas kuhanja. Ko je leča skoraj kuhana, dodamo naši jedi še sol in začimbe po okusu (timijan, bazilika, peteršilj, drobnjak). Dobro premešamo in postrežemo poleg leče. Če nimamo leče ali nam ni všeč, lahko poskusimo tudi z rižem ali drugim žitom ali s testeninami.

nedelja, 21. september 2008

Jabolčna Dobrota Na Hitro

Ko ni na voljo veliko časa za kuhanje in peko, se je pač treba znajti. Tako sva se odločila za Jabolčno Dobroto na Hitro.
Kaj potrebujemo? 1,5 kg jabolk, 2 skodelici rozin, po skodelico prosene moke in mletih lešnikov (lahko tudi orehov), 1 Ž cimeta, 1ž kardamona, ščepec soli in sladilo po okusu (uporabila sva cca 1 dcl agavinega sirupa). Rozine namočimo v topli vodi. Jabolke naribano (multipraktik je zakon;), nato jih zmešamo s proseno moko (bila je sveže mleta s prosa na najinem super mlinčku), lešniki, cimetom, kardamonom in soljo. Rozine odcedimo in jih vmešamo v maso ter dodamo sladilo. Vse skupaj dobro premešamo, damo v pekač, ki smo ga predtem namastili) ter okrasimo z rezinami jabolk in rozinami.
V pečici pečemo 40 minut na 200 stopinj.

Volilni Tris

Ker so danes državnozborske volitve, sva se odločila pripraviti Volilni Tris. Prvi del trisa sestavlja Buča z Zelišči. Pol buče očistimo, narežemo na kocke, zmešamo s soljo in zelišči po okusu (bazilika, rožmarin, timjan) in damo v ognjevarno posodo s pokrovom, ki je bila pred tem namaščena z olivnim oljem. Pečemo pokrito cca pol ure na 200 stopinjah. Drugi del trisa sestavljajo Rahlo Ocrvti Melancani. En melancan narežemo na centimeter debele kose, ga posolimo in pokapamo z limoninim sokom na obeh straneh. Tako ga pustimo pul ure. Nato ga ocvremo na vročem olju 2 minuti na vsaki strani. Piko na i oziroma zadnji del trisa predstavlja (Sojina) Jogurtna Omaka. Za to slastno okusno omako potrebujemo 1,5 dl (sojinega) navadnega jogurta, 1 Ž olivnega olja, 1/2 ž soli, poper in 2 stroka česna. Česen stremo in nato zmešano vse sestavine skupaj.

sreda, 17. september 2008

Haloween rezanci


Haloween je nek čuden praznik, ko se rezljajo buče in ko nekateri našemljeni hodijo okoli in strašijo ljudi. Če narediš bučne rezance in nanje daš (krvavo) rdeč pesto, dobiš Haloween rezance.
Potrebuješ (za dva):
- 250g svežih bučnih rezancev
Za pesto:
- 6-7 koščkov suhega parasižnika (v olivnem olju)
- žlica pinjol (ali indijskih oreščkov, če pinjol ni pri roki)
- žlica pistacij
- 3-4 stroke česna (po želji)
- rožmarin, bazilika
- olivno olje (nekaj žlic)
- sol

Priprava je zelo enostavna. Pristavimo vodo, ko zavre, v njej skuhamo rezance. Medtem ko to vre, pripravimo vse sestavine za pesto, jih damo v robusten (sestavine so precej trde) sekljalnik ali mikser in procesiramo, sokler vsa zadeva ne postane dokaj homogena. Rezance odcedimo, damo na krožnik in nanje damo zvrhano žlico pesta. Zraven paše še parmezan in kako krepko črno vino.

Bučni rezanci

Za (domače bučne rezance) potrebuješ:
- en del buče (npr. 100g)
- dva dela moke (npr 200g)
- malo soli, po potrebi vode

Moka je lahko poljubna, za boljše rezultate je dobro uporabiti vsaj polovico moke iz trde pšenice (durum).

Bučo očistimo, narežemo na kose in (na pari) skugamo. Kuhano bučo ohladimo in pretlačimo. Dodamo moko in sol ter mesimo, dokler testo ne postane gladko. Če je presuho, dodamo še malo vode (oz moke, če je premokro). Pustimo pol ure, nato še enkrat premesimo.
Po pol ure testo razvaljamo in razrežemo v rezance s pomočjo posebnega strojčka. Če ga nimamo, naredimo to na roke (nekateri bi rekli, da je to tako ali tako edini pravi način). Rezance porabimo takoj, lahko jih posušimo ali zamrznemo za kasnejšo uporabo.

torek, 16. september 2008

Rio De Rezanci

Barvitost je pri hrani zelo pomembna. Zaradi številnih barv ima današnja (izvirna!) jed ime Rio De Rezanci (kot karneval v Rio de Janeiro). Kaj potrebujemo? 1 čebulo, olje (tokrat sva uporabila sezamovo), 10 paradižnikov češnjevcev, 5 manjših paprik, začimbe (baziliko, peteršilj, drobnjak), sol, feto sir, črne olive, sezam in (špinačne) rezance. Čebulo najprej narežemo na lističe in jo na olju pražimo. Dodamo baziliko, da se dobro prepoji s čebulo. Nato najdejo pot v ponev narezani češnjevci, ki jim sledi narezana paprika. Vse skupaj podušimo, da se zelenjava nekoliko zmehča. Na koncu dodamo še sol, peteršilj in drobnjak ter še kakšno minutko pustimo na ognju. Manjka samo še na koščke narezana feta, olive ter sezam. Rezance skuhamo ločeno, na koncu pa jih dodamo pripravljeni omaki. Zmešamo in postrežemo. Slastno;)

nedelja, 14. september 2008

Poslastica z Artičokami

Kaj je lepšega, kot zaključiti vikend z odlično solato oziroma z odlično solato? Torej že med časom priprave kosilo narežemo 1 velik jajčevec na pol cm velike rezine, ga na eni strani premažemo z olivnim oljem in 5 minut pečemo na 200 stopinj ogreti pečici. Po petih minutah ga obrnemo, namažemo z olivnim oljem in pečemo še 5 minut. Pustimo, da se ohladi. Preden si zaželimo Poslastico z Artičokami moramo narezati še cca 10 paradižnikov češnjevcev in 4 artičoke iz kozarca ali kupljene na tržnici v BTC-ju (res so odlične;). Nasekljamo dva stroka česna, ki jih v posodici premešamo s po 4 žlicami olivnega olja in vode, 2 žlicama belega kisa, soljo in poprom. V ta preliv namočimo rezine jajčevec, nato jih položimo na krožnik ter dodamo narezane artičoke, paradižnik in črne olive ter posujemo z nasekljanim peteršiljem. Prelijemo z ostankom preliva in postrežemo... prava poslastica;)

Zvitorepa Rižota

Lisička je zvitorepka, če narediš rižoto iz lisičk, je to torej Zvitorepa Rižota. Za tole rižoto potrebuješ (za dva): 1 čebulo, četrt kile lisičk, 100 g okroglozrnatega riža, zelenjavno osnovo, nekaj belega vina, šopek peteršilja, olje, sol in poper. Na olju popražiš sesekljano čebulo, toliko, da postekleni, nato dodaš očiščene in narezane lisičke. Pražiš, dokleg gobe ne spustijo vode in voda malo izhlapi, nato dodaš riž. Nekaj minut ga pražiš na suho, nato zaliješ z vinom in zelenjavno osnovo, toliko, da pokrije. Kuhaš na majhnem ognju dokler ni riž mehek, vsake toliko zaliješ. Na koncu vmešaš peteršilj in po potrebi soliš in popraš.

3K juha

Trije K-ji v juhi so krompir, kumarice in kokos. Če kuhaš za dva, potem za tole juho pripravi:
- 2 srednje velika krompirja
- 1 kumaro
- pol čebule (majhne)
- pločevinko kokosovega mleka (400 ml) ali kreme (200 ml)
- drobnjak
- sol, poper

Najprej olupiš krompir in ga narežeš ter kuhaš v slanem kropu do mehkega. Medtem ko se krompir kuha, sesekljaj čebulo (čim bolj drobno) in jo popražiš. Potem olupiš kumaro in jo podolgem narežeš na četrtine. Z žlico odstrani semena in kumaro nareži na drobne kockce. Ko je krompir kuhan, odlij vodo in ga zmečkaj kot za pire. Dodaj kokosovo mleko/kremo, čebulo, kumaro, drobnjak in 2-4 dl vode. Kuhaj 5-10 minut, na koncu dodaj sol in poper po želji.

sobota, 13. september 2008

Zeleno Oranžna Fantazija

K svežemu Grškemu Tatzikiju se poda še osvežilna solata, ki sva jo poimenovala Zeleno Oranžna Fantazija (originalen recept;). Bučo olupimo, narežemo na koščke, pokapamo z olivnim oljem, soljo ter rožmarinom. Pečemo v pečici na 180 stopinjah slabo uro. Pustimo, da se buča ohladi (zato je najbolje to narediti zjutraj za kosilo ali v času kosila za večerjo). Na dno sklede zložimo solato, ki jo obložimo z na koščke narezano skuhano bučo ter rezinami avokada. Začinimo z zeliščnim prelivom: olivno olje, (bel balzamični) kis, sol, drobnjak, bazilika, origano... Zelo okusno;) Količine prilagodite lakoti...

Grški Tatziki

Za Grški Tatziki potrebujemo navaden (sojin) jogurt, 1 kumaro, česen, olivno olje, limono in sol. Kumaro olupimo, naribamo ter skušamo iztisniti iz nje čim več vode. Zmešamo jogurt, kumaro, strt česen, po žlico olja in limoninega soka ter sol po okusu. To je to;) Zraven paše kakšen koruzni čips, kruhki ali navaden prepečenec.

Plan B(uča)

Vikend je čas tudi za sladko. Ker je naš domači vrt bogat z odličnimi bučami, sva se odločila, da jih preizkusiva tudi pri sladicah. Torej, 100 g dobre margarine (lahko tudi masla) zmešamo skupaj s 150 g tofuja (lahko tudi 2 jajci). Dodamo 200 g naribane buče ter sladilo (150 g trsnega sladkorja ali 150 ml agavinega sirupa) in zmešamo. V drugi posodi zmešamo 350 g pirine moke z 200 g mletih mandljev, vrečko pecilnega praška (uporabljava vinski kamen), žličko mletega kardamona in sol. V zadnjem koraku zmešamo "mokre" in "suhe" sestavine ter lepo razporedimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem. Pečemo 50 minut na 180 stopinj. Če vam ostaja čas, lahko Plan B(uča) še okrasite s koščki buče ali kako drugače uporabite vašo domišljijo;) Postrežemo s (sojino) smetano in javorjevim sirupom. Mjaaammmm....;)

Kuskus polži

Ne ne, ne gre za escargot, polži so samo po svoji obliki.

Torej, kaj rabimo za dva (fejst sita)?
1 polkilogramski jajčevec (ali dva cetrtkilska)
75 g kuskusa
deci zelenjavne osnove
olivno olje
1 majhna čebula
1 korenček
1 steblo zelene
malo peteršilja
40 ml belega vina
50g ribanega parmezana
2 žlički pesto genovese
sol, poper

Recept je mogoče malenkost bolj kompleksen, priprava traja kake pol ure dokaj intenzivnega kuhanja in še nekaj čakanja, skupaj 45-50 minut.
Najprej damo pečico greti na 180 stopinj, medtem jajčevec operemo in narezemo na 1/2 cm debele rezine. malo naoljimo vsako recino in jih zložimo v pekač (tisti črn, ki pride zraven pečice). Pečemo 15-20 minut, na polovici časa enkrat obrnemo.
Medtem sesekljamo čebulo in jo spražimo na malo olja. Medtem ko se praži, narežemo korenček in zeleno na majhne kockice. Po 5 minutah ju dodamo čebuli in pražimo še 5 minut. Prilijemo vino in še malo dušimo, nazadnje dodamo še sir, sesekljan peteršilj in pesto, zmešamo, po potrebi dosolimo in popopramo.
Medtem so jajčevci pečeni, na vsako rezino damo toliko nadeva, da še uspemo lepo zaviti jajčevec (odvisno od velikosti jajčevca bo to 1-2 žlici), zvitke zlagamo na pomaščen pekač. Pečemo še 10 minut na 200 stopinj.

Kardinalska juha

Juha si svoje ime zasluži predvsem zaradi kardinalsko škrlatne barve, čeprav je tudi po okusu taka, da se je noben član zbora kardinalov ne bi prav zares branil.

Kaj potrebujemo? Za dve osebi bo dovolj:
1 velika čebula
za majhno slivo ingverja
za oreh margarine ali žlica olja
1 kg rdeče pese oz. pol litra pesinega soka in ena sveža pesa
1 jabolko
100 ml (sojine) smetane
50g parmezana
1,5 dl zelenjavne osnove
sol, poper

Kako pripravimo?
Sesekljamo čebulo in jo pražimo na maščobi. Dodamo sesekljan ingver in pražimo še kako minuto.
Eno rdečo peso olupimo in narežemo na kockice. Ostalo peso porabimo za sok (če nimamo sokovnika, kupimo sok rdeče pese). Jabolko olupimo, izkoščičimo in narežemo na kockice. Peso, pesin sok, jabolko, večino smetane, sir in zelenjavno osnovo dodamo k čebuli in ingverju. Zavremo in kuhamo 15 minut na majhnem ognju.
Po želji lahko juho tudi zmiksamo s paličnim mešalnikom. Na koncu dodamo sol in poper, preostanek smetane uporabimo za dekoracijo na krožniku.

torek, 9. september 2008

Siciljanska solata


Preprosta solata, vse sestavine zanjo najdete na Siciliji (pa tudi pri najboljšem sosedu ;-), zato tudi ime. Torej potrebujete:
- zeleno solato
- paradižnik
- kumaro
- mozarelo
- jajčevec
- bazilika, origano
- sol, olivno olje, kis

Najprej jajčevec narežeš na tanke rezine, posoliš in pustiš nekaj časa. Medtem pripraviš solato, paradižnik, kumare in mozarelo. Rezine jajčevca obrišemo in popečemo na žaru (ali v ponvi, če ni žara ravno pri roki). Malo ga ohladimo, narežemo na trakove in damo na solato. Začinimo in zmešamo.

Prišla je ozimnica!


Letos sva celo midva uspela narediti nekaj ozimnice! Uspela sva vložiti skoraj 20 kozarcev rdeče pese, več kot 60 kozarcev breskovega kompota, figovo marmelado (18 kozarcev), paradižnikovo mezgo (po naše "šalše", nekaj manj kot 10 kozarcev) in nekaj kozarcev peperonate. Posebej sva ponosna na 3 kozare posušenih paradižnikov, vloženih v olivnem olju.... mjamsi;) Ne bo za celo zimo, pomagalo pa bo;)

nedelja, 7. september 2008

Zviti bučni zavitek

Glavni junak nedeljskega kosila je bil zviti bučni zavitek. Glede na napore sobotnega večera je enostaven recept kar dobrodošel.

1 majša buča (0,75 - 1 kg; hokaido, maslenka,...)
1 recept skute iz indijskih oreščkov (recept glej tukaj)
Listnato testo
Sol
Olivno olje

Po receptu sva pripravila že preizkušeno skuto iz indijskih oreščkov. Bučo očistiš, narežeš in podušiš na malo olja, da se zmehča. Posoliš. Testo razvaljaš, namažeš s skuto, nadevaš z bočo in zaviješ. Pečeš na 160 stopinj 45-60 minut. Poskusili sva toplo in hladno, oboje je dobro.

sobota, 6. september 2008

Enostavno sobotno kosilo

Vikendi so hecni. Včasih imaš ogromno časa in lahko ustvarjaš različne "gurmanskosti", včasih pa je treba prav na hitro skuhati. Tako je bilo tudi danes. Zato sva pripravila Enostavno bučkino juho. Na olivnem olju popraženi čebuli in česnu sva dodala zadnje letošnje bučke (1 veliko ali 2 manjši) in krompir (1 velik ali 2 manjša). Po minuti ali dveh sva zalila zelenjavo z vodo in kuhala dokler se zelenjava ni zmehčala. Nato je svoje opravil palični mešalnik, dodali smo mešanico začimb iz Sicilije (nadomestimo lahko z npr. peteršiljem, baziliko, čilijem ipd.) in malo soli. To je to;)

Ker bi bila juha premalo, sva pripravilo še Nagajivo krompirjevo ponev. Medtem ko se je kuhala juha, sva skuhala 3 večje krompirje. Vmes sva na koščke narezala 2 papriki, 2 česna, pol velike čebule, po pol melancana in bučke, dobro pest paradižnikov češnjevcev (odlično se podajo tudi vložene artičoke) ter mocarelo (lahko klasično ali pa sojin sir (ne tofu!) - Sheese smoked mozzarela). Ko se je krompir skuhal, sva v veliki ponvi (še boljša izbira bi bil vok, a žal v kuhinji staršev nimaš vsega na voljo;), na olivnem olju popražila na koščke narezan skuhan krompir, nato pa dodala vso mešano zelenjavo. Med njenim praženjem sva v skodelici zmešala 2-3 Ž sojine smetane in klasične začimbe: peteršilj, baziliko, čili ipd. Po cca 5 minutah sva zelenjavi dodala to mešanico in še par minut pražila. Zelenjava mora ostati čvrsta na ugriz. Zraven se prileže zelena solata ali radič. Slastno, kaj naj rečeva drugega;)

četrtek, 4. september 2008

Nora solata

Po včerajšnji obilni večerji se je danes prileglo nekoliko bolj lahkotno kosilo. Tokrat predstavljava najino Noro solato. Zeleni solati so se pridružili na olivnem olju popečeni sveži jurčki, dodan je bil avokado, paradižnik in kuhan fižol. Preliv? Klasika: olje, balzamični kis in zeliščna sol. Dobro? Odlična harmonija okusov....

Okusna breskova krema (sladica)

Okusna breskova krema je zelo enostavna in okusna sladica, ki najbolj prija v vročih poletnih dnevih. 1 - 1,5 kg zrelih breskev narežem na koščke in jih skupaj s 4 Ž javorjevega sirupa dušimo cca 10 minut. Nato to zmiksamo s paličnim mešalnikom. Vanilijev puding (ena vrečka) raztopimo v nekaj žlicah vode in nato vmešamo v kremo. Mešamo nekaj minut, damo v kozarce, aranžiramo (tokrat sem uporabila košček breskve in malo rastlinske smetane, sicer pa naj gre domišljija svojo pot;) in damo za nekaj ur v hladilnik. Postrežmo hladno... in gosti se bodo oblizovali še naslednji dan;)

Gurmanska solata (solata k glavni jedi)

Idejo za to solato sva dobila na letošnjem potovanju. Ker naju je tako navdušila, sva jo poimenovala Gurmanska solata. Količine solate, kaper, avokada (naj bo zrel - mehek na otip) in parmezana prilagodite lakoti. Solato sva obogatila z mediteranskim prelivom (količine so spet odvisne od želja): olivno olje, limonin sok, česen, timijan, origano, bazilika, sol in poper. Slika kaže dekoracijo... sicer pa pustite domišljijo prosto pot;)

Raztresen bučno-testeninski narastek z žajbljevo kapo (glavna jed)

Glavna jed pa je zahtevala nekoliko več dela od naju. Raztresen bučno-testeninski narastek z žajbljevo kapo sva naredila v 5 fazah.
1) Najprej pripravimo skuto iz indijskih oreščkov. V mešalniku zdrobimo 150 ml indijskih oreščkov, 2 ž olivnega olja in 50 ml limoninega soka. Nato dodamo 400 g mehkega tofuja, 2 stroka česna ter po 1ž suhe bazilike in soli. Vse skupaj mešamo, dokler ne dobimo kreme.
2) Sledi bučni pire: na koščke narezani 2 skodelici buče skuhamo, ohladimo in zmiksamo v pire.
3) Za sam narastek potrebujemo 200 g testenin (npr. penne), 1 čebula (narezana na lističe), 2 Ž olja, sir iz indijskih oreščkov (dovolj je pol recepta), 1/2 Ž sladkorja, 250 ml bučnega pireja, beli in kajenski poper, voda ali zelenjavna osnova (po potrebi). Testenine skuhamo (to lahko storimo že med pripravljanjem skute in pireja). Na olju pražimo čebulo 12-15 minut. Ko so testenine skuhane, vse skupaj zmešano v skledi (od čebule do vode).
4) Na koncu pripravimo še žajbljevo kapo z 300 ml drobtin (najbolje nadrobljen 2-3 dni star kruh), 70 ml orehov (sesekljanih), margarino, žajbeljem, origanom, sladko papriko ter soljo in poprom. Prepražimo drobtine in orehe, dodamo ostalo in pražimo še 2-3 minute.
5) Zadnje dejanje: v namaščen pekač položimo, kar smo dobili v fazi 3, povrhu pa damo žajbljevo kapo. Vse skupaj pečemo v pečici 30 min na 200 stopinj.

Jurčkove skodelice (topla predjed)

Gobe, zlasti jurčke, imava zelo rada. Še rajši pa jih deliva z našimi gosti. Ker je celo stanovanje dišalo po jurčkih, sva sklenila ta vonj obogatiti še z okusom Jurčkovih skodelic. Da bi vam to uspelo pripraviti, rabite: 3 žlice olja, 1 por, 1 strok česna, 3/4 kg jurčkov (verjetno bi uspelo tudi z drugimi gobami), po 1 ž timjana in mete, 150 ml kokosove kreme (lahko nadomestite s sojino smetano ali kakšno drugo), 100 ml sojine smetane, sol in poper ter listnato ali vlečeno testo.
Najprej prepražimo nasekljan česen in por na srednjem ognju 5 minut, nato odložimo v drugo posodo. V isti posodi prepražimo gobe (5-7 min, da spustijo vodo), nato jih dodamo k poru. Dodamo še začimbe, kremo in smetano ter kuhamo dokler ni gosto (5-10 min). Vmes namastimo skodelice (glej sliki), obložimo s testom (damo ga malo več, da lahko prekrijemo) ter nadevaj s pripravljenimi gobami. Jurčkove skodelice pečemo v pečici na 180 stopinj 30 minut.

Korenčkov-curry namaz (hladna predjed)

Včeraj sva imela goste na večerji. Kot običajno sva pripravila domač kruh, hladno in toplo predjed, glavno jed s solato in sladico. Pa gremo po vrsti.
Začeli smo s Korenčkovim-curry namazom in domačim črnim kruhom.
Potrebujete: slabe pol kg korenčka, 1/4 skodelice sončničnih semen, 2 ž olivnega olja, 1/2 ž sesekljanega česna, 1 ž curry-ja (v prahu), 1/2 ž mlete kumine, sol in 1 ž limoninega soka. Namazi so vedno enostavni; ta se nič ne razlikuje. Najprej skuhamo narezan korenček (najbolje na pari). V mikserju najprej zmiksamo sončnična semena, nato dodamo vse ostale sestavine in miksamo dokler ne dobimo goste zmesi (če je preveč gosto, dodamo malo vode). Če nam je okus prijeten, postavimo namaz za najmanj pol ure v hladilnik, če pa nam okus še ni prijeten, dodamo še kakšno začimbo po okusu. Zelo dobro...

sreda, 3. september 2008

Jurčki!

Včasih ima človek srečo. Tako sva jo imela midva, ko sva po spletu srečnih "naključij" prišla do 4,5 kg sveže nabranih jurčkov! Ker je to prevelika količina za jo pojest naenkrat in ker sredi zime tako zelo paše jurčkova juha ali rižota, sva se odločila, da dober kilogram odličnih jurčkov posušiva (sušilnik na balkonu, da ne bo celo stanovanje dišalo;), 2,5 kg sva pospravila v skrinjo (baje lahko zmrznjene gobe uporabiš enako kot sveže), preostali kg pa bova pojedla... nekaj danes s prijatelji, ki jih gostiva na večerji, nekaj pa jutri... Je kdo "fouš"?;)

torek, 2. september 2008

Jesenska solata s figovim prelivom in Zakrinkan melancan

Čeprav se oba trudiva delati s polno paro, se pravi delovni ritem še ni začel, kar pomeni, da imava nekoliko več časa za kuhinjsko "eksperimentiranje". Pa še jesen je tako radodarna, saj se ne manjka zelenjave z domačega vrta. Tokrat sva se odločila, da pripraviva nekoliko bolj obilno solato in manjšo glavno jed. Vse količine so običajno prilagojene dvem jedcem, včasih pa tudi kaj ostane za drugi obrok;)

Torej za okusno Jesensko solato s figovim prelivom potrebujete 3 manjše rdeče pese, 5 manjših krompirjev, olivno olje in eno glavo solate. Za preliv pa 1 Ž olivnega olja, 2 stroka česna in 2 šalotki, 10 suhih fig, pol dcl belega vina, 1 dcl vode, po 2 Ž javorjevega sirupa in balzamičnega kisa, 1 Ž gorčice ter sol. Kako se lotimo dela? Najprej očistimo peso, jo zavijemo v alufolijo ter pečemo v pečici na 220 stopinjah 75-80 minut. Ko se ohladi, jo olupimo, narežemo na centimeter debele rezine in dam v hladilnik (op.: dobro je, da to naredimo vsaj par ur pred obrokom, da bo fajn hladna. Ravno tako olupimo krompir, razrežemo na rezine (kot za domač pomfri) in kuhamo 10 minut v slani vodi. Vzamemo ven, ohladimo, prelijemo z malo olivnega olja in tako kot rdečo peso damo v hladilnik.
Preliv?
Sesekljamo čebulo in česen, pražimo 3 minute. Dodamo sesekljane fige in vino, kuhamo nadaljnje 3 minute. Dodamo sol, vodo in javorjev sirup in spet kuhamo 3 minute. Odstavimo, vmešamo še gorčico in kis, pustimo par minut ter vse skupaj damo v mikser, da dobimo kremo ("zblendamo"). Polovico preliva zmešamo s solato, damo to na krožnik, nato zložimo še krompir in peso ter damo preliv v sredino (za lažjo predstavo glej sliko).

Solata bi bila seveda premalo za največji obrok dneva, zato sva pripravila še Zakrinkan melancan. Da sva to naredila, sva porabila: 1 večji melancan, 2 Ž olivnega olja, 1 veliko čebulo, 2 stroka česna, 1 manjšo zeleno papriko, 1 srednje velik zrel paradižnik (ali 2 dcl šalše = paradižnikove mezge), 1 Ž sladkorja, 1 ž mletega koriandra, poper in 2 Ž peteršilja.
Kako?
1. Melancan preprežemo po dolžini, ga na notranji strani večkrat zarežemo in posolimo. Pustimo pol ure, splaknemo in osušimo.
2. Melancan popražimo na olju do 5 minut. Damo v ognjevarno posodo (npr. keramičen pekač).
3. V isti ponvi prepražimo na rezine narezano čebulo, česen in papriko. To pražimo 10 minut, dokler se ne zmehča. Dodamo sesekljan paradižnik, sladkor, koriander in kuhamo še pet minut. Po želji solimo. Na koncu vmešamo še peteršilj.
4. Melancan prekrijemo z narejeno mešanico, damo v pečico ogreto na 190 stopinj in pečemo 30 minut. Postrežemo toplo ali hladno.

Če je bilo dobro? ... še sprašujete???;)

Zabavna Bučno-kokosova juha

Po obilnih nedeljskih obrokih se ob ponedeljkih prileže kaj bolj lahkotnega. Običajno so to razne juhe ali solate. Tokrat sva se odločila za Zabavno Bučno-kokosovo juho, saj na vrtu mrgoli buč.
Za 2 lačni osebi ali več manj lačnih potrebujete:
- rastlinsko olje (tokrat sva uporabila sezamovo)
- 2 stroka česna
- timijan, koriander (mleti), kumina (semena), čili, poper in sol (uporabljava slanico, več o tem v kakšni kasnejši objavi)
- cca 400g buče (če imate bučo hokaido, je ni treba lupiti)
- cca 450 ml zelenjavne osnove (če je nimate pripravljene, date pač vodo + kakšno začimbo)
- cca 400 ml kokosovega mleka
- 1 Ž limoninega soka (cca polovica limone)
- 1 Ž sladkorja (najboljša izbira je "ta pravi" rjav)

Kako se lotimo dela?
1) Očistimo bučo in česen ter oboje narežemo na manjše koščke oziroma rezine.
2) Na olju popražimo česen skupaj s timijanom, kumino in čilijem cca 5 minut. Nato dodamo narezano bučo, sladkor, zelenjavno osnovo in kokosovo mleko. Vse skupaj zavremo, nato pa še cca 15 min kuhamo na majhnem ognju. Zmiksamo s paličnim mešalnikom.
3) Dodamo limonin sok, sol in poper. Premešamo, vlijemo v krožnike ter dodamo še koriander.

Alternativa za bolj lačne: ko je juha skuhana, dodamo paštico za juho (=male testenine) in kuhamo dokler paštica ni skuhana.

ps.: Ž pomeni velika žlica; ž pa majhna žlica

Sedaj pa gre zares!

Prvi september ima dobro karmo, sploh če je to ponedeljek. Zato sva se družno odločila, da bo to dan, ko bova resno začela pisati najin blog o slastni hrani (pa že zamujava za en dan:). Kot že samo ime pove, je blog namenjen ljubiteljem slastne hrane, ki temelji na načelih zdravega prehranjevanja in aktivnega življenjskega sloga. Vse jedi, ki bodo predstavljene, bodo nastale izpod najinih ročic. Upava na vaš odziv, komentarje, pripombe, mnenja in seveda spodbude, da bo ta blog morda nekoč prerasel samega učitelja....;) Morda še to: recepti so večinoma prilagojeni iz trenutno 48-članske zbirke kuharskih knjig, ki bogatijo najine police. Nekateri recepti pa so prav najini, torej izvirni;)