torek, 23. december 2008

Hvala za 2008 in se vidimo v 2009!

Leto 2008 se bliža h koncu... in ker ustvarjalci bloga gredo na oddih, bodo morali bralci bloga na nove gurmanske užitke počakati do začetka leta 2009, ko bova spet v akciji. Vsem želiva prijetne praznike in veliko uspehov v 2009... pa ne pozabite, da ljubezen gre skozi želodec;)

Jota iz repe

Za joto iz repe potrebujemo 250 g kisle repe, 2 manjša krompirja, 400 ml kuhanega fižola, 1 Ž olivnega olja, 1/6 čebule.

Če fižola nimamo kuhanega, ga najprej skuhamo. Repo damo v lonec skupaj z litrom vode. Krompir olupimo, razrežemo na polovico in damo kar k repi. Kuhamo 40-50 minut. Krompir pretlačimo s pomočjo skiskalca za pire v lonec z repo. Isto naredimo tudi s polovico fižola, drugo polovico fižola pa dodamo celo. Na olju malo popražimo grobo narezano čebulo, da potemni. Vzamemo iz olja, olje pa zlijemo z lonec z repo. Jota naj stoji vsaj eno uro, preden postrežemo, dobra je pa še več dni.

ponedeljek, 22. december 2008

Artičokina pita

Za Artičokino pito potrebujemo 6-7 svežih artičok, paket (200g) tofuja, 2 Ž čičerikine moke, 2 Ž olivnega olja, limono, sol, poper, timjan, baziliko, 250g moke, 150g margarine.

Najprej naredimo krhko testo. Moko in margarino zmešamo, dodamo sol in dovolj vode, da zamesimo v gladko testo. Naredimo kepo in damo v hladilnik najmanj pol ure.

Medtem očistimo artičoke - odrežemo stran zgornjo tretjino in odstranimo vse trde liste. Damo v kozico in dodamo toliko vode, da pokrije artičoke. Dodamo malo soli in najmanj pol limone soka. Kuhamo 20-30 minut.

Tofu zmešamo z začimbami, oljem, soljo, čičerikino moko in nekaj žlicami vode v dokaj gosto omako. Artičoke narežemo na 6-8 delov in zmešamo z omako. Testo razvaljamo, en del narežemo na trakove, z drugim delom pa obložimo pekač. V obložen pekač damo artičoke z omako, pokrijemo z trakovi. Pečmo na 180 stopinjah 30 minut.

petek, 19. december 2008

Narastek Za Vsak Dan

Narastek Za Vsak Dan ima zelo fleksibilne sestavine: uporabimo, kar imamo doma;) Tokrat smo posegli po 150 g prosene kaše, olivnem olju, čebuli, 3 strokih česna, 3 korenčkih, polovici glave kitajskega zelja, 2 manjšima koromačema, pesti posušenih paradižnikov, ki so bili vloženi v olivnem olju, kurkumi, olju pekoče paprike (alternativa je čili), svežemu drobnjaku, peteršilju, sojinemu siru, sojini smetani, muškatnemu oreščku in soli. Najprej ogrejemo pečico na 200 stopinj, nato skuhamo proseno kašo (v dvojni količini vode kuhamo cca 10 minut). Vmes narežemo zelenjavo na manjše koščke. Na olivnem olju najprej popražimo sesekljano čebulo in česen, dodamo na lističe narezan korenček, kitajsko zelje in sesekljan koromač. V žlici tople vode razstopimo kurkumu in jo damo zelenjavi. Sesekljamo svež drobnjak in ga skupaj s svežim ali posušenim peteršiljem, narezanim suhim paradižnikom ter oljem pekoče paprike damo v zelenjavno mešanico. Ko je prosena kaša skuhana, jo dodamo zelenjavi in dobro premešamo. Naribamo sir in ga vmešamo v našo maso tako, da se stopi. Po želji dodamo žlico sojine smetane in solimo. V namaščen pekač prenesemo naš bodoči narastek, po vrhu prelijemo s sojino smetano in s sojinim sirom. Naribamo muškatni orešček in pospravimo za pol ure v pečico. Če nimamo teh sestavin, uporabimo pač tiste, ki jih imamo v domačem hladilniku... zato se tudi imenuje Narastek Za Vsak Dan;)

četrtek, 18. december 2008

Bogati Tiramisu

Predbožični čas je vsako leto zaznamovan z raznimi sladkimi dobrotami. Tokrat sva se odločila za nekoliko "ne-božično" obarvano, a nič manj slastno dobroto - Bogati Tiramisu. Naredimo ga v treh korakih: vanilijevo testo, sladka krema in kavno-čokoladna združitev.
1) Vanilijevo testo. Potrebujemo: 3,5 skodelice (pirine) moke, po 2 ž vinskega kamna (pecilnega praška) in sode bikarbone, 1 ž soli, 2/3 skodelice sončničnega olja, po 1,5 skodelice javorjevega sirupa in vode, 1/4 skodelice vanilijeva sladkorja in 1/8 skodelice jabolčnega kisa. V večji posodi zmešamo moko, vinski kamen, sodo in sol. V manjši posodi pa olje, javorjev sirup, vodo, vanilijo in kis. Nato mokre sestavine damo k suhimi in z mešalnikom mešamo nekaj minut. Zlijemo na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem, in pečemo 25 minut na 200 stopinjah. Ohladimo.
2) Sladka krema. Potrebujemo: 1,5 skodelice trsnega sladkorja, 2 ž agar-agarja, 1,5 Ž vode, 400 g tofuja, 1 skodelico sončničnega olja, 1.4 skodelice javorjevega sirupa, 0.5 ž soli in 1 Ž vanilijevega sladkorja. Sladkor, agar-agar in vodo zmešamo v manjši posodi in segrejemo, dokler ne dobimo tekočega sirupa. Medtem ostale sestavine mešamo v blenderju, dokler ne dobimo goste mase. Dodamo sirup, blender naj še enkrat opravi svoje delo, nato pa kremo ohladimo.
3) Ko sta tako testo kot krema ohlajeni, se lahko lotimo kavno-čokoladne združitve. Za to potrebujemo še pol skodelice črne kave (lahko klasične ali pirine oziroma druge kavne alternative) in 100 - 150 g na majhne koščke sesekljane črne čokolade. Vanilijevo testo prerežemo na pol. Eno polovico namočimo s kavo, namažemo s polovico sladke kreme in potresemo s čokolado. Nato položimo še drugo polovico testa, namažemo s preostankom kreme in posujemo s preostalo čokolado. Tako pripravljen tiramisu ohladimo za nekaj ur, nato pa se potopimo v bogate okuse... ;)

sreda, 17. december 2008

Zmagoviti Špageti

Današnji Špageti so Zmagoviti iz dveh razlogov: 1) glavna sestavina jedi so šam(p)i(n)joni in 2) ker so pripravljeni v 15 minutah. Za dva lačna boste potrebovali: olivno olje, 3 stroke česna, 300 g šampinjonov, svež drobnjak, meto, 200g špagetov in sol. Špagete skuhamo v kropu po navodilih (pazimo, da so al dente). V drugi posodi pa na olivnem olju popražimo strt česen. Dodamo na rezince narezane šampinjone. Čez nekaj minut dodamo šampinjonom na koščke narezan svež drobnjak in meto. Ko so špageti kuhani, jih položimo v pripravljene gobe, premešamo, po potrebi še dosolimo in seveda postrežemo.

torek, 16. december 2008

Sejtan Sarmice

Za sejtan sarmice potrebujemo 8 listov svežega zelja (lahko tudi kislo, ohrovt ali kitajsko), 150 ml riža, 250 g sejtana, 1 manjša čebula, 1 strok česna, 2 dl paradižnikove omake, 1 dl (sojine) smetane, 1 ž bazilike, 1 ž origana, 1/2 ž timjana, sol, poper.

Liste zelja ločimo od glave in skuhamo na pari (15 min, toliko, da se zmehčajo). Riž skuhamo, ne čisto do konca in odcedimo. Sejtan drobno sesekljamo, prav tako čebulo in česen. Sejtan, riž, čebulo in česen ter pol začimb zmešamo. Maso razdelimo na osem delov in z njo nadevamo zeljne liste, ki jih zavijemo in položimo v plitvo posodo. V posebni posodi zmešamo paradižnik, smetano in preostale začimbe in s to mešanico zalijemo sarmice. Kuhamo 45-60 minut.

ponedeljek, 15. december 2008

Bučozel


Bučozel je kombinacija buče in zelja, ki mu družbo dela še kar nekaj dobrot. Zanjo potrebujemo 1 kg buče (najbolje špagetarice), 200 g zelja, 1 čebulo, 75 g najljubših oreškov (npr. pistacije), 2 Ž olja ali margarine, 1,5 dl (sojine) smetane, sol, poper, muškatni orešček.

Bučo špagetarico celo skuhamo in zdrobimo, da razpade na špagete. Navadno bučo naribamo na dolge rezance in skuhamo tako. Kuhano dobro odcedimo in damo na stran.

Medtem ko se buča kuha na maščobi popražimo drobno sesekljano čebulo 3 min, dodamo drobno narezano zelje in pražimo 5-7 minut. Vmes grobo nasekljamo oreščke in jih zmešamo s smetano in začimbami. Vse skupaj prelijemo preko zelja in kuhamo nekako 10 minut, da se omaka zgosti. Dodamo bučo in dušimo še kake 2-3 minute, nato postrežemo.

nedelja, 14. december 2008

Zapečena Solata

Do Zapečene Solate pridemo s 150 g popečenega tofuja, 2 pestmi zelene solate ali radiča, 1 Ž pinjol, 1 - 2 Ž (riževe) majoneze, po 1 ž pesta in sojine smetane, sokom polovice limone in soljo. Tofu popečemo na teflonski ponvi in ga razrežemo na manjše koščke. V skledo položimo najprej solato, nato pinjole, sledi tofu. Pripravimo polivko: zmešamo majonezo, pesto, sojino smetano, limonin sok in sol. Dobro premešamo in polijemo po solati. Po želji potresemo s črnim sezamom.

sobota, 13. december 2008

Vijolični Mafini

Vijolični Mafini so dobili ime po eni od sestavin, ki ima izrazito vijolično barvno - borovnice. Sicer za te odlične mafine potrebujemo: 2 veliki zreli (a ne preveč) banani, po pol skodelice (sojinega) mleka in javorjevega sirupa, 1/4 skodelice olivnega olja - mokre sestavine - 2 skodelici (pirine) moke, 2.5 ž vinskega kamna (pecilnega praška), sol, muškatni orešček, 1 ž cimeta - suhe sestavine in 1 skodelico borovnic (tokrat sva uporabila zmrznjene).
Segrejemo pečico na 180 stopinj. Najprej zmečkamo 2 banani in dodamo vse mokre sestavine. Ločeno zmešamo vse suhe sestavine, na koncu pa v skupno maso dodamo borovnice. Premešamo, damo v model za mafine in pečemo 20-25 minut na 180 stopinjah.

petek, 12. december 2008

Posebna Fižolova Juha

Fižolova juha je bila in še vedno je stalnica na marsikateri slovenski družinski mizi. Tokrat jo predstavljava v nekoliko drugačni preobleki, zato sva jo poimenovala Posebna Fižolova Juha. Potrebujemo pa: slab liter zelenjavne osnove, lovorjeve liste, sol, 800 g kuhanega belega fižola, 4 Ž pireja iz suheha paradižnika in 5 Ž pesta. Večer pred pripravo juhe damo močit fižol. Drugi dan pripravimo zelenjavno osnovo, v kateri skuhamo fižol z lovorjevimi listi (proti napenjanju) in soljo. Pazite na količino fižola: za juho potrebujemo 800 g kuhanega (!) fižola, kar pomeni cca 300 g suheha. Alternativa je, da uporabite že skuhan fižol iz pločevinke. Medtem ko se fižol kuha, pripravimo pire iz suhih paradižnikov, ki so vloženi v olivnem olju. Paradižnike damo v manjši mikser za kakšno minuto. Ko je fižol kuham, ga približno 3/4 damo v večji mikser, dodamo paradižnikov pire in pesto. Miksamo nekaj minut oziroma dokler ne dobimo goste mase. Zlijemo nazaj k preostalemu fižolu in postavimo na ogenj, da juha še enkrat zavre. S tako pripravo juhe ni treba dodatno soliti, saj jo je nekaj že v fižolu (če samo ga sami kuhali) in v pestu.

četrtek, 11. december 2008

Čokoladni Mousse z Malinami

Mousse izvira iz francoske kuhinje, pripravimo ga lahko iz različnih okusov, za najbolj klasičnega pa štejemo čokoladnega. Da bi popestrili okus, sva se odločila dodati še maline, kar naju je vodilo do Čokoladnega Mousse z Malinami. Potrebujemo 175 g črne čokolade, 340 g svilnatega tofuja, 120 ml (sojinega) mleka, 1 ž vanilijevega sladkorja, 2-3 Ž (agavinega) sirupa (količino in vrsto sladkorja prilagodite okusu; agavin sirup se odlično poda, ker nima izrazitega okusa, kar omoči čokoladi, da se razbohoti), 220g svežih ali 310 g zmrznjenih malin in 50 g trsnega sladkorja. Čokolado narežemo na manjše koščke in jo stopimo v "bagno Maria - Marijini kopeli". Kako to izgleda v praksi? Na ogenj položimo dve posodi: v spodnjo (večjo) posodimo vlijemo toliko vode, da zgornja (manjša) posoda na njej plava. V manjšo posodo damo koščke čokolade in počakamo, da se stopi. Nato v blender damo tofu, mleko, vanilijev sladkor in stopljeno čokolado. Vse skupaj mešamo kakšno minuto. Vlijemo v kozarce in počakamo da se mousse ohladi in strdi. Nato pripravimo še malinov preliv. Maline in trsni sladkor zmešamo v blenderju in polijemo po ohlajenem moussu. Po želji potresemo s pistacijami.

sreda, 10. december 2008

Tribarvna Zelenjavna Lazanja

Tribarvna Zelenjavna Lazanja je dobila ime po treh barvah: oranžni (zaradi buče), zeleni (zaradi špinače) in beli ( zaradi skute iz indijskih oreščkov). Pripravo jedi pričnemo s pripravo testenin. Za to potrebujemo 300g moke, 1 ž soli in dovolj vode, da to zamesimo v gladko testo. Vse sestavine zmešamo v precej trdo testo. Pustimo vsaj pol ure, nato razvajamo na tanko - še najlažje to naredimo s posebnim strojčkom za testenine. Hitrejša možnost je nakup že pripravljenih testenin za lazanjo. S tem zagotovo pridobimo na času, ne pa na okusu;)
Za nadev pa potrebujemo: olivno olje, 1 kg buče, 500g špinače, 2 Ž sojine smetane, 125 g naribanega (sojinega) sira, 1/2 ž muškatnega oreščka, 2 Ž pesta, 150 ml indijskih oreščkov, 50 ml limoninega soka, 400 g mehkega tofuja, 2 stroka česna in 1 ž suhe bazilike.
Za nadev pripravimo vegan skuto iz indijskih oreščkov. Skuhamo špinačo, jo odcedimo in damo na stran. Bučo olupimo, izdolbemo in narežemo na 1 do 1.5 cm velike kocke. Popražimo bučo na dveh žlicah olivnega olja. Špinačo grobo sesekljamo in jo zmešamo s skuto, sojino smetano in muškatnim oreškom. Sestavimo lazanjo: v pomaščen pekač zlžimo plast testenin, nanje damo približno pol skute s špinačo. Sledi nova plast testenin, nanjo damo pol buče in tretjino sira. Še enkrat ponovimo. Zaključimo z testenino, ki jo premažemo s pestom in posujemo s preostalim sirom. Pečemo eno uro na 170 stopinjah.

torek, 9. december 2008

Drobnjakova Rdeča Pesa

Drobnjakova Rdeča Pesa je posebna solata, ki se ob zimskih večerih izvrstno prileže. Potrebujemo: 1 kg rdeče pese, 50 g lešnikov, 150 - 200g motovilca, pest (ali več) narezanega drobnjaka, 1 ž medu, 1 ž gorčice, 2 - 3 Ž balzamičnega kisa in 2 Ž olivnega olja. V pečici, ki jo ogrejemo na 180 stopinj, pečemo rdečo peso dobro uro (preden jo vzamemo iz pečice, prebodemo z vilico, da preverimo, ali je ustrezno pripravljena). Če nam je ljubše, lahko rdečo peso tudi skuhamo v pari ali vodi. Lešnike narežemo na polovice in jih damo za 10 minut v pečico za rdečo peso. Vmes operemo motovilec. Ohlajeno rdečo peso narežemo na tanjše rezine, lešnikove polovice pa zdrobimo. Pripravimo preliv: med, gorčico, kis in olje zmešamo, po želji dodamo še sol. Drobnjak narežemo. V posodo za solato najprej damo motovilec, nato razporedimo rezine rdeče pese, potresemo z lešniki, polijemo polivko in nazadnje damo drobnjak.

ponedeljek, 8. december 2008

Aromatične Artičoke

Pri pripravi Aromatičnih Artičok imate dve možnosti: instant in ne-instant. Instant možnost pomeni, da kupite že pripravljene oziroma vložene artičoke; ne-instant pa da jih kupite na tržnici in jih sami skuhate. Čas priprave AA je seveda zelo odvisen od te izbire;) Za vsakega jedca rabimo dve artičoki, za omako za dva jedca pa rabimo še: 2 stroka česna, 1 ž origana, po 1/2 ž mlete kumine in koriandra, ščepec čilija, 3 ž balzamičnega kisa in 60 ml olivnega olja. Artičoke skuhamo ali vzamemo iz kozarca in jih narežemo na četrtine. V manjši posodici združimo zdrobljen česen, origano, kumino, koriander in čili. Po želji solimo in združimo s kisom. Nazadnje dodamo še olivno olje in dobro pretresemo (lahko damo tudi v manjši mikser). Omako polijemo po artičkah; po želji pokapamo z balzamičnih kisom in potresemo z baziliko.

nedelja, 7. december 2008

Velika Čičerikina Mineštra

Ta teden sva proglasila za čičerikin teden, saj jo pripravlja za drugič. Tudi tokrat nas bo pogostila v obliki jedi na žlico in sicer kot Velika Čičerikina Mineštra. Potrebujemo 150 g suhe čičerike, olivno olje, 1 čebulo, 1 rdečo papriko, 1 rumeno papriko, manjših košček buče in brokolija, 200g paradižnikove mezge, 1 ž sladkorja, 3 stroke česna, čili, baziliko, meto in sol.
Večer preden želimo okusiti to slastno jed, damo čez noč močit čičeriko. Drugi dan je prvo delo kuhanje čičerike. Čebulo narežemo na lističe, papriki, bučo in brokoli pa na manjše koščke. Na olivnem olju pražimo vso zelenjavo nekaj minut. Nato dodamo cca 200 g paradižnikove mezge in sladkor. Dobro premešamo in kuhamo dobrih 10 minut. Ločeno stremo česen, ki ga skupaj s čilijem prepražimo na olivnem olju. Pri tem pazimo, da ne počrni. Dodamo še meto in baziliko. Tako pripravljene začimbe skupaj s soljo dodamo naši mineštri tik preden jo serviramo.

sobota, 6. december 2008

Porove Roladice

Glavna sestavina Porovih Roladic je seveda por, ki ga ovijemo v vlečeno testo. Za dve roladici potrebujemo 2 večja pora, olivno olje, nekaj suhih jurčkov, (sojino) smetano, 1-2 Ž mletih mandljev, muškatni orešček, sol in vlečeno testo. Prižgeme pečico na 190 stopinj in damo suhe jurčke močit v vodo (še bolje, če to naredimo kakšne pol ure prej). Sesekljamo por, ki ga popražimo na olivnem olju. Čez nekaj minut dodamo še narezane jurčke. Po cca petih minutah dodamo še (sojino) smetano, mandlje in muškatni orešček. Na koncu še solimo, dobro premešamo in nanesemo na vlečeno testo tako, da bomo lahko oblikovali roladice. Najbolje je, če maso položimo na začetek vlečenega testa in ga nato zarolamo v rolado. Pečemo v pečici 20 minut.

petek, 5. december 2008

Prosen Koromač Z Rožmarinom

Vsako pozno jesen naju vrt obdari z velikimi količinami koromača. Prve sezone so bile kar kritične, saj nisva vedela, kaj bi z njim. Počasi, počasi pa smo se naučili. Tako je sedaj pred vami Prosen Koromač z Rožmarinom. Potrebujete: 1 (rdečo) čebulo, olivno olje, 2-3 koromače, rožmarin, koromačeva semena, cca 0.5 l zelenjavne osnove, 150 g prosa, 3 Ž paradižnikove mezge, sol in poper. Najprej na olivnem olju prepražimo sesekljano čebulo, na drobne koščke narezan koromač, rožmarin (priporočava večje količine, da pride okus do izraza, saj je tudi okus koromača močan) in koromačeva semena. Pražimo cca pet minut. Nato dodamo proso, zelenjavno osnovo in paradižnikovo mezgo. Na majhnem ognju kuhamo cca 20 minut oziroma dokler žito ni kuhano. Na koncu še solimo in popramo.

četrtek, 4. december 2008

Slovenska Zeljanica

V balkanskih državah zeljanica predstavlja burek s špinačo; naša Slovenska Zeljanica pa je zvitek z zeljem. Za zaljanico seveda rabiš eno glavo zelja, potem pa še 6 listov vlečenega testa za burek, 200 g pirinih ali drugih žitnih kosmičev, 2 dl jušne osnove, 2 dl (sojinega) mleka, 2 čebuli, 2 Ž čičerikine moke, 1 dl olja, muškatni orešček, poper.

Zelje precej drobno narežite in ga 20 min kuhajte v slani vodi. Žitne kosmiče skuhajte v mešanici juhe in mleka, ki jo solite. Čebulo zelo na drobno sesekljajte, dodajte čičeriko in polovico olja. Kuhane kosmiče malo ohladite in dodajte čebuli. Začinite s poprom in muškatom, po potrebi dosolite. Dodajte še odcejeno kuhano zelje in vse skupaj zmešajte za nadev.

Na list testa dajte tri zvrhane žlice nadeva in razmažite po polovici testa. Zvijte z zvitek, ga polžasto zarolajte in dajte v pekač. Ponavljajte, dokler ne zmanjka testa in nadeva. Preljite z drugo polovico olja. Pecite pri 190 stopinjah 45 minut.

sreda, 3. december 2008

Maroška Juha

Za novo leto naju čaka Maroko, zato je treba ustrezno začeti s pripravami. Prvi korak k temu je Maroška Juha. Dan preden jo želim jesti, moramo pustiti čez noč namakati po 100 g čičerike in velikih fižolov (alternativa je, da uporabite že pripravljene v pločevinki). Poleg tega potrebujemo še: olivno olje, 1 čebulo, po 1/2 ž ingverja in kurkume, 1 ž cimeta, ščepec žafrana, 1 Ž sladkorja, 400g paradižnikove mezge (šalše), 80 g zelene leče, 8 dcl zelenjavne osnove, (svež) koriander, peteršilj, sol in poper. Najprej pripravimo zelenjavno osnovo in skuhamo čičeriko ter fižol. Vmes sesekljamo čebulo in jo cca 10 minut pražimo na olivnem olju. Dodamo ingver, kurkumo, cimet, žafran, sladkor in dobro premešamo. Po minuti najde pot v lonec še paradižnikova mezga, leča in zelenjavna osnova. Zavremo, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo cca 25 minut oziroma dokler leča ne postane mehka. V zadnjem delu pridružimo naši juhi še skuhano čičeriko in fižol, zavremo, zmanjšamo ogenj in kuhamo še 10 minut. Nazadnje dodamo koriander, peteršil, sol in poper. Premešamo in postrežemo.

torek, 2. december 2008

Kutinova Marmelada

Za kutinovo marmelado rabiš: 2 kg kutin, pol kg sladkorja, sok 1,5 limone in za prst ingverja.

Kutine razrežemo na četrtine ali osmine in izdolbemo. Lupiti jih ni treba, samo dobro oprati, po možnosti s ščetko. Damo v kozico skupaj s sladkorjem, limoninim sokom in ingverjem. Kuhamo kaki 2 uri, dokler niso kutine res mehke in marmelada gosta. Damo v ogrete kozarce, ki jih nato čez noč zavijemo v odejo, da se počasi ohladijo.

ponedeljek, 1. december 2008

Umazani Mafini

Obljuba dela dolg, zato pridno pripravljava najrazličnejše mafine. Tokrat so prišli na vrsto Umazani Mafini, ki so ime dobili po popackani majci in kavču ob njihovem prvem zaužitju;). Potrebujemo po 1 skodelico nasekljane črne čokolade, mletih lešnikov, pirine moke in ovsenih kosmičev, 1 Ž vinskega kamna (pecilnega praška), 1/2 ž soli, 1 ž cimeta, po 1/2 skodelice (sojinega) mleka in javorjevega sirupa in 1/4 skodelice olivnega olja. Najprej sesekljamo čokolado. Nato združimo vse suhe sestavine ( moka, ovseni kosmiči, vinski kamen, sol, cimet), ločeno pa še mokre (mleko, sirup, olivno olje). Mokre sestavine pridužimo suhim, dobro premešamo. Dodamo še čokolado in lešnike. Spet premešamo in z žlico preložimo maso v model za mafine. Pečemo 25 minut na 190 stopinjah.