četrtek, 18. december 2008

Bogati Tiramisu

Predbožični čas je vsako leto zaznamovan z raznimi sladkimi dobrotami. Tokrat sva se odločila za nekoliko "ne-božično" obarvano, a nič manj slastno dobroto - Bogati Tiramisu. Naredimo ga v treh korakih: vanilijevo testo, sladka krema in kavno-čokoladna združitev.
1) Vanilijevo testo. Potrebujemo: 3,5 skodelice (pirine) moke, po 2 ž vinskega kamna (pecilnega praška) in sode bikarbone, 1 ž soli, 2/3 skodelice sončničnega olja, po 1,5 skodelice javorjevega sirupa in vode, 1/4 skodelice vanilijeva sladkorja in 1/8 skodelice jabolčnega kisa. V večji posodi zmešamo moko, vinski kamen, sodo in sol. V manjši posodi pa olje, javorjev sirup, vodo, vanilijo in kis. Nato mokre sestavine damo k suhimi in z mešalnikom mešamo nekaj minut. Zlijemo na pekač, ki smo ga prekrili s peki papirjem, in pečemo 25 minut na 200 stopinjah. Ohladimo.
2) Sladka krema. Potrebujemo: 1,5 skodelice trsnega sladkorja, 2 ž agar-agarja, 1,5 Ž vode, 400 g tofuja, 1 skodelico sončničnega olja, 1.4 skodelice javorjevega sirupa, 0.5 ž soli in 1 Ž vanilijevega sladkorja. Sladkor, agar-agar in vodo zmešamo v manjši posodi in segrejemo, dokler ne dobimo tekočega sirupa. Medtem ostale sestavine mešamo v blenderju, dokler ne dobimo goste mase. Dodamo sirup, blender naj še enkrat opravi svoje delo, nato pa kremo ohladimo.
3) Ko sta tako testo kot krema ohlajeni, se lahko lotimo kavno-čokoladne združitve. Za to potrebujemo še pol skodelice črne kave (lahko klasične ali pirine oziroma druge kavne alternative) in 100 - 150 g na majhne koščke sesekljane črne čokolade. Vanilijevo testo prerežemo na pol. Eno polovico namočimo s kavo, namažemo s polovico sladke kreme in potresemo s čokolado. Nato položimo še drugo polovico testa, namažemo s preostankom kreme in posujemo s preostalo čokolado. Tako pripravljen tiramisu ohladimo za nekaj ur, nato pa se potopimo v bogate okuse... ;)

Ni komentarjev: