Fižolova juha je bila in še vedno je stalnica na marsikateri slovenski družinski mizi. Tokrat jo predstavljava v nekoliko drugačni preobleki, zato sva jo poimenovala Posebna Fižolova Juha. Potrebujemo pa: slab liter zelenjavne osnove, lovorjeve liste, sol, 800 g kuhanega belega fižola, 4 Ž pireja iz suheha paradižnika in 5 Ž pesta. Večer pred pripravo juhe damo močit fižol. Drugi dan pripravimo zelenjavno osnovo, v kateri skuhamo fižol z lovorjevimi listi (proti napenjanju) in soljo. Pazite na količino fižola: za juho potrebujemo 800 g kuhanega (!) fižola, kar pomeni cca 300 g suheha. Alternativa je, da uporabite že skuhan fižol iz pločevinke. Medtem ko se fižol kuha, pripravimo pire iz suhih paradižnikov, ki so vloženi v olivnem olju. Paradižnike damo v manjši mikser za kakšno minuto. Ko je fižol kuham, ga približno 3/4 damo v večji mikser, dodamo paradižnikov pire in pesto. Miksamo nekaj minut oziroma dokler ne dobimo goste mase. Zlijemo nazaj k preostalemu fižolu in postavimo na ogenj, da juha še enkrat zavre. S tako pripravo juhe ni treba dodatno soliti, saj jo je nekaj že v fižolu (če samo ga sami kuhali) in v pestu.
Naročite se na:
Objavi komentarje (Atom)
Ni komentarjev:
Objavite komentar