ponedeljek, 5. januar 2009

Zimska Curry Juha

Letošnje leto začenjamo s toplo, bogato in začinjeno jedjo z željo, da bi bilo tako celo leto 2009. Za dve močni porciji Zimske Curry Juhe potrebujemo: olivno olje, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 stebelno zeleno (alternativa, ki je obveljala tudi v najinem primeru je posušena zelena), 1 korenček, 1 srednje velik krompir, po 1 ž gorčičnih semen, cimeta in mešanice curry-ja, po 1/2 ž mlete kumine, ingverja, koriandra, čilija in kurkume, 150 g rdeče leče, po 2 Ž javorjevega sirupa in tamari omake, sol, poper ter (svež) peteršilj in drobnjak.
Na olivnem olju nekaj minut pražimo sesekljano narezano čebulo in česen ter na manjše koščke narezan krompir, zeleno in korenček. Dodamo vse začimbe in dobro premešamo.
Dodamo lečo in pomešamo. Po nekaj minutah prilijemo približno 6 dcl vode (zelenjavna osnova bi bila v tem primeru premočna zaradi drugih začimb) in na srednjem ognju kuhamo približno 40 minut oziroma dokler zelenjava in leča ni dovolj mehka. Vmes pomešamo in po potrebi dolijemo vodo.
Na koncu obogatimo okus še z javorjevim sirupom, tamarijem, soljo in poprom. Čisto na koncu (lahko tudi na krožniku) okrasimo s svežim peteršiljem in drobnjakom; če nimamo svežih, po posujemo s posušenimi.

Ni komentarjev: