torek, 27. januar 2009

Brokolijevi Mandlji

Po dolgem času se spet oglašava. Včasih je potreben tudi kakšen premor, da se zbistrijo kuharske misli;) Tokrat je na vrsti jed Brokolijevi Mandlji, ki je zelo hitro pripravljena. Potrebujemo: 1 brokoli, olivno olje, 1 čebulo, 2 stroka česna, 50 g mandljevih lističev in 1 Ž sojine omake tamari. Brokoli razrežemo na cvetke in ga skuhamo (na pari ali v vodi); pazimo, da ga ne prekuhamo. V ponvi na olivnem olju popražimo sesekljano čebulo in česen. Čez nekaj minut dodamo mandljeve lističe. Zmanjšamo ogenj. Čez par minut dodamo še skuhan brokoli in sojino omako ter še nekaj minut obdržimo na ognju. Zraven postrežemo kakšno žito, na primer ajdo. Dober tek;)

nedelja, 11. januar 2009

Pečene palačinke z gobicami


Za pečene palačinke z gobicami potrebujemo 300 g svežih ali zmrznjenih gob (najbolje jurčkov), 250 g moke, 1 čebulo, 1,5 dl (sojine) smetane, 1 Ž olivnega olja, maščoba za peko palačink in namastitev pekača, sol, poper, muškat, meta, drobnjak.

Najprej naredimo maso za palačinke. Moko zmešamo s približno enako količino vode (zmes mora biti tako gosta, da se v tanki plasti prime česarkoli, kar pomočimo vanjo) in pustimo najmanj pol ure. Preden začnemo delati palačinke, zmešamo v zmes še 1 ž pecilnega praška. Na malo maščobe vlijemo približno 1/6 pripravljene zmesi, ko vsa zmes spremeni barvo, jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Pripravljene palačinke damo na stran.

Čebulo drobno sesekljamo in prepražimo na olju. Dodamo drobno narezane gobe in dušimo 10-15 minut. Vmes dodamo sol, poper, meto in malo muškata. Ko voda večinoma izpari, je nadev pripravljen. Nadevamo vsako palačinko posebej, jo zvijemo in položimo v namaščen pekač.

Pripravimo zi preliv. V smetano zmešamo sol, poper, drobnjak in muškatni orešček. S tem prelijemo palačinke v pekaču. Pečemo 30 minut na 170 stopinj.

sobota, 10. januar 2009

Zeleno-bela pita

Zeleno-bela pita je pita iz cvetače in brokolija. Zanjo rabimo 250 g tofuja, po 3 Ž svežega limoninega soka in olivnega olja, po 250 g cvetače in brokolija, 250g moke, 150g margarine, 1 Ž bazilike, muškatni orešček, sol, poper.

Najprej naredimo krhko testo. Moko in margarino zmešamo, dodamo sol in dovolj vode, da zamesimo v gladko testo. Naredimo kepo in damo v hladilnik najmanj pol ure.

Brokoli in cvetačo razrežemo na majhne koščke in skuhamo na pari "al dente". Medtem v mešalniku zmešamo tofu, limono, olivno olje, baziliko in muškat. Damo v skledo in vmešamo kuhana brokoli in cvetačo.

Testo razvaljamo, del ga razrežemo na trakove, s katerimi bomo pokrili pito, z drugim delom pa obložimo pekač. V obložen pekač stresemo pripravljen nadev in ga pokrijemo s trakovi. Pečemo 30 minut na 180 stopinj.

petek, 9. januar 2009

Smučarska Jabolčna Torta

Čeprav avstrijska kuhinja v povprečju ne izstopa toliko kot italijanska, so se nama sline ob pogledu na jabolčne torte/kolače v kočah na avstrijskih smučiščih kar cedile. Zato sva se takoj po prihodu domov takoj lotila dela in nastala je Smučarska Jabolčna Torta.
1) 3 večja jabolka narežemo na nekaj milimetrov debele rezine in jih podušimo na malo vode. Segrejemo pečico na 180 stopinj.
2) Za pripravo testa vzamemo: 110 g dobre margarine, 100g trsnega sladkorja, 120 ml jabolčnega sirupa, 2 Ž sojinega mleka, 200 g moke (tokrat sva uporabila 100g pirine moke in 100 g riževe moke) in 2,5 Ž vinskega kamna (pecilni prašek). Margarino razstopimo in jo zmešamo s sladkorjem. Nato dodamo jabolčni sirup in mleko. Zmešamo. Na koncu v posodi najdeta svoj prostor še moka in vinski kamen. Vse dobro premešamo in vlijemo v namaščen pekač.
3) Testo najprej 10 minut pečemo v pečici. Vmes zmešamo posip: cimet in ingver (količine prilagodimo okusu, razmerje naj bo 3:1; npr. 3 ž cimeta in 1 ž ingverja).
4) Po 10 minutah vzamemo testo ven in nanj v krogu položimo dušene jabolčne rezine ter posujemo s posipom. Pečemo še 30 minut.
5) Ohladimo in postrežemo. Zagotovo je boljša kot na smučišču;)

četrtek, 8. januar 2009

Sejtanov Satay

Satay izvira iz azijske kuhinje, midva pa sva ga danes oblekla v najino domišljijo.... in nastal je Sejtanov Satay. Da bomo nasitili štiri jedce, moramo imeti pri sebi: lesene palčke za nabadanje, 400 g sejtana v kosu, 2 Ž suheha drobnjaka ali pest svežega, 2 Ž olivnega olja, 1 Ž agavinega ali riževega sirupa, 1 Ž limoninega soka, sol in črn poper. V sekljalniku pripravimo marinado tako, da zmešamo vse sestavine razen sejtana. Tega narežemo na manjše koščke - kocke. Narezan sejtan damo v marinado in ga pustimo tako najmanj kakšno uro. Nato ga nabodeno na koščke. Tako pripravljena nabodala spečemo na žaru oziroma v žar ponvi. Ponudimo z raznimi omakami (npr. liptaversko) in/ali solato.

sreda, 7. januar 2009

Tofujev Liptaverski Namaz

Liptaverski namaz je v klasični izvedbi narejen na osnovi skute, ki smo jo tokrat zamenjali s tofujem tako, da je nastal Tofujev Liptaverski Namaz. Za pogostitev štirih lačnih (npr. za predjed) potrebujemo 250 g tofuja, po 3 Ž svežega limoninega soka in olivnega olja, 2 Ž balzamičnega kisa, sol, 1 - 2 Ž drobnjak, 1 Ž olja pekoče paprike in/ali čilija. V sekljalniku najprej zmešamo samo tofu. Nato dodamo limonin sok, olivno olje, balzamični kis in sol. Še enkrat zmešamo. Na koncu dodamo drobnjak in olje pekoče paprike in/ali čili. Količino pekoče sestavine prilagodimo okusu. Vse zmešamo in ponudimo kot namaz, omako, polivko za solate (v tem primeru zmešamo z malo vode) in podobno.

torek, 6. januar 2009

Korenčkovi Navihančki

Korenčkovi Navihančki so nastali v obliki mafinov, ki pa so izbrali nekoliko svojo obliko, zato so tudi dobili tako ime;) Za 12 slastnih mafinov potrebujemo: 2 korenčka, 1-2 Ž suhega peteršilja ali 2 vejici svežega, 120g sojinega sira (izberite kakšnega močnejšega, npr. tistega z "okusom gorgonzole"), 250 g moke, 4 ž vinskega kamna (pecilni prašek), 1 ž ostre paprike v prahu, sol, 250 g navadnega sojinega jogurta, 1 Ž lanenih semen, 6 Ž olivnega olja in 2 Ž paradižnikove mezge. Mafine pripravimo po korakih.
1) Korenček in sir naribamo in oboje zmešamo s peteršiljem.
2) Moko zmešamo z vinskim kamnom, papriko v prahu in soljo (suhe sestavine).
3) Laneno seme zdrobimo v sekljalniku, nato dodamo 1 Ž vode in še enkrat prižgemo sekljalnik. Tako dobljeno mešanico dodamo joguru, olju in paradižnikovi mezgi. Mokre sestavine dobro premešamo (ne smejo ostati grudice od jogurta).
4) Najprej zmešamo mokre sestavine in zelenjavo, na koncu zmešamo še s suhimi sestavinami.
5) Z žlico vnašamo maso v model za mafine, pri čemer lahko uporabimo papirnate modelčke ali pa model za mafine namastimo.
6) V ogreti pečici na 200 stopinjah pečemo 25 minut.

ponedeljek, 5. januar 2009

Zimska Curry Juha

Letošnje leto začenjamo s toplo, bogato in začinjeno jedjo z željo, da bi bilo tako celo leto 2009. Za dve močni porciji Zimske Curry Juhe potrebujemo: olivno olje, 1 čebulo, 2 stroka česna, 1 stebelno zeleno (alternativa, ki je obveljala tudi v najinem primeru je posušena zelena), 1 korenček, 1 srednje velik krompir, po 1 ž gorčičnih semen, cimeta in mešanice curry-ja, po 1/2 ž mlete kumine, ingverja, koriandra, čilija in kurkume, 150 g rdeče leče, po 2 Ž javorjevega sirupa in tamari omake, sol, poper ter (svež) peteršilj in drobnjak.
Na olivnem olju nekaj minut pražimo sesekljano narezano čebulo in česen ter na manjše koščke narezan krompir, zeleno in korenček. Dodamo vse začimbe in dobro premešamo.
Dodamo lečo in pomešamo. Po nekaj minutah prilijemo približno 6 dcl vode (zelenjavna osnova bi bila v tem primeru premočna zaradi drugih začimb) in na srednjem ognju kuhamo približno 40 minut oziroma dokler zelenjava in leča ni dovolj mehka. Vmes pomešamo in po potrebi dolijemo vodo.
Na koncu obogatimo okus še z javorjevim sirupom, tamarijem, soljo in poprom. Čisto na koncu (lahko tudi na krožniku) okrasimo s svežim peteršiljem in drobnjakom; če nimamo svežih, po posujemo s posušenimi.